Με βάσιμες προσδοκίες επίτευξης συμφωνίας για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, οι υπ. Ενέργειας της ΕΕ.Οι προσδοκίες για συμφωνία βασίζονται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως στην τελευταία συνεδρίασή τους την περασμένη βδομάδα οι υπουργοί πέτυχαν σημαντική προσέγγιση των απόψεών τους στα περισσότερα ζητήματα της πρότασης της Κομισιόν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συζήτησαν το θέμα την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, έδωσαν σαφέστατη εντολή στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας να καταλήξει στη σημερινή συνεδρίαση σε οριστική συμφωνία.

Το μοναδικό θέμα που έχει απομείνει προς διευθέτηση είναι το ύψος του ανώτατου ορίου, το οποίο θα ενεργοποιεί το πλαφόν, «μπλοκάροντας» τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου μέχρι να υποχωρήσει. Με τον τρόπο αυτό θα περιορίζεται οποιαδήποτε προσπάθεια κερδοσκοπίας στις χρηματιστηριακές αγορές και κυρίως σε αυτήν του Άμστερνταμ, όπου γίνεται διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές τιμές φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει το ανώτατο όριο στα 275 ευρώ/μεγαβατώρα, δηλαδή σε πολύ υψηλό επίπεδο καθιστώντας στην ουσία μη αποτελεσματική και άχρηστη την επιβολή πλαφόν. Η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ με δική της πρόταση που έβαλε σήμερα στο τραπέζι κατεβάζει το ανώτατο όριο, πάνω από το οποίο θα ενεργοποιείται το πλαφόν στα 188 ευρώ/μεγαβατώρα, προσεγγίζοντας σημαντική τη θέση μια μεγάλης ομάδας χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που ζητούσε η τιμή του πλαφόν να οριστεί κάπου μεταξύ 150 και 200 ευρώ/μεγαβατώρα.

«Η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες»

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμβιβαστική πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εμφανίστηκε θετικός, εκτιμώντας ότι το πλαφόν στα 188 ευρώ θα έστελνε τα σωστά μηνύματα στην αγορά. Προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας έλαβαν μια σαφέστατη εντολή από τους ηγέτες της ΕΕ να βρουν λύση σήμερα για το πλαφόν και είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. «Δεν θα επιμέναμε τόσο, αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες», πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Από την πλευρά της, την πεποίθηση ότι η συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι κοντά εξέφρασε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, επικαλούμενη και αυτή την εντολή που έλαβαν οι υπουργοί να ολοκληρώσουν τη συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση. Έχουμε εργαστεί πολύ στενά με την προεδρία και τα κράτη-μέλη, τόνισε, και κάλεσε όλες τις χώρες να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες