Στις 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας μας στην Βέρνη, επίσκεψη των Πρέσβεων των Κρατών –Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λωζάννη στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας , σε συνεργασία με τις Αρχές του Καντονίου του Vaud .
Η επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης , όπου τους Πρέσβεις υποδέχθηκαν οι Αρχές του Καντονίου του Vaud. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Οικονομικών του Καντονίου κ. Broulis , ο Δήμαρχος Λωζάννης κ. Brélaz και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Thomas Bach. Στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για την τεράστια προσφορά της Ελλάδος στον Ολυμπισμό, που εμφανίσθηκε και καλλιεργήθηκε στις Ελληνικές πόλεις- κράτη παράλληλα με το κλασσικό ιδεώδες της αρμονίας σώματος και πνεύματος αλλά και την προσφορά της γενικότερα στον Παγκόσμιο Πολιτισμό . Εκ μέρους της Ελλάδος χαιρετισμό απηύθυνε ο Έλληνας Πρέσβης στην Ελβετία κ. Μάνεσης , ενώ παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Γενεύη κ. Υψηλάντης .
Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Ίδρυμα Jean Monnet και γεύμα που παρατέθηκε προς τιμή των επισκεπτών, στο Maison de l`Elysée και στο οποίο παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι Ελληνικών και Φιλελληνικών Συλλόγων Λωζάννης .
Η εν λόγω επίσκεψη η οποία συνέβαλε στην ανάδειξη των πολιτιστικών δεσμών της Ελλάδος με την πόλη της Λωζάννης, πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα εξαιρετικά φιλελληνικό κλίμα .

 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΑ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στις 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Λουγκάνο ελληνοελβετικό Συμπόσιο αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα γιατρό βιολόγο και πρωτοπόρο της ιατρικής έρευνας Γ. Παπανικολάου , με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Τιτσίνο . Ο Καθηγητής κ. Εξαδάκτυλος και ο γυναικολόγος κ. Φ. Φιλιππάκος μίλησαν για το μοναδικό ερευνητικό έργο του Γιώργου Παπανικολάου, τις τεράστιες επιστημονικές του ικανότητες, το ήθος του, τη σεμνή προσωπικότητά του, αλλά και την τεράστια συμβολή του , χάρις την οποία δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σώζονται κάθε χρόνο από τον καρκίνο. Η δημοσιογράφος Francoise –Marie Huart αναφέρθηκε επίσης στις κοινωνικές συνέπειες του Test Pap στο γυναικείο φύλο .
Το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με μουσική εκδήλωσης που περιλάμβανε παρουσίαση Ελλήνων συνθετών από την Καναδή κιθαρίστα κ. Marléne Demers –Lemay .
Το εν λόγω Συμπόσιο που παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες και Ελβετοί, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Ελβετία κ. Μάνεσης.

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΟΕ). ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΠΡΕΣΒΗ Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ.

Στις 28 Μαΐου 2014 ξεκίνησαν οι εργασίες της 103ης Συνόδου της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας με την συμμετοχή 6 χιλιάδων αντιπροσώπων κυβερνήσεων, εργαζομένων και εργοδοτών από τα συνολικά 185 κράτη μέλη του ΔΟΕ. Η εν λόγω Συνδιάσκεψη συνέρχεται μια φορά ετησίως στη Γενεύη και είναι η ανώτερη Αρχή του Οργανισμού.

Κύριο έργο της Συνδιάσκεψης είναι η καθιέρωση ομοιόμορφων κοινωνικών κανόνων και κριτηρίων εργασίας με βάση τις διεθνείς συναφείς συμβάσεις και η χάραξη κατευθυντήριων πολιτικών για τον ΔΟΕ.

Προκειμένου η Σύνδιάσκεψη να πετύχει τους παραπάνω στόχους αφενός προβαίνει σε συστάσεις προς κυβερνήσεις για να συμπληρωθούν διάφορα εργατικά νομοθετικά κενά, όπου και όταν εντοπίζονται, και αφετέρου υποβάλλει σχέδια εργατικών συμβάσεων ενιαίων κριτηρίων με σκοπό την αναβάθμιση του εργατικού δικαίου παγκοσμίως.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, ιδίως στην παρούσα οικονομική συγκυρία της χώρας μας, έχει ενεργή και μακροχρόνια παρουσία στις Συνόδους της Συνδιάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, εξακολουθεί να επιδεικνύει δημιουργική συνεργασία με τον εν λόγω Οργανισμό και ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννης Βρούτσης θα είναι μεταξύ των κύριων ομιλητών της Συνόδου, εκπροσωπώντας τη χώρα μας και την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ην. Έθνη και τους λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη, πρέσβης Α. Αλεξανδρής, εξελέγη από τα 185 κράτη-μέλη του Οργανισμού στο τετραμελές προεδρείο της Συνδιάσκεψης του ΔΟΕ (Πρόεδρος και τρεις αντιπρόεδροι) με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου, εκπρόσωπου των κυβερνήσεων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έλληνας αξιωματούχος εκλέγεται στο εν λόγω προεδρείο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΥΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ