Με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση του SPD έληξε η διήμερη συνάντηση σοσιαλιστών και προοδευτικών ηγετών από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η χθεσινή ημέρα σφραγίστηκε από την επίσημη ίδρυση του δικτύου της Προοδευτικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκαν τέσσερα πάνελ συζητήσεων των ηγετών. Ο κ. Βενιζέλος συμμετείχε στο πάνελ με θέμα “Μαζί για Κοινωνική Δικαιοσύνη”, μαζί με τον ηγέτη του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ, τον Γενικό Γραμματέα του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Ίαν Μακνίκολ και την Πρόεδρο του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος, Σέλι Γιασίμοβιτς.

Το βράδυ, μετά τα πάνελ στα οποία μετείχαν οι επικεφαλής των κομμάτων που ανήκουν στο δίκτυο της Progressive Alliance, πραγματοποιήθηκε δείπνο εργασίας των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπό την προεδρία του Προέδρου του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ.

Ο κ. Στάνισεφ, ο οποίος ηγείται του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα λάβει σήμερα διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και παρουσίασε τον εντολοδόχο πρωθυπουργό που θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Στη συνέχεια, μίλησε εκ μέρους των οικοδεσποτών του SPD, ο ηγέτης του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος πρότεινε ως κοινό υποψήφιο εκ μέρους του ΕΣΚ για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Το λόγο πήρε και ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος ενημέρωσε για την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία.

Αμέσως μετά, όλοι οι πρωθυπουργοί κρατών-μελών της ΕΕ που ανήκουν στο ΕΣΚ ενημέρωσαν τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις στις χώρες τους. Πιο συγκεκριμένα το λόγο έλαβαν ο Καγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος,  Βέρνερ Φάιμαν, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας  Ενρίκο Λέτα, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας και ηγέτης του Εργατικού  Κόμματος Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βίκτορ Πόντα και ο Πρωθυπουργός του Βελγίου και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έλιο ντι Ρούπο, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική για την κατάσταση που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη από τα κράτη-μέλη του σκληρού πηρύνα της ΕΕ και από τους εκπροσώπους των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την πρόταση για υποψηφιότητα Σουλτς για την προεδρία της Επιτροπής, τόνισε ότι ο κ. Σουλτς είναι ίσως ο πιο συμπαθής και δημοφιλής Γερμανός πολιτικός στην Ελλάδα, όπου ο ελληνικός λαός νιώθει ότι του υπαγορεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό αποφάσεις από τη Γερμανία. Και είναι σημαντικό –υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος- ότι ένας προοδευτικός Γερμανός πολιτικός με προσωπικές ικανότητες και θεσμικό κύρος, λόγω της ιδιότητας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρουσιάσει το ανανεωμένο πρόσωπο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και να δείξει ότι μπορεί να υπάρχει μια άλλη γερμανική αντίληψη για την Ευρώπη, αλλά και μια άλλη αντίληψη της ίδιας της Ευρώπης για την υπέρβαση της κρίσης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Περί τα τέλη της συνάντησης, ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η νέα Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, Σέλι Γιασίμοβιτς, καθώς και ο εκπρόσωπος της Φατάχ και πρώην Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σάαθ. Και οι δύο αναφέρθηκαν στις προοπτικές του ειρηνευτικού διαλόγου και της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η συνάντηση αποτέλεσε μία σχετικά σπάνια ευκαιρία να γίνει συζήτηση με την αυτοπρόσωπη συμμετοχή όλων των Αρχηγών των κομμάτων και όλων των Πρωθυπουργών και Αντιπροέδρων κυβερνήσεων που έχουν αναδειχθεί από σοσιαλιστικά ή εργατικά κόμματα, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν και η Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Φιλανδίας, Γιούτα Ούρπιλάινεν.

Σημαντική ήταν και η εκπροσώπηση των κομμάτων από τη Λατινική Αμερική, όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αργεντινής με τον Πρόεδρο και το  Γενικό Γραμματέα του οποίου συναντήθηκε ο κ. Βενιζέλος στο περιθώριο της συνάντησης.

Η εκδήλωση έκλεισε το βράδυ της Τετάρτης με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρώην προέδρου της Βραζιλίας και ηγέτη του Κόμματος των Εργατών, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα

Την Πέμπτη το πρωί, ανάμεσα στις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο περιθώριο της εκδήλωσης, ήταν και η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας Ζοζέ Αντόνιο Σεγούρο. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες σε σχέση με τα προγράμματα προσαρμογής. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Σεγούρο για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και ενημερώθηκε για την αντίστοιχη κατάσταση στην Πορτογαλία. Τα δύο κόμματα έχουν στενή συνεργασία και οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι στο Παρίσι στις 14-15 Ιουνίου όπου έχουν προσκληθεί από το Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ.

Τέλος, στο περιθώριο της εορταστικής εκδήλωσης της Πέμπτης για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του SPD, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον ηγέτη του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ