Η επιλογή προσώπων για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις, όπως του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση ηγετών της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα νωρίς το απόγευμα.Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, το μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις είναι η εξεύρεση του προσώπου που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον σημερινό πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Κι αυτό γιατί πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με την επιλογή του προσώπου τόσο οι 27 ηγέτες όσο και η Ευρωβουλή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συναίνεση να δοθεί η θέση σε έναν εκπρόσωπο της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας, η οποία αναδείχθηκε στις τελευταίες εκλογές και είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ωστόσο ο υποψήφιός της Μάνφρεντ Βέμπερ δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία, ούτε μεταξύ των ηγετών, αλλά ούτε και στην Ευρωβουλή. Το πρόβλημα βέβαια θα μπορούσε να επιλυθεί εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προτείνει άλλον υποψήφιο. Μεταξύ των εναλλακτικών ονομάτων που συζητούνται είναι και αυτό του επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ, που προέρχεται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ενώ έχει διατελέσει δύο φορές επίτροπος και πολλές φορές υπουργός στη χώρα του.

Για τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο νέος πρόεδρος, που θα διαδεχθεί τον σημερινό Ντόναλντ Τουσκ την 1η Δεκεμβρίου, θα προέρχεται μάλλον από την πολιτική οικογένεια των φιλελευθέρων: Ένα όνομα που ακούγεται τον τελευταίο καιρό πολύ είναι του σημερινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού, του Βέλγου Σαρλ Μισέλ, κάτι που ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει. Αναφορικά με τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τη Φεντερίκα Μογκερίνι, τον πρώτο λόγο φαίνεται ότι έχει η πολιτική οικογένεια των σοσιαλιστών. Τέλος, για τη θέση του προέδρου της νέας Ευρωβουλής, που θα εκλεγεί από τους ευρωβουλευτές στις 2 Ιουλίου, υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις, ώστε να μοιραστούν την προεδρία η προερχόμενη από την ομάδα των Πρασίνων Γερμανίδα Σκα Κέλερ και ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ. Μια ακόμη ευρωπαϊκή θέση είναι αυτή του προέδρου της ΕΚΤ, που θα διαδεχθεί το Μάριο Ντράγκι την 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο την απόφαση αυτή θα την λάβουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης.

Αλληλεγγύη στην Κύπρο από τους ευρωπαίους ηγέτες

Την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Κύπρο αναμένεται να εκφράσουν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, καταδικάζοντας παράλληλα τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ: «Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος με αφορμή την σημερινή συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα, τα οποία θα βασίζονται στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης.

Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, διαπίστωσε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ και κάλεσε την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλλουν το συντομότερο προτάσεις για επιβολή συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών μέτρων στην Άγκυρα. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η επανάληψη από τους ηγέτες της δήλωσης του Συμβουλίου θα δώσει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στο κείμενο. Ο κ. Αναστασιάδης, συναντήθηκε πριν από τη συνεδρίαση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ θα ενημερώσει διεξοδικά τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ