Με μια ταινία-αφιέρωμα στον θρυλικό τζαζ κιθαρίστα Τζάνγκο Ράινχαρντ ξεκίνησε η 67η Μπερλινάλε. Έντονο ελληνικό χρώμα στο διασημότερο γερμανικό φεστιβάλ κινηματογράφου.«Καλώς ήρθατε, καλώς ήρθατε στην 67η Μπερλινάλε» λέει χαμογελαστά η Άνκε Ένγκελκε παρουσιάστρια του διασημότερου γερμανικού φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο απευθυνόμενη στους 1.600 καλεσμένους. Χαριτολογώντας ρωτάει κυρίως τους Αμερικανούς επισκέπτες εάν πράγματι ήρθαν στο Βερολίνο για το φεστιβάλ ή απλά δεν θέλουν πια να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Και αυτό δεν ήταν το μοναδικό υπονοούμενο για τον νέο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Κανείς δεν αναφέρθηκε σε εκείνον με το όνομά του, ωστόσο έμμεσες αναφορές στην πολιτική του έγιναν πολλές. Σπάνια τα εγκαίνια της Μπερλινάλε είχαν τόσο έντονη πολιτική χροιά.

Πολιτική, αλλά όχι μόνο, ήταν και η ταινία «Τζάνγκο» του Ετιέν Κομάρ, με την οποία ξεκίνησε χθες το βράδυ επίσημα η Μπερλινάλε. Μια ταινία-αφιέρωμα στο θρυλικό Γάλλο κιθαρίστα της τζαζ Τζάνγκο Ράινχαρντ, ο οποίος ήταν Ρομά. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους τζαζ μουσικούς του 20ου αιώνα και θεωρείται συνιδρυτής του Gypsy-Swing. Η ταινία εξιστορεί τη φυγή του από την Γαλλία μετά την κατάληψή της από τους ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά το ενδιαφέρον σενάριο, η ταινία δεν κατάφερε να κερδίσει τους θεατές. Η δραματουργία, οι ξύλινοι διάλογοι και τα αναρίθμητα κλισέ δυσκόλεψαν το κοινό.

Παρόντες οι κορυφαίοι γερμανοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες

Οι περισσότεροι από 1.600 προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν στο Berlinale Palast στην πλατεία Πότσνταμ. Στο κόκκινο χαλί ο διευθυντής του φεστιβάλ Ντίντερ Κόσλικ εκτός από τους συντελεστές της ταινίας «Τζάνγκο» υποδέχθηκε τον διάσημο ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Γκιρ, σχεδόν σύσσωμη την γερμανική κινηματογραφική αφρόκρεμα, όπως τους ηθοποιούς Ίρις Μπέρμπεν, Τομ Σίλινγκ, η Χάικε Μάκατς, Μαρία Σράντερ, αλλά και τους σκηνοθέτες Βιμ Βέντερς, Αντρέας Ντρέσεν και Φόλκερ Σλέντορφ.

Η γερμανίδα υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρύτερς ξεκίνησε την ομιλία της δίνοντας πολιτικό τόνο λέγοντας «πρώτα οι καλλιτέχνες» και προσθέτοντας πως η Μπερλινάλε είναι «γιορτή της ελευθερίας της τέχνης».

Σε πολιτική αποστολή βρισκόταν πάντως ήδη από το πρωί ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο οποίος μίλησε και με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την Παρασκευή θα παρουσιαστεί στην Μπερλινάλε η ταινία του με τον τίτλο «Το δείπνο».

Εκτός από το «Τζάνγκο» διαγωνίζονται για τη Χρυσή Άρκτο 17 ακόμα ταινίες. Από γερμανικής πλευράς τρεις Γερμανοί σκηνοθέτες συμμετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Ο Φόλκερ Σλέντορφ συμμετέχει με την ταινία «Επιστροφή στο Μοντάουκ». Ο Αντρές Βάιελ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «Μπόις» για τον γνωστό Γερμανό εικαστικό Γιόζεφ Μπόις και ο Τόμας Άρσλαν παρουσιάζει την ταινία δρόμου «Λευκές Νύχτες».

Στη φετινή Μπερλινάλε συναντάμε και αρεκτά ελληνικά ονόματα σε διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες του φεστιβάλ. Για παράδειγμα ο Κων/νος Γιάνναρης έχει έρθει φέτος στο Βερολίνο όχι ως σκηνοθέτης αλλά ως κριτικός στην επιτροπής των Εuropean Shooting Stars. Το φεστιβάλ κινηματογράφου ολοκληρώνεται σε έντεκα ημέρες.

Γιόχεν Κίρτεν, dpa / Μαρία Ρηγούτσου