Μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης στο εσωτερικό αλλά με ελάχιστο ενδιαφέρον τόσο διεθνώς όσο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, διεξάγονται σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.Συνολικά 190 χιλιάδες ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου για να εκλέξουν νέα βουλή και να διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό που θα συγκροτήσει τη νέα κυβέρνηση των τουρκοκυπριακών περιοχών.

Η αποτυχία των συνομιλιών, υποβάθμισε τις αναφορές στο Κυπριακό καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία και ανέδειξε τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων ως προς τη διαχείριση της οικονομίας, των σκανδάλων και των προβληματικών δομών του ψευδοκράτους. Η αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων δεν έγινε αυτή τη φορά στη βάση των διαφορετικών προσεγγίσεων ως προς τη λύση, αλλά στη βάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στις τουρκοκυπριακές περιοχές και της ανασυγκρότησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας μέσα από πιο ισχυρές δομές.

Απαραίτητες οι μετεκλογικές συνεργασίες

Το δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας δείχνει να προηγείται με βάση τις δημοσκοπήσεις και να ακολουθεί το αριστερό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Άλλα τρία κόμματα διεκδικούν είσοδο στη Βουλή των κατεχομένων ενώ ρόλο προσπαθεί να διαδραματίσει και το Κόμμα των Εποίκων. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κανένα κόμμα δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και θα χρειαστούν συνεργασίες, γεγονός που θα δυσκολέψει κυρίως το Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη καθώς η όλη διαδικασία είναι αρκετά περίπλοκη λόγω του νέου συστήματος που υιοθετήθηκε σε αυτές τις εκλογές και το οποίο προσεγγίζει το σύνολο των τουρκοκυπριακών περιοχών ως ενιαία περιφέρεια.

Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ