Αγαπητοί σύνεδροι,

Πέρυσι είχα την τιμή να είμαι ανάμεσα στους εισηγητές του συνεδρίου, όπου προέκυψε τόσο από μένα, όσο και την εισήγηση του δικηγόρου κ. Λέρα η αδυναμία συνένωσης Θεσσαλικών σωματείων κάτω από μια Πανελλήνια Ομοσπονδία.

Στην πραγματικότητα όμως η αδυναμία της, έχει διαπιστωθεί απ’ όλους μας και πολύ περισσότερο απ’ όσους ασχολούνται ενεργά με αυτό που λέγεται Θεσσαλία. Μια Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων είναι αναγκαίο να συσταθεί για τον αρτιότερο συντονισμό των θεσσαλικών συλλόγων της επικράτειας και την προώθηση των κοινών στόχων και επιδιώξεων με κυριότερο εκείνο της ανάδειξης κοινής θεσσαλικής συνείδησης.

Οφείλουμε να πορευτούμε συντονισμένα και συντεταγμένα. Ο καθένας από το μετερίζι του, διατηρώντας τον διακριτό του ρόλο και την αυτονομία του.

Έτσι λοιπόν γίνομαι ο αγγελιαφόρος ενός πολύ χαρμόσυνου μηνύματος, να καλέσω για πρώτη φορά εξ’ όσον γνωρίζω, σε μια συνάντηση εδώ στη Θεσσαλία που θα οριστεί σύντομα μέσω του τύπου, όλων εκείνων των σωματείων- πολιτιστικών, μη κερδοσκοπικών- που δραστηριοποιούνται οπουδήποτε στην Ελλάδα και φέρουν τη Θεσσαλική Σφραγίδα.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς που επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην προβολή και ανάδειξη της Θεσσαλίας του αύριο, ώστε να βάλουμε το λιθαράκι να σχηματιστεί η Πανελλαδική Ομοσπονδία.

Έχουμε καθήκον να προβάλουμε την πατρίδα μας την Θεσσαλία ώστε να είναι παρούσα σε κάθε εκδήλωση, κάθε Θεσσαλού, όπου κι αν βρίσκεται. Όλοι εμείς που έχουμε την καλή διάθεση, και που πρωτίστως μας διαπνέει το καθήκον να λειτουργήσουμε ως ένας ενιαίος πυλώνας επικοινωνίας, ας σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην πρόοδο και προκοπή της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Να αναδείξουμε την λαμπρή ιστορία, τον πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Είναι σημαντικό να έχουμε και τις δικές σας ολοκληρωμένες απόψεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο όπου να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθόρισαν την πορεία στο χώρο και τον χρόνο του Θεσσαλού. Με ισχυρή φωνή και λόγο πια, για ό,τι κάνουμε, να συναποφασίζουμε, να στηρίζουμε με κάθε μέσο και τρόπο τις εκδηλώσεις, τις αναζητήσεις, να είμαστε σαν μια γροθιά.

Αυτή τη σχέση ήρθα εδώ να διαλαλήσω, αυτή τη σχέση πρέπει να χτίσουμε. Η Θεσσαλία μάς χρειάζεται όλους!

Και οι Θεσσαλοί όπου κι αν ζουν να καμαρώνουν με χαρά και ικανοποίηση. Για μια ενιαία, αξιόπιστη και αποτελεσματική έκφραση και εκπροσώπηση του οργανωμένου θεσσαλικού χώρου. Η Ομοσπονδία μαζί με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία θα αποτελούν την Ανώτατη έκφραση της Ενότητας των Θεσσαλών για την προαγωγή και πραγματοποίηση των πνευματικών – πολιτιστικών τους σκοπών και θα βρίσκεται πάνω από κάθε πολιτική και κομματική ιδεολογία. Ελάτε να βάλουμε από κοινού τους στόχους αυτού του εγχειρήματος, χωρίς εμπάθειες και αμφιβολίες.

Η Θεσσαλία είναι μια περιοχή με πανάρχαια και σύγχρονη ιστορία.

Δεν πρέπει επομένως να παραμείνουμε άλλο αδρανείς και να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στη δημιουργία ενός συντονιστικού δευτεροβάθμιου οργάνου των θεσσαλικών συλλόγων, σε πανελλήνιο επίπεδο.

Δεν νοείται να υπάρχουν Ομοσπονδίες Θεσσαλών στην Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία και να μην υπάρχει στην Ελλάδα.

Πράγματι, ακόμη μια φορά ο «διαφωτισμός» ήρθε από το εξωτερικό.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία λειτούργησε ως γεννήτορας μιας ωραίας ιδέας… δεν μένει λοιπόν παρά να την υλοποιήσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

* Η Μαρία Μπακλαβά-Στρατίκη είναι Δημοσιογράφος, μελος Δ.Σ. Παγκοσμίας Συνομ. Θεσσαλικων Ομοσπονδιών “Ασκληπιός”, Εφορος Πανθεσσαλικής Στέγης Αθήνας, μέλος Γραμματείας Συνεδρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ