Την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της Τουρκίας εξέφρασαν χθες από τις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες. Στα σημερινά θέματα κυριαρχούν το Brexit και οι σχέσεις με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.Η ΕΕ καταδίκασε χθες το βράδυ την Τουρκία για τις παράνομες, όπως χαρακτηρίζονται, ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η κοινή θέση συμφωνήθηκε μετά από διεξοδική συζήτηση που είχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Την θέση αυτή θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα στη Βάρνα στον Τούρκο Πρόεδρο οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι θα ζητήσουν και την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης σημαντικά διεθνή και οικονομικά ζητήματα, όπως οι σχέσεις με τη Ρωσία που επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και το θέμα των αμερικανικών δασμών στο χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Βrexit, Ρωσία, ΗΠΑ, ευρωζώνη στη σημερινή ατζέντα

Σήμερα το πρωί οι ηγέτες εξετάζουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Βrexit καθώς επίσης και τις προωθούμενες αλλαγές στην ευρωζώνη.

Σε σχέση με τη Ρωσία, η ΕΕ σκληραίνει τη στάση τους υπογραμμίζοντας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι πιθανότατα η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την επίθεση στο πρώην Ρώσο πράκτορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι καταδίκαζαν την επίθεση αλλά δεν αναφέρονταν στους υπεύθυνους. Οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αποφάσισαν να ανακαλέσουν για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της ΕΕ στη Ρωσία.

Τέλος, σε σχέση με τις ΗΠΑ οι «28» υποδέχθηκαν με ανακούφιση την προσωρινή εξαίρεση μέχρι την 1 Μαΐου της ΕΕ από την επιβολή των αμερικανικών δασμών στο αλουμίνιο και το χάλυβα. Ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί για τη συνέχεια εν αναμονή της τελικής απόφασης της Ουάσιγκτον.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ