Το Παράσημο του Ανώτατου Ταξιάρχη, απένειμε σήμερα το πρωί στον ΥΦΥΠΕΞ Κυριάκο Γεροντόπουλο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’. Η απονομή έγινε μετά την Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, επ’ ευκαιρία της Γενεθλίου εορτής του Πατριάρχη. Ο κ. Γεροντόπουλος, εμφανώς συγκινημένος, αρκέστηκε να τονίσει: “Είναι η μεγαλύτερη τιμή που μου έχει γίνει στη ζωή μου, τεράστια για τα ελάχιστα που έχει προσφέρει, και ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου τον Μακαριώτατο. Εύχομαι, επειδή σήμερα είναι και τα γενέθλια του, να τον έχει ο Θεός καλά, γερό και δυνατό, γsosti1ια να συνεχίσει το τεράστιο έργο του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και σε όλη την Αφρική. Για το καλό του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού”.

Ο Υφυπουργός συναντήθηκε, στη συνέχεια, με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Τάρεκ Μάχντι, ο οποίος του παρέδωσε το κλειδί της ιστορικής πόλης. Στη συζήτηση που προηγήθηκε, έγινε αναφορά στη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας για τη συνεργασία των λιμανιών του Πειραιά και της Αλεξάνδρειας και αποφασίστηκε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση της.

Τέλος, ο ΥΦΥΠΕΞ επισκέφθηκε το Αβερώφειο Γυμνάσιο και Λύκειο στο “Ελληνικό τετράγωνο”, όπου τα παιδιά της ελληνικής παροικίας, αλλά από φέτος και αιγυπτιώτες μαθητές, μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Συζήτησε τόσο με τους μαθητές όσο και τους καθηγητές, από τους οποίους οι 13 είναι αποσπασμένοι από την  Ελλάδα στην Αλεξάνδρεια.

Εγκαίνια Μουσείων

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος παρακολούθησε, σήμερα, στην Αλεξάνδρεια, τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’. Στη συνέχεια, ο κ. Γεροντόπουλος εγκαινίασε το Ελληνο-ρωμαϊκο Μουσείο και το Σκευοφυλάκιο της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από κοινού με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Ταρέκ Μάχντι.

Μετά την ξενάγηση του στους χώρους των Μουσείων από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων και πιστών από την πόλη, την Αίγυπτο αλλά και την Ελλάδα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών προέβη στις εξής δηλώσεις: «Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί παραβρέθηκα σε μια πολύ σημαντική στιγμή που αφορά τον Ελληνισμό, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την ιστορική πόλη της Αλεξάνδρειας και την Αίγυπτο. Τα δυο μουσεία που εγκαινιάστηκαν, συνδέουν τους δυο λαούς, τον πολιτισμό τους και επιβεβαιώνουν τις μακρόχρονες σχέσεις συνεργασίας και φιλίας τους. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας έχει προσφέρει πάρα πολλά και θα συνεχίσει να προσφέρει με το σπουδαίο έργο του».

Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ Κ. Γεροντόπουλου στην Αλεξάνδρεια

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος επισκέφθηκε, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας.

Μετά την ξενάγησή του στην ιστορική ελληνική συνοικία και την ενημέρωσή του για ζητήματα της Ομογένειας από τον Πρόεδρο Ιωάννη Σιόκα και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών προέβη στις εξής δηλώσεις: «Έμεινα εντυπωσιασμένος από τη δουλειά που γίνεται στο χώρο αυτό, με το δημοτικό, το γυμνάσιο, το λύκειο, το γηροκομείο που ανακουφίζει δωρεάν τους υπερήλικες συμπατριώτες μας, αλλά και τις εκπληκτικές εγκαταστάσεις. Το Μητροπολιτικό Κέντρο, με την παρουσία μου εδώ, θέλει να δείξει την ευγνωμοσύνη του και να αναγνωρίσει αυτή την προσφορά».

Ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε, στη συνέχεια, τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Εδμόνδος Κασιμάτης και πολλοί Ομογενείς. Στο χαιρετισμό του δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Χαίρομαι που βρίσκομαι σ’ αυτό τον πρόσφατα ανακαινισμένο, ιστορικό χώρο, στα γραφεία του οποίου στεγάσθηκε το αρχηγείο του ελληνικού στόλου στα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Στο Ναυτικό Όμιλο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Μεταφορών της Αιγύπτου Ιμπραχήμ Ελ Ντμπέρι. Κατά τη συνομιλία τους  επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, τις οποίες συνδέει διαχρονικά η ακμάζουσα ελληνική ομογένεια.

Ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε, τέλος, την οικεία του αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, στην οποία ξεναγήθηκε από το Διευθυντή του παραρτήματος Αλεξάνδρειας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Μ. Μαραγκούλη.

Πατριαρχείο Αλεξανδρειας και πάσης Αφρικής

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου ε.έ, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄ προεξήρχε του Πατριαρχικού και Συνοδικού Συλλειτούργου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μελών της Ιεράς Συνόδου, του ιερού κλήρου και του Χριστεπωνύμου πληρώματος.
Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως, η ΑΘΜ απένειμε Πατριαρχικά Οφφίκια σε τρεις διακεκριμένες προσωπικότητες της πολιτικής και της ιατρικής. Ειδικότερα, απένειμε το οφφίκιο της Αρχοντίσσης των Εκκλησιών στις Ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και Ελένη Θεοχάρους και του Άρχοντος Ακτουαρίου στον Δερματολόγο Δρ.Αθανάσιο Πετρίδη, Διευθυντή της 3ης Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η Τελετή των Εγκαινίων των Μουσείων του Πατριαρχικού Οίκου, κατά την οποία ο Μακαριώτατος ομιλών ανέφερε:
Η σημερινή ημέρα συνιστά ακόμη ένα ορόσημο στην δισχιλιετή πορεία της Αποστολικής Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, καθώς εγκαινιάζονται δύο υψηλής αισθητικής μουσειακοί χώροι ιστορίας και μνήμης εντός της Πατριαρχικής Έδρας.
Σήμερα εγκαινιάζουμε το Πατριαρχικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το στεγαζόμενο στις υπόγειες υδατοδεξαμενές που τυχαία ανακαλύφθηκαν προ δεκαετίας κατά τις εργασίες ανακαινίσεως του Πατριαρχικού Οίκου. Ο χώρος συνιστά από μόνος του ένα μνημείο αρχιτεκτονικής, απομεινάρι πολύτιμο του πολύπλοκου συστήματος υδρεύσεως της Ελληνορρωμαϊκής Αλεξάνδρειας. Διαμορφώθηκε μουσειακά για να φιλοξενήσει εκθέματα φαραωνικών, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και ισλαμικών χρόνων, από την Αλεξάνδρεια αλλά και από άλλες περιοχές της Αιγύπτου. Μάσκες ταφικές του Νέου Βασιλείου των Φαραώ, κεφαλές Πτολεμαϊκές, κιονόκρανα βυζαντινά, εφυαλωμένα αγγεία ισλαμικής τεχνοτροπίας, σύνολα νομισματικά συνυπάρχουν αρμονικά και καλούν τον φιλόμουσο επισκέπτη να ανιχνεύσει το διαχρονικό στίγμα ανθρώπων και πολιτισμών στην χώρα του Νείλου.
Σήμερα εγκαινιάζουμε το Πατριαρχικό Σκευοφυλακείο στον πρώτο όροφο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Πλέον για να προσεγγίσει κάποιος την αίθουσα των χειρογράφων κωδίκων διέρχεται μέσα από έκθεση κειμηλίων εκκλησιαστικών που διαγράφουν την μαρτυρία και διακονία του Θρόνου του Αγίου Μάρκου, συχνά σε πείσμα της ερημίας του χρόνου. Εικόνες της Κρητικής Σχολής αλλά και ρωσικής τεχνοτροπίας, ευαγγέλια με περίτεχνη στάχωση και σκεύη λειτουργικά, ενδύματα πρωθιεραρχικά, εγκόλπια, μίτρες, τιάρες και ράβδοι ποιμαντορικές Πατριαρχών Αλεξανδρείας συνθέτουν ένα παλίμψηστο πίστης και τέχνης.
Κινητήριος μοχλός προς ανάληψη της φιλομνήμονος αυτής πρωτοβουλίας δεν υπήρξε άλλος παρά η στερεά μας αντίληψη πως ό,τι κάνουμε για τους εαυτούς μας, πεθαίνει μαζί με εμάς. Ό,τι όμως κάνουμε για τους άλλους και τον κόσμο, παραμένει αθάνατο.
Βεβαίως τα σπουδαία αυτά έργα δεν θα μπορούσαν να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν χωρίς την αρωγή και στήριξη των Αιγυπτιακών Πολιτειακών Αρχών, των συναντιλαμβανομένων την αποστολή μας. Και φυσικά, δεν θα ήταν δυνατόν να έλθουν σε εύδιο πέρας, χωρίς την μεγάλη δαπάνη που ευγενώς και φιλογενώς επωμίσθηκαν αφενός μεν το φιλότιμο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το Πατριαρχικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αφετέρου δε ο κοινωφελής Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) για το Πατριαρχικό Σκευοφυλακείο.
Για την προσφορά αυτή είμεθα ευγνώμονες, καθώς λαμβάνει σάρκα και οστά το όραμά μας για την διατήρηση στο χρόνο και την συστηματική προβολή της πλούσιας παρακαταθήκης του Πατριαρχείου μας. Είμεθα ευγνώμονες, διότι ο προσκυνητής θα σχηματίζει από τούδε και στο εξής μια εναργέστερη εικόνα του γεγονότος ότι το Πατριαρχείο μας αποτελεί την κιβωτό της ελληνορθόδοξης παράδοσης στην Αίγυπτο. Είμεθα ευγνώμονες, διότι ο περιηγητής της πόλεως του Αλεξάνδρου θα ανακαλύπτει από τούδε και στο εξής ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, φέρον αποτυπωμένο απαραγράπτως στο γονιδίωμά του γνώσεις, εμπειρίες και βιώματα χιλιετιών.
Πρός όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγμάτωση των αναμορφωτικών μας σχεδιασμών, προς όλους όσους μοιράστηκαν την αντίληψή μας ότι στόχος δεν είναι παρά ένα όνειρο με σχέδιο και προθεσμία, προς όλους όσους κοπίασαν για να γίνουν πράξη εκείνα που κάποτε υπήρξαν απλά σχέδια επί χάρτου, εκφράζουμε την ευαρέσκεια του Αποστολικού Θρόνου της Αλεξανδρείας, ευχόμενοι ο δωρεοδότης Κύριός μας να επιδαψιλεύει πλούσια την ευλογία Του προς άπαντας.
Χαιρετίζουμε την διπλή αυτή μουσειακή διαμόρφωση αφενός μεν ως καθοριστική ενίσχυση της αυτογνωσίας του Πατριαρχείου μας μέσα στον ιστορικό χωροχρόνο, αφετέρου δε ως πολύτιμη παρακαταθήκη δημιουργικής πνοής για το μέλλον. Και τούτο διότι αυτό που τώρα φαντάζει ακίνητο στις προθήκες των μουσείων, ήταν κάποτε ζωή. Και η αποκτημένη πείρα της ζωής βοηθά όλους μας να συνταιριάξουμε το παλιό με το νέο, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Αμήν!
Επί τη ευσήμω ημέρα, το μεσημέρι παρετέθη επίσημο γεύμα στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξανδρείας, ενώ το απόγευμα  πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στο αίθριο του Πατριαρχικού Μεγάρου με τη συμμετοχή της Καθηγήτριας Φωνητικής Βασιλικής Ζαγόρη, του Καθηγητή Μουσικής Ζαφείρη Κουκουσέλη και του Τραγουδοποιού και Κιθαρίστα Απόστολου Μόσιου.
Στην Τελετή των Εγκαινίων προσήλθαν ο Εξοχ.Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Κ.Γεροντόπολος, ο Εξοχ.Κυβερνήτης της Αλεξανδρείας Στρατηγός Τ.Μάγντι, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας Δρ.Ισμαήλ Σεραγκελντίν, οι Εξοχ.Πρέσβεις Ελλάδος και Κύπρου στο Κάιρο, κ.Χ.Λάζαρης και κ.Σ.Λιασίδης αντιστοίχως, ο Εντιμ.Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ.Χ.Καποδίστριας επικεφαλής χορείας Προξένων ξένων χωρών στη Μεγάλη Πόλη, ο Ακόλουθος Αμύνης Πλοίαρχος κ.Σ.Πετράκης, οι Εντιμ.Πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Κα?ρου και Αλεξανδρείας, κ.Χ.Καβαλής και κ.Ι.Σιόκας αντιστοίχως, ο Ελλογ.Πρόεδρος του Τάγματος των Παραβαλαναίων κΣπυρίδων Καμαλάκης, ο Ελλογ.Πρόεδρος της Αδελφότητος των Οφφικιάλων κ.Θ.Παναγόπουλος, Πρόεδροι Ελληνικών Φορέων και Συλλόγων κ.α.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ