Το AfD εκπροσωπείται σε 13 από τα 16 τοπικά κοινοβούλια. Η επιτυχία του οφείλεται στο εθνολαϊκιστικό του πρόγραμμα, ισχυρίζονται επικριτές και αμφιβάλλουν αν θα μπορέσει ποτέ να καθιερωθεί στη γερμανική πολιτική σκηνή.Ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης Βέρνερ Πάτσελτ θεωρεί αμφίβολο ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα στη γερμανική πολιτική σκηνή όσο τηρεί μια τόσο ακραία αντιπολιτευτική στάση. Ο γερμανός ειδικός εκτιμά ότι το AfD θα τα καταφέρει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα αναζητήσει τη συνεργασία με άλλους πολιτικούς χώρους: «Μόνο έτσι η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα πετύχει περισσότερα από το να εκφράζει απλά ένα κλίμα δυσαρέσκειας».

Το AfD βρίσκεται σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων, αντιπαραθέσεων και διεργασιών. Ο πολιτικός επιστήμονας Ράινερ Μπέκερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ εξηγεί ότι το κόμμα διαθέτει διάφορες πολιτικές συνιστώσες: μια εθνική και ακραία συντηρητική, μια που ασπάζεται την φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς και μια λαϊκιστική ακροδεξιά. Το κόμμα αμφιταλαντεύεται μεταξύ του κέντρου και της άκρας δεξιάς, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Βέρνερ Πάτσελτ πιστεύει ότι για την καθιερωθεί ως ένα από τα κόμματα της γερμανικής πολιτικής ζωής η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα πρέπει να γνωρίζει επακριβώς προς τα που βαδίζει, ποιοι είναι οι στόχοι του και προπαντός να είναι υπολογίσιμο για συμμάχους, αντιπάλους και ψηφοφόρους. Με βάση αυτά τα κριτήρια όμως η Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν είναι σήμερα ένα «κανονικό» κόμμα, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ίδιο συνέβαινε και με το κόμμα των γερμανών Πρασίνων πριν εισέλθουν στη ομοσπονδιακή βουλή στη δεκαετία του ΄80.

Κοντά στις θέσεις της πλειοψηφίας

Παράλληλα ο Βέρνερ Πάτσελτ τονίζει ότι «σε πολιτικό επίπεδο το AfD εκφράζει σήμερα με τις βασικές του θέσεις τμήματα του πληθυσμού, διαφορετικά δεν θα βρίσκονταν σήμερα στα τοπικά κοινοβούλιο 13 από τα συνολικά 16 ομόσπονδα κρατίδια». Και το κατάφερε έχοντας θέσεις, για παράδειγμα, στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, που βρίσκονται κοντά στις απόψεις της πλειοψηφίας: «Στο μεταξύ έχει πλέον καθιερωθεί η άποψη ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δέχεται κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη, ότι η ενσωμάτωση δεν μπορεί να γίνει με τους όρους όσων έρχονται στη χώρα, ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής απελαύνονται και ότι μερικοί από τους πρόσφυγες έχουν παραβατική συμπεριφορά. Για όλα αυτά μίλησε πολύ νωρίς δημόσια η Εναλλακτική για τη Γερμανία», παραδέχεται ο Βέρνερ Πάτσελτ.

Την ίδια στιγμή όμως είναι γεγονός ότι το AfD δεν προτείνει λύσεις. Υπόσχεται ωστόσο ότι ασκεί πιέσεις προς τα υπόλοιπα κόμματα για να προωθήσουν εκείνα λύσεις. Κατά συνέπεια βρίσκεται στο δρόμο για να καθιερωθεί ως κόμμα, προσθέσει ο γερμανός ειδικός. Θα μπορέσει ωστόσο να συνεχίσει αυτή την πορεία; Αυτό θα το δείξει ο έργο του κόμματος στα τοπικά κοινοβούλια. Βάσει του έργου αυτού οι πολίτες θα κρίνουν αν η Εναλλακτική για τη Γερμανία έγινε ένα «κανονικό» κόμμα και δεν είναι απλά ένα βραχύβιο μόρφωμα διαμαρτυρίας.

Κέρστεν Κνιπ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ