Η επανεκλογή του Ρεμπέλο ντε Σόουσα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας θεωρείται σήμερα σίγουρη. Πολιτικός με χαμηλό προφίλ και κατανόηση. Αλλά η βεβαιότητα για το αποτέλεσμα μπορεί να του κοστίσει σε ψήφους.Εάν οι δημοσκοπήσεις βγουν αληθινές καθόλη τη γραμμή, τότε ίσως να μην ήταν καν αναγκαίο να κάνουν προεκλογική εκστρατεία οι επτά συνυποψήφιοι του νυν προέδρου Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα για τις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία. Γιατί; Διότι τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων του δίνουν ποσοστά που κάνουν την επανεκλογή του τελειωμένη υπόθεση. Και μάλιστα από τον πρώτο γύρο και με μεγάλη διαφορά ψήφων.

Λαοφιλής, ανθρώπινος, απλός πολίτης

Ο συντηρητικός πολιτικός μπορεί να ελπίζει σε ποσοστό γύρω στο 70%. Εάν το καταφέρει, θα διορθώσει προς τα πάνω το ποσοστό του 52% που έλαβε στις εκλογές του 2016. Οι άλλοι συνυποψήφιοί του κινούνται σε πολύ μικρότερα ποσοστά, ακόμη και μονοψήφια. Όμως ο 72χρονος ήθελε παρόλα αυτά να κάνει προεκλογική εκστρατεία. Ειδάλλως θα του καταλόγιζαν αλαζονική στάση. Κριτική που δύσκολα θα την άντεχε. Ο πρόεδρος Ρεμπέλο ντε Σόουσα αισθάνεται και δρα ως πολίτης όπως όλοι οι άλλοι. Χρησιμοποιεί καθαρή γλώσσα, ξέρει να παρηγορεί σε εθνικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα στις δασικές πυρκαγιές του 2017 και να εκπλήττει τους συνανθρώπους του με εναγκαλισμούς, τουλάχιστον πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός. Τον περασμένο Αύγουστο έπεσε από την Αλγκάρβε στη θάλασσα για να σώσει δύο γυναίκες που το καγιάκ τους είχε αναποδογυρίσει. Είναι τέτοιες πράξεις που προκαλούν θαυμασμό και αναγνώριση στο πρόσωπό του σε υπερθετικό βαθμό. Σε δημοσκοπήσεις η δημοτικότητά του έρχεται στην πρώτη θέση, σε μεγάλη απόσταση από αστέρια της τηλεόρασης, μουσικούς ακόμη και το ποδοσφαιρικό είδωλο, τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Εκείνο που εκτιμάται στο πρόσωπό του είναι ότι επικρίνει την σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ελέγχει την κατάσταση, νοιάζεται για την ευημερία του λαού και την σταθερότητα στη χώρα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Πορτογαλία το προεδρικό αξίωμα διαθέτει σχετικά μεγάλες πολιτικές ελευθερίες. Η συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Κόστα, μεταξύ άλλων για την κήρυξη και διαμόρφωση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγω κορωνοϊού, είναι επιτυχημένη και κυλά χωρίς προστριβές.

Σαν παράλυτη λόγω λοκντάουν

Ο «Μαρσέλο» ή ο «καθηγητής», όπως οι συμπολίτες του αποκαλούν τον νομικό, πρώην καθηγητή πανεπιστημίου και τηλεοπτικό σχολιαστή, έκανε μία προεκλογική συνάντηση την ημέρα. Περισσότερες λόγω των αυστηρών μέτρων Covid-19 δεν ήταν δυνατόν. Σε μια απ’ αυτές, στην Αζαμπούγια βόρεια της Λισαβόνας, περαστικοί έδειξαν να αγανακτούν, όταν μίλησε με ομάδα δημοσιογράφων, όπως γράφει η εφημερίδα Público. «Δεν υπάρχει πια κορωνοίός; Πώς γίνεται να συνωστίζεστε όλοι μαζί;» ρώτησε μια γυναίκα. Ο Ρεμπέλο ντε Σόουσα απάντησε ότι θα του ήταν εντελώς ξένο να ακυρώσει όλον τον προεκλογικό αγώνα λόγω πανδημίας. Η σημερινή εκλογή όμως δεν είναι εντελώς ακίνδυνη για διάφορους λόγους. Η Público επισημαίνει ότι εκτός από τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων, θα μπορούσαν οι οπαδοί του προέδρου να μην πάνε καθόλου να ψηφίσουν, αφού η εκλογική του επιτυχία θεωρείται περισσότερο από βεβαία. Εάν συμβεί αυτό, ίσως να ευνοηθεί ο Αντρέ Βεντούρα, ο πρόεδρος του εθνολαϊκιστικού κόμματος Chegal (Φτάνει!). Εκλογική νίκη του 38χρονου καθηγητή Πανεπιστημίου και μοναδικού βουλευτή του κόμματός του στη βουλή, αποκλείεται. Αλλά μόνο η ματιά πέρα από τα σύνορα, στη γειτονική Ισπανία, όπου το εθνολαϊκιστικό κόμμα Vox καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο κοινοβούλιο, προκαλεί ανησυχία.

Η Πορτογαλία στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ευρώπης την γλύτωσε φτηνά από την έναρξη της πανδημίας με σχετικά περιορισμένα κρούσματα. Αλλά από το φθινόπωρο η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Λοιμώξεων σε διάστημα 14 ημερών ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στους 1215 ανθρώπους ανά 100.000 κατοίκους. Σε χειρότερη θέση βρίσκονται μόνο η Ιρλανδία και η Τσεχία. Εδώ και μια εβδομάδα, η χώρα των 10,3 εκ. κατοίκων βρίσκεται σε σκληρό λοκντάουν. Από την περασμένη Παρασκευή έκλεισαν σχολεία, νηπιαγωγεία και πανεπιστήμια. Η Πορτογαλία είναι σαν να έχει παραλύσει. Πολλοί από φόβο μήπως κολλήσουν ζήτησαν να μεταφερθεί η ημερομηνία των εκλογών. Χωρίς αποτέλεσμα.

Γιαν Ούβε Ρονεμπούργκερ/Εμίλιο Ράπολντ/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ