Οι φόβοι για άνοδο των επιτοκίων και οι εμπορικές διενέξεις ανέκοψαν φέτος την πορεία του DAX. Γερμανοί ειδικοί ωστόσο δεν αποκλείουν μια εντυπωσιακή άνοδο της ζήτησης για μετοχές μέσα στο επόμενο δίμηνο.Οι επενδυτές στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ελπίζουν σε εντυπωσιακή άνοδο του DΑΧ όσο πλησιάζουμε στο κλείσιμο της χρονιάς. Ειδικοί, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Dekabank Ούλριχ Κάτερ, είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι: «Η πολιτική συγκυρία, ιδίως λόγω της εμπορικής διένεξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έχει ως αποτέλεσμα ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης να κινείται κάτω από τα αναμενόμενα επίπεδα. Τώρα όμως δεν αποκλείεται η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας να έχει θετική επίδραση και στην πορεία του DAX».

Μετά από ένα κερδοφόρο 2017, οι επενδυτές βρέθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου αντιμέτωποι με την άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα. Ως αποτέλεσμα ο DAX έπεσε κατά 6%, μιας και τα υψηλότερα επιτόκια έδιναν κίνητρο στους επενδυτές να στραφούν σε αξιόγραφα. Λίγο αργότερα, τον Μάρτιο, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωνε την επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές θέτοντας τα θεμέλια μιας εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας. Κατά την εκτίμηση του ειδικού σε ζητήματα χρηματιστηριακών συναλλαγών Γκίντο Σέφερς, για τους επενδυτές η κόντρα Ουάσινγκτον-Πεκίνου συνιστά σημαντικό κίνδυνο με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου ωστόσο ο DΑΧ άρχισε και πάλι να σταθεροποιείται. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ούλριχ Κάτερ «η διένεξη ΗΠΑ-Κίνας θα συνεχιστεί αλλά στο μεταξύ οι αγορές έμαθαν πως να διαχειρίζονται αυτή την απειλή». Η εκτίμηση αυτή ισχύει κυρίως για τις γερμανικές επιχειρήσεις, των οποίων οι εξαγωγές πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο.

Παράγοντας αστάθειας η πολιτική Τραμπ

Παρόλα αυτά η αμερικανική πολιτική παραμένει παράγοντας αστάθειας ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου Κογκρέσου. Ο Μπερντ Μάιερ, επικεφαλής επενδύσεων στην ιδιωτική τράπεζα Berenberg, θεωρεί ότι αν οι Ρεπουμπλικανοί διασφαλίσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα τότε τα χρηματιστήρια θα διαγράψουν ανοδική τροχιά. Ακόμα όμως κι αν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα αυτό θα έχει θετική επίδραση στην πορεία των μετοχών. Τουλάχιστον θα παγιωνόταν το status quo της φορολογικής μεταρρύθμισης αλλά και της γενικότερης απορρύθμισης, ενώ και τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών του Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν περιορισμένα.

Ένας λόγος για την καλύτερη πορεία του DAX το τελευταίο διάστημα είναι ότι τελικά οι επενδυτές δεν στράφηκαν στα ομόλογα γυρνώντας την πλάτη στις μετοχές, όπως φοβόντουσαν πολλοί ειδικοί. Ακόμα κι αν η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα FED προχώρησε εκ νέου σε αύξηση του βασικού επιτοκίου, ο Μάριο Ντράγκι δεν σκοπεύει να τη μιμηθεί. Ο Φρανκ Βόλγκεμουτ από την National Bank της Έσσης εκτιμά ότι «λόγω των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων δεν υπάρχουν στην Ευρώπη εναλλακτικές λύσεις για επενδύσεις» πέρα από την αγορά μετοχών. Για τον ειδικό Μπερντ Μάιερ είναι σαφές ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκτοξευθεί η ζήτηση για μετοχές».

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ