Ομιλώντας σε ένα διεθνές ακροατήριο περιλαμβανομένων και του προέδρου της Κύπρου, μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, ευρωβουλευτών και ηγετών δημαρχιακών αρχών απ’ όλο το κόσμο, ο βουλευτής Χέντον Μάθιου Όφφορτ, στην ετήσια διαμαρτυρία των Μορφιτών στην Κύπρο δήλωσε ότι εκείνοι που καταστρέφουν κοιμητήρια στην κατεχόμενη Κύπρο, «πρέπει να ντρέπονται τόσο οι ίδιοι όσο και η Τουρκία (η κατοχική δύναμη) και να μοιράζονται αυτή τη ντροπή».

Ως μέρος της επίσκεψης του στην Κύπρο ο Μάθιου Όφφορτ πέρασε την πράσινη γραμμή και μπήκε στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα από το 1974, Μόρφου. Έκτοτε οι εκκλησίες έχουν συληθεί και οι θρησκευτικοί θησαυροί κλαπεί, τα κοιμητήρια καταστραφεί και μετατραπεί σε χώρους σταθμεύσεως οχημάτων και τα σπίτια πέρασαν στους Τούρκους έποικους από την Ανατολία.

Ο Μάθιου είπε, «η καταστροφή της πόλης, ειδικά των κοιμητηρίων, είναι ντροπή. Μπήκα στους χώρους των κοιμητηρίων και είδα την ζημιά από κοντά αλλά και μέρος του κοιμητηρίου έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο και διατρέξαμε και κίνδυνο σύλληψης. Και εφόσον οι στρατιωτικοί δεν θα με άφηναν ελεύθερα να φωτογραφίσω, φαντάζομαι σε κάποιο βαθμό ντρέπονται – αν μη τι άλλο ενοχλούνται – με ότι έκαναν».

Μετάφραση από τα αγγλικά, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Δημ. Σύμβουλος Barnet/London

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ