Η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να παρατείνει την ισχύ των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό τουλάχιστο μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, διότι οι αιτίες ανησυχίας, όπως και τα εισαγόμενα κρούσματα, αυξάνονται.Όπως γράφει σήμερα ο Τύπος, η κυβέρνηση Κόντε ετοιμάζεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα, με πιθανή καραντίνα για όσους επιστρέφουν από την Κροατία, κυρίως μέσω του λιμανιού της Ανκόνα, αλλά και οδικώς.

Πάνω από είκοσι τελειόφοιτοι λυκείου που γύρισαν από κροατικό θέρετρο μετά τις διακοπές τους προέκυψαν θετικοί στον ιό. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, νέες εστίες καταγράφηκαν μετά την επιστροφή νεαρών τουριστών από την Ελλάδα και την Αλβανία.

Η ανησυχία αφορά γενικότερα τους νέους, οι οποίοι δεν σέβονται τις επιβεβλημένες αποστάσεις. Ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών μειώνεται εντυπωσιακά: στις 7 Απριλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήταν 68 ετών, ενώ στις 7 Αυγούστου έπεσε στα 39.

Οι μάσκες του Σαλβίνι

Οι Ιταλοί όμως, όπως τονίζουν οι σχολιαστές, δείχνουν να μην έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο κίνδυνος συνδέεται μόνο με τα λεγόμενα «εισαγόμενα κρούσματα».

Κάτι που οφείλεται και στην στάση της Λέγκα, η οποία κυβερνά τις περισσότερες, πλούσιες περιφέρειες του ιταλικού Βορρά. Ο γραμματέας της Ματτέο Σαλβίνι, αφού πρώτα επί σειρά εβδομάδων επέμενε ότι «η μάσκα δεν χρειάζεται», τώρα προσπαθεί να αλλάξει ως ένα βαθμό στάση και δηλώνει: «Να την φοράτε μόνον όταν είναι πραγματικά αναγκαία».

Όλοι τέλος περιμένουν να δουν αν η Ιταλία θα βρει τα πάνω από 2 εκατομμύρια νέα μονοθέσια θρανία, για να αρχίσει η σχολική χρονιά στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο μέσω της εφημερίδας La Repubblica δηλώνει ότι «καλό θα ήταν η κυβέρνηση να ανέθετε την όλη αυτή δουλειά στους ιταλούς μαραγκούς, έτσι ώστε να περιοριστεί η χρήση του πλαστικού και να δοθεί ένα πραγματικό χέρι βοήθειας στην οικονομία της χώρας».

Θεόδωρος Ανδρεάδης-Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ