Η ΕΕ τείνει χείρα συνεργασίας στο Αφγανιστάν με στόχο την ολοκλήρωση διαδικασίας ειρήνευσης με τους Ταλιμπάν. Η αύξηση του αριθμού νεκρών αμάχων σε αμερικανικούς βομβαρδισμούς προκαλεί αντιαμερικανισμό στους πολίτες.Σε μια ακόμη προσπάθεια ενίσχυσης του διεθνούς της ρόλου η ΕΕ προτίθεται να αποτελέσει εγγυήτρια δύναμη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ένωσης, επισκεπτόμενη το Αφγανιστάν. Η προσφορά της Μογκερίνι έρχεται σε μια περίοδο που η αφγανική κυβέρνηση αισθάνεται αποκλεισμένη από τις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν για τον τερματισμό του πολέμου και αναζητά ερείσματα σε άλλες δυτικές χώρες.

Θύματα άμαχοι από τους βομβαρδισμούς

Σε αυτήν την αναζήτηση οι Αφγανοί θέλουν να συμμετάσχει ενεργά και η Γερμανία ως φιλοξενούσα χώρα μιας τρίτης ειρηνευτικής Διάσκεψης κατά το πρότυπο των δύο προηγούμενων στο Πέτερσμπεργκ κοντά στη Βόννη, το 2001 και το 2011. Ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Σαλαχουντίν Ραμπανί συναντήθηκε χθες στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, και όπως διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, η ετοιμότητα για μια τέτοια διάσκεψη είναι μεγάλη. Η αναζήτηση άλλων εταίρων από το Αφγανιστάν οφείλεται και σε έναν σημαντικό λόγο. Από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς Αμερικανών και των συμμάχων τους πέφτουν θύματα κάθε φορά δεκάδες από τον άμαχο πληθυσμό. Τελευταίο παράδειγμα οι 13 νεκροί την περασμένη εβδομάδα σε βομβαρδισμούς, μεταξύ αυτών και 10 παιδιά, όλοι τους από μια μεγάλη οικογένεια, που είχε καταφύγει στη Κουντούζ για να γλυτώσει από τις μάχες.

Ο αντιαμερικανισμός των Αφγανών διογκώνεται συνεχώς μετά από τέτοιες αιματοχυσίες. Ο αριθμός των αμάχων θυμάτων μεγαλώνει, μάλιστα το 2018 έφτασε σε νέα ύψη-ρεκόρ με κύρια θύματα παιδιά, όπως δηλώνει ο Ρίτσαρντ Μπένετ, από την UNAMA, την Αποστολή Στήριξης των ΗΕ για το Αφγανιστάν. «3804 άμαχοι έχασαν τη ζωή του το 2018, μεταξύ αυτών 1000 παιδιά, για να είμαστε ακριβείς ήταν 927, αγόρια και κορίτσια, θύματα του πολέμου με τους Ταλιμπάν. Ο συνολικός αριθμός των αμάχων μέχρι τώρα κυμαίνεται στους 10.993 νεκρούς».

Στόχος ο τερματισμός της αμερικανικής παρουσίας

Στη συνείδηση των Αφγανών την ευθύνη για τα θύματα φέρουν οι Ταλιμπάν και η τρομοκρατική οργάνωση ISIS, αλλά και οι αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις, όπως αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μπένετ. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το φαινόμενο, για την δραστική αύξηση των θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό μετά από βομβαρδισμούς των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων. Μόνο πέρυσι η αύξηση ήταν της τάξης του πάνω από 60%».

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι στη Ντόχα άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αρνούνται να συνομιλήσουν με την αφγανική κυβέρνηση θεωρώντας την μαριονέτα των ΗΠΑ. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν ως απώτερο στόχο τον τερματισμό της αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Πόσο γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί, αποτελεί σημείο διαφωνίας δεδομένου ότι θα συμπαρασύρει και τη γερμανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την αμερικανική.

Μπερντ Μους-Μπορόφσκα/dw

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ