Οι ισχυρές εκρήξεις που αναστάτωσαν την Κύπρο τα ξημερώματα δείχνουν να σχετίζονται με πρόσκρουση πυραυλικού συστήματος, που συνδέεται με τη δράση της συριακής αεράμυνας και το οποίο παρέκκλινε της πορείας του.Σειρά ισχυρών εκρήξεων αναστάτωσαν τα ξημερώματα τα κατεχόμενα της Κύπρου αλλά και τις ελεύθερες περιοχές της Λευκωσίας. Οι εκρήξεις σχετίζονται με πρόσκρουση πυραυλικού συστήματος τύπου S-200 στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, η οποία σύμφωνα με αναλυτές συνδέεται με την δράση της συριακής αεράμυνας εναντίον της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, η οποία χθες βράδυ προχώρησε στην μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση της εναντίον ιρανικών στόχων.

Από την πρόσκρουση του πυραύλου προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά στο χωριό Βουνό στον Πενταδάκτυλο, η οποία κατασβήστηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις των κατεχομένων, δύο ώρες μετά το ξέσπασμα της.

S-200 επιβεβαιώνουν οι Τουρκοκύπριοι

Ο λεγόμενος υπουργός Eξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνει ότι μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για πύραυλο ρωσικής κατασκευής τύπου S-200. Σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις φαίνεται ότι η έκρηξη έγινε πριν την πρόσκρουση του πυραύλου, αφού στο έδαφος δεν βρέθηκαν τρύπες.

Το σενάριο της έκρηξης του πυραύλου στον αέρα ενισχύεται και από το γεγονός ότι πέντε κομμάτια βρέθηκαν σε τρία διαφορετικά χωριά. Μάλιστα το ένα κομμάτι εντοπίστηκε σε αυλή σπιτιού στο κατεχόμενο Δίκωμο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια. Εξάλλου σε δήλωση του ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι αν και δεν έχουν καταλήξει οι έρευνες, εκτιμάται ότι το περιστατικό σχετίζεται με πτώση πυραύλου S-200 προσθέτοντας ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού αφού πρόκειται για ατύχημα.

Διεθνές ενδιαφέρον

Η πτώση του πυραύλου στον Πενταδάκτυλο κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου με τα βρετανικά μέσα να αναφέρονται σε πύραυλο S-200 ρωσικής κατασκευής, που χρησιμοποιήθηκε από τη συριακή αεράμυνα και παρέκκλινε της πορείας του για να καταλήξει στην Κύπρο.

Το Sky News σημειώνει ότι για πρώτη φορά η Κύπρος εμπλέκεται στα διασταυρούμενα πυρά του συριακού πολέμου. Το Reuters αναφέρεται στο γεγονός με τον τίτλο «Η Κύπρος διερευνά πιθανή πτώση πυραύλου κοντά στη Λευκωσία» ενώ το RT αναφέρει ότι αντικείμενο έπεσε στη «βόρεια Κύπρο», κατά την «ισραηλινή επιδρομή» στη Συρία.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ