28 Ιανουαρίου 2011. Τριάντα χρόνια ζωής συμπλήρωσε η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης και το γεγονός εορτάστηκε με μια σεμνή, αλλά συγκινητική εκδήλωση, στο «Σπίτι της Γειτονιάς», ένα οίκημα που παραχωρεί ο δήμος της Νυρεμβέργης σε συλλόγους αλλοδαπών της πόλης, όπου στεγάζεται και η οργάνωση των Ελλήνων.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Δαουράκης, έκανε ένα μικρό απολογισμό των δραστηριοτήτων της οργάνωσης, επισημαίνοντας ότι η συλλογική δράση των Ελλήνων στη Νυρεμβέργη ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια, το 1964, με την ίδρυση του Εργατικού Συλλόγου Νυρεμβέργης, τον οποίο διαδέχτηκε η Ελληνική Κοινότητα. Ο κ. Δαουράκης ευχαρίστησε, επίσης, τον Δήμο Νυρεμβέργης για την οικονομική βοήθεια που παρέχει στα δωρεάν φροντιστήρια εκμάθησης γερμανικής και αγγλικής γλώσσας. Μεταξύ άλλων, στην κοινότητα παραδίδονται και δωρεάν μαθήματα ελληνική γλώσσας και πληροφορικής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές του κοινοβουλίου της Βαυαρίας, ελληνικής και μη καταγωγής δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμούς απευθύνανε η διευθύντρια του Aula, Klara Langmar, ο Christian Vogel, εκ μέρους του δημάρχου Νυρεμβέργης και ο πρωτοπρεσβύτερος, κ. Αλέξανδρος Τζατζάνης.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό αφιέρωμα με θέμα την μετανάστευση, με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την είσοδο Ελλήνων μεταναστών στην τότε Δυτική Γερμανία, που επιμελήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, Διαμαντής Γκίκας.

Σημειώνεται ότι το 2011 είναι χρονιά επετειακή για πολλούς ελληνικούς συλλόγους και φορείς της Νυρεμβέργης, που επίσης θα γιορτάσουν τα 30χρονα από την ίδρυσή τους, όπως ο Μακεδονικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος», ο Θρακικός Σύλλογος «Ορφέας» και ο Nachbarschaftshaus Gostenhof (Πυθαγόρας Νυρεμβέργης).

Λίγα λόγια για την πορεία των Ελλήνων στη Νυρεμβέργη

Στη Νυρεμβέργη, όπως και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπου εγκαταστάθηκαν ομαδικά χιλιάδες Έλληνες μετανάστες από το 1960 και μετά, οργανώθηκε μια μικρογραφία της Ελλάδας, με ανθρώπους απ’ όλα τα σημεία της πατρίδας. Ίσως τότε δεν γνώριζαν ότι στην ιστορική αυτή πόλη της Φραγκονίας, που έγινε τελικά και δική τους, καταγράφεται ελληνική παρουσία εδώ και 900 χρόνια.

Η πολιτική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων της Νυρεμβέργης ήταν πάντα πολύ ζωντανή, με ενεργό συμμετοχή των μεταναστών μας στα τοπικά δρώμενα, γεγονός που αναγνωρίζεται από τους τοπικούς άρχοντες. Οι Έλληνες μετανάστες έχουν να επιδείξουν και σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων, ως άξιοι πρεσβευτές της Ελλάδας.

Στα όρια του δήμου της Νυρεμβέργης ζουν και εργάζονται πάνω από 11.000 Έλληνες (πάνω από 22.000 στην ευρύτερη περιοχή), σύμφωνα με στοιχεία της κοινότητας, που παραθέτονται στο επετειακό λεύκωμα, που έχει εκδώσει. Στην πόλη λειτουργούν ελληνικά σχολεία (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο). Το ελληνικό «τοπίο» στην φιλόξενη πόλη της Φραγκονίας συμπληρώνουν περίπου 1500 ελληνικά καταστήματα, από τα οποία 750 εστιατόρια, καθώς επίσης και καλλιτέχνες, ζωγράφοι, συγγραφείς και αθλητές.

Στην Κοινότητα, που είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας από το 1981, λειτουργεί εδώ και χρόνια χορευτικό συγκρότημα, στο οποίο προσέρχονται και Γερμανοί που αγαπούν την Ελλάδα. Επίσης, υπάρχει οργανωμένος χώρος για τα άτομα τρίτης ηλικίας, ενώ οι νέοι και οι νέες μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα πληροφορικής στις αίθουσες της Κοινότητας, που στεγάζεται με δικό της γραφείο από το 1981 στο «Σπίτι της Γειτονιάς».

Σειρά δραστηριοτήτων έχει να επιδείξει και το πνευματικό Κέντρο της Ενορίας «Απόστολος Παύλος», ενώ μεγάλη δραστηριότητα αναπτύσσουν οι εθνικοτοπικοί και άλλοι ελληνικοί σύλλογοί της Νυρεμβέργης, όπως και ο Ελληνογερμανικός Σύλλογος «Φίλος», με πρωτοβουλία του οποίου η πόλη της Νυρεμβέργης αδελφοποιήθηκε με την Καβάλα, το 1999.

Διαμαντένια Ριμπά

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Nachbarschaftshaus Gostenhof

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ