Νωρίτερα από ότι στο λιανεμπόριο οι Γερμανοί θα μπορούν από αύριο να ξαναφέρουν την παλιά φόρμα στα μαλλιά τους. Καλό για την εμφάνιση, καλό και για την ψυχική ισορροπία.Από τον ροκά Μπρους Σπρίνγκστιν μέχρι τον πρώην Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ οι σύζυγοι αυτήν την εποχή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Έχουν αναλάβει την κόμη των συζύγων τους. Κόβουν τα μαλλιά στο σπίτι,για τον εαυτό τους χρησιμοποιούν φθηνά προϊόντα βαφής από γειτονικά καταστήματα καλλυντικών για τις ασπρισμένες ρίζες όσο γίνεται καλύτερα, ή προσπαθούν να αγνοήσουν προσωρινά τις μακριές φράντζες. Τώρα όμως φτάνει το τέλος τέτοιων εικόνων πανδημίας, μιας και κομμωτήρια και κουρεία ανοίγουν την 1η Μαρτίου, 80.000 τον αριθμό, μετά από διακοπή πολλών μηνών. Ορισμένοι διερωτήθηκαν ξαφνικά γιατί ανοίγουν πριν από το λιανεμπόριο. Νάναι άραγε οι κομμώτριες και οι κομμωτές τόσο σημαντικοί στη ζωή μας;

Θέμα αξιοπρέπειας;

Το πώς στέκονται τα μαλλιά μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατάφερε πριν από χρόνια να απελευθερωθεί από την μονότονη εικόνα της “Ροζούλας” από την Κάτω Σαξονία. Είναι το παρατσούκλι που της έδωσε ο αδελφός της, γιατί ήθελε να αποκτήσει αδελφούλα με το όνομα Ρόζα. Αυτό την ακολούθησε και στην πολιτική της ζωή, ίσως μέχρις ότου έκοψε τα μαλλιά της κοντά. Η Άγκελα Μέρκελ οφείλει στον μεταξύ θανόντα σταρ κομμωτή Ούντο Βαλτς το οπτικό της relaunch. Στις επιθεωρήσεις δεν γίνονται πια αστεία για τα μαλλιά της.

Το ότι η κόμη δεν είναι δευτερεύουσα υπόθεση ούτε για τους άνδρες φαίνεται από τους πάντα καλά χτενισμένους ποδοσφαιριστές. Ή από αυτούς που καταφεύγουν στη μεταμόσχευση μαλλιών. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο προπονητής Γίργκεν Κλοπ, ή ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ. Ο τελευταίος μάλιστα σε καρναβαλίστικη συνάθροιση έφτιαξε αυτοσχέδιο ποιηματάκι, του τύπου η φιλελεύθερη ανάπτυξη χρειάζεται μεταμόσχευση μαλλιών. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ με την συνεχώς ανακατεμένη του κόμη κινδυνεύει να μοιάσει σε λίγο σε μαϊμουδάκι Μοντσίτσι. Για τον Βαυαρό πολιτικό τακτοποιημένα μαλλιά δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής, όπως διευκρινίζει συνεχώς στις συζητήσεις για τα μέτρα χαλάρωσης. Λέει ότι είναι θέμα αξιοπρέπειας. Αξιοπρέπειας;

“Το βρίσκω 100% σωστό” λέει ο διάσημος Βερολινέζος κομμωτής Σαν Ραχιμκάν. Να πως περιγράφει την αίσθηση κάποιου μετά το κομμωτήριο: “Βγαίνεις έξω και αισθάνεσαι ωραία. Σε αντίθεση με το εμπόριο, δεν μπορείς να πας κομμωτήριο διαδικτυακά και όταν κλείνεις ραντεβού διαδικτυακά είναι παράνομο. Τότε είναι καλύτερο να πας στον χώρο του κομμωτηρίου με τα υγειονομικά μέτρα”. Ο Σαν Ραχιμκάν θυμάται όμως και την 90χρνη θεία της γυναίκας του, που ναι μεν στέκεται ακόμη καλά στα πόδια της, αλλά είναι εδώ και μήνες μόνη στο σπίτι χωρίς κουβεντούλα, χωρίς κάποιον που να την ακούει. Της λείπει η κομμώτριά της. Στον Κεντρικό Σύνδεσμο Γερμανών Κομμωτών αναφέρεται ότι το επάγγελμα έχει κοινωνικά συστημική σημασία. Που σημαίνει ότι είναι σημαντικό για τη ανθρώπινη συνύπαρξη.

Τηλεδιασκέψεις με περιποιημένο κεφάλι

Στιη γενικότερη συζήτηση για τη χαλάρωση των μέτρων και άλλοι κλάδοι επιχειρηματολογούν ανάλογα, επειδή θέλουν σύντομα να ανοίξουν. Πάντως όποιος αφουγκραστεί την κουβεντούλα μεταξύ συναδέλφων ή συγγενών θα διαπιστώσει ότι όντως οι κομμώτριες και κομμωτές είναι κάτι σαν κοινωνικό βάλσαμο. “Η ομορφιά είναι στις δόξες της, κι αυτό ισχύει και στη Γερμανία” λέει ο επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης Κομμωτών Γεργκ Μίλερ, “και η πανδημία το έχει επιτείνει”. Εκτός κλάδου τίθεται η εξής απορία: Έγινε το συγκεκριμένο επάγγελμα πιο σημαντικό; “Και ναι και όχι” απαντά ο Κρίστιαν Γιάνεκε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όφενμπαχ, ιστορικός της τέχνης και συγγραφέας πολλών βιβλίων σε σχέση με μαλλιά.

“Από την μια σε ορισμένα επαγγέλματα η οπτική πλευρά των μαλλιών δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια αυστηρότητα όπως παλαιότερα, εκτός του ότι υπάρχει τελευταία και η τάση να τα φτιάχνει κανείς και μόνος του. Αλλά από την άλλη ζούμε σε μια κοινωνία, όπου η εξωτερική εμφάνιση έχει γίνει και πάλι πιο σημαντική”. Κατά την άποψή του οι τηλεδιασκέψεις από το σπίτι ενισχύουν αυτήν την αίσθηση, οι άνθρωποι μετατρέπονται σε talking heads, όπου στο πλαίσιο του zoom κυριαρχεί το πρόσωπο. Τα μαλλιά, όπως υποστηρίζει, δεν αποτελούν μόνο έκφανση της φύσης αλλά και του πολιτισμού. Το σώμα παραμένει το ίδιο, αλλά μια κόμμωση μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως εξάλλου και τα παπούτσια. Αλλά και οι σέλφις και η δύναμη της εικόνας σε ένα ψηφιακό κόσμο παίζουν κατά τη γνώμη του πιο ενισχυμένο ρόλο.

Αλλά και για όσους τα κλειστά κομμωτήρια δεν οδηγούν κατευθείαν στην κατάθλιψη, η είδηση ότι θα ανοίξουν προκαλεί ξαλάφρωμα. “Θα χαρώ όταν τα κομμωτήρια ανοίξουν και πάλι, είναι σαφές” είπε τις προάλλες σε συνέντευξη στα τηλεοπτικά δίκτυα RTL και ntv η καγκελάριος Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση πάντως βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλους. “Έχω μια συνεργάτιδα που με βοηθά, όπως είναι γνωστό” απάντησε στην ερώτηση για το ποιος φροντίζει το χτένισμά της την περίοδο του λοκντάουν. “Εφαρμόζουμε φυσικά όλα τα υγειονομικά μέτρα”.

Τώρα η ροή πελατών από την 1η Μαρτίου στα κομμωτήρια αναμένεται μεγάλη. Στα δύο κομμωτήρια του Σαν Ραχιμκάν στο Βερολίνο δεν βρίσκει κανείς ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες. Την περίοδο που ήταν κλειστά πήρε πολλές “παράνομες προτάσεις” για κόψιμο μαλλιών, αλλά τις απέρριψε. Ακόμη και με τα δικά του μαλλιά ήταν συνεπής και απέφυγε να πάει σε άλλον επαγγελματία κομμωτή. Μόνο τον 13χρονο γιο του κούρεψε, αλλά η κόμμωση απέτυχε. “Έκανα λάθος και μετά αναγκαστικά τα πέρασα με την ψιλή μηχανή”.

Καρολίνε Μποκ/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ