Μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές για την ανάδειξη νέου κυβερνήτη στη Βιρτζίνια. «Δημοκρατικός» ο νέος δήμαρχος στη Νέα Υόρκη.«Εντάξει λοιπόν, Βιρτζίνια! Κερδίσαμε! Μεγάλη απόλαυση. Σας ευχαριστώ για όλα, σας ευχαριστώ και για την υπομονή σας. Σύντομα θα σερβιριστεί το πρωϊνό…» Με αυτά τα λόγια ο Γκλεν Γιάνκιν, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το αξίωμα του κυβερνήτη στην πολιτεία της Βιρτζίνια, επιβεβαιώνει την επικράτησή του και ευχαριστεί τους ψηφοφόρους τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ήταν μία μεγάλη νίκη σε μία πολιτεία με παράδοση για τους Ρεπουμπλικανούς, η οποία όμως είχε αλλάξει στρατόπεδο επί Μπαράκ Ομπάμα, ενώ πέρσι επιφύλαξε έναν θρίαμβο στον Τζο Μπάιντεν που κέρδισε τη Βιρτζίνια με διαφορά άνω του 10% απέναντι στους Ρεπουμπλικανούς. Όλα αυτά ανήκουν όμως στο παρελθόν.

«Μαζί θα αλλάξουμε τη μοίρα της Κοινοπολιτείας», υπόσχεται ο Ρεπουμπλικανός νικητής των εκλογών. «Και θα αρχίσουμε από την πρώτη μέρα, φίλοι μου…» Ακριβώς έναν χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές και τη μεγάλη νίκη του Τζο Μπάιντεν, η πολιτεία της Νεβάδα στέλνει δυσάρεστα μηνύματα στους Δημοκρατικούς. Άλλωστε όλοι συμφωνούν ότι η αναμέτρηση αυτή αποτελούσε ένα σημαντικό τεστ ενόψει των κρίσιμων «ενδιάμεσων εκλογών» για το Κογκρέσο το 2022, στις οποίες κινδυνεύει η ούτως ή άλλως ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών.

«Κλώνος» του Τραμπ;

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στη Βιρτζίνια Τέρι Μακόλιφ είχε ήδη υπηρετήσει ως κυβερνήτης στην περίοδο 2014-2018. Μέχρι το καλοκαίρι ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις, στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις είχε επιστρατεύσει ακόμη και τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ επιχείρησε να απαξιώσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του ως «κλώνο του Ντόναλντ Τραμπ». Όμως ο Γκλεν Γιάνκιν φέρθηκε έξυπνα. Διαχώρισε από την αρχή τη θέση του από τον Τραμπ- «είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες» έλεγε χαρακτηριστικά- αλλά την ίδια στιγμή αποδέχτηκε με ευχαρίστηση την πολιτική κληρονομιά του Τραμπ ή τουλάχιστον το κομμάτι εκείνο που εύκολα κινητοποιεί τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους, όπως οι φοροαπαλλαγές.

Πρωτοφανείς μειώσεις φόρων υποσχέθηκε ο Γκλεν Γιάνκιν και στην πρώτη ομιλία μετά τη νίκη του. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «θα μειώσουμε το κόστος ζωής. Από την πρώτη ημέρα θα θεσπίσουμε τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στην ιστορία της Βιρτζίνια. Θα εξαλείψουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα ακυρώσουμε τις τελευταίες αυξήσεις στους φόρους για τα καύσιμα. Θα διπλασιάσουμε τις φοροαπαλλαγές για όλους και θα μειώσουμε τον φόρο που πληρώνουν οι βετεράνοι μας για τη σύνταξή τους». Την ίδια στιγμή ο Ρεπουμπλικανός νικητής των εκλογών υπόσχεται τον «μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την παιδεία στην ιστορία της Βιρτζίνια» και βέβαια παραμένει άξιο απορίας, πώς θα τον χρηματοδοτήσει.

Αφροαμερικανός δήμαρχος στη Νέα Υόρκη

Μικρή παρηγοριά για τους Δημοκρατικούς ήταν η- αναμενόμενη- νίκη του Έρικ Άνταμς στις εκλογές για την ανάδειξη νέου δημάρχου στη Νέα Υόρκη. Πρώην αστυνομικός, 61 ετών, ο ΄Ανταμς είναι ο δεύτερος αφροαμερικανός δήμαρχος στην ιστορία της πόλης. Μέχρι σήμερα ήταν δήμαρχος στη συνοικία Μπρούκλιν. Τον περιμένει δύσκολο έργο, καθώς η Νέα Υόρκη υποφέρει από τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ παράλληλα καταγράφει υψηλά ποσοστά φτώχειας και μεγάλα προβλήματα στην αγορά κατοικίας. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Κέρτις Σλίουα, ραδιοφωνικός παραγωγός και ιδρυτής της αμφιλεγόμενης κοινωφελούς οργάνωσης Guardian Angels, παραδέχθηκε την ήττα του.

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP, AFP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ