Νέες, αυστηρότερες κυρώσεις συζητούν ΕΕ και ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, με απαγορεύσεις εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, αλλά και θαλάσσιων μεταφορών.Tην επιβολή και τέταρτου πακέτου ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας συζητούν τις τελευταίες μέρες η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα. Το ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για κυρώσεις επιβεβαίωσε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει οι κυρώσεις να συμπεριλάβουν και την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται προς το παρόν διστακτικοί, γιατί η εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι σε ορισμένες χώρες μεγάλη και, αν δεν βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές, δύσκολα θα συναινούσαν στην επέκταση των κυρώσεων και στον τομέα αυτό.

Επιπτώσεις σε θαλάσσιες μεταφορές και ασφαλίσεις ρωσικών πλοίων

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι νέες κυρώσεις που συζητούνται θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν επίσης τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές με την επιβολή του μέτρου απαγόρευσης της προσέγγισης πλοίων ρωσικών συμφερόντων σε λιμάνια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και των χωρών που θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο. Θα μπορούσαν επίσης οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι να απαγορεύσουν την ασφάλιση των πλοίων αυτών σε ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες.

Πάντως, η νέα εκτόξευση των τιμών ενέργειας επιταχύνει και την συζήτηση σε ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, για την χρονική μετάθεση της εξόδου της χώρας από την πυρηνική ενέργεια. Ακόμη και το κόμμα των οικολόγων που συμμετέχει στη βελγική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι έτοιμο να συζητήσει τη μετάθεση αυτή. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συμπεριληφθούν τα πυρηνικά εργοστάσια και το φυσικό αέριο στα μεταβατική καύσιμα που θα βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση.

Νικόλαος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ