Του Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Γνωρίσαμε το Ελατοχώρι και την θερμή του φιλοξενία τον Σεπ 2012, με το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (6-9/9/2012) και γευθήκαμε τις παραδοσιακές τοπικές του συνταγές. Η εξαιρετική επιτυχία του Συνεδρίου θα μας φέρει πολλές ακόμα φορές στο ωραίο Ελατοχώρι, στο μπαλκόνι των καταπράσινων Πιερίων, με την καταπληκτική θέα του Ολύμπου.

Ξαναθυμηθήκαμε το Ελατοχώρι και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ελατοχωρίου με την κα Αναστασία Μποστανίτη, και το Χιονοδρομικό του Κέντρο με τα πρώτα χιόνια. Για τους λάτρεις των χειμερινών σπόρ (σκί κλπ) το Ελατοχώρι, σε υψόμετρο 850μ θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εύκολες αποδράσεις, καθόσον απέχει πολύ λίγο από την Θεσσαλονίκη και ακόμα λιγότερο από τον άξονα Θεσσαλονίκης-Κατερίνης (28 Χλμ).

Οι κυριότερες κορυφές των Πιερίων είναι το Φλάμπουρο (2194μ), ο Αρβανίτης (2023μ), η Θωμά Ράχη (2017μ) και η Σαλταπίδα (1974μ), με πολλές ορειβατικές διαδρομές και καταφύγια στην Άνω Μηλιά (1000μ), στον Μπάρα (1945μ) και στην Σαρακατσάνα (1600μ).

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, με βάση στα 1410μ και υψηλότερο σημείο στα 1974μ, με 8 πίστες συνολικού μήκους 9 χλμ, με 6 αναβατήρες είναι το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο, με την πιο ζεστή φιλοξενία στο χωριό Ελατοχώρι, την παλαιά Σκούτερνα, από τα σκουτιά, τις νεροτριβές (ντριστέλες) στα οποία γίνονταν η κατεργασία των μάλλινων υφαντών.

Το Ελατοχώρι με Προεδρικό Διάταγμα (111/2009) χαρακτηρίστηκε μαρτυρικό χωριό, λόγω των καταστροφών που υπέστη κατά την Γερμανική Κατοχή. Ο Λαογραφικός & Πολιτιστικός Όμιλος Ελατοχωρίου διατηρεί το Λαογραφικό Μουσείο Ελατοχωρίου, όπου μπορεί κάποιος να διακρίνει την εφευρετικότητα των κατοίκων, που ήταν υποχρεωμένοι να είναι αυτάρκεις, όπως όλοι οι αγρότες της υπαίθρου.

Στο Ελατοχώρι μπορεί κάποιος να βρει το Αρχαίο Λουτρό, το αρχαίο λατομείο, τον καταράκτη Σωτήρη ρέμα, το κρυσφήγετο-σπηλιά του λήσταρχου Γιαγκούλα, το μονοπάτι Ε4, το Αϊνέρι, όπου κατά παράδοση ασκήτεψε ο Αγ. Αντώνιος και πάρ απολλά άλλα μέρη, ανάμεσα στους χώρους των Μουσών.

Τώρα που συζητείται η φιλοξενία του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Σεπ 2013) και το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών (Φεβ 2014) όλοι με νοσταλγία θυμούνται την εξαίρετη φιλοξενία όλων, με προεξάρχουσα την πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου κα Α. Μποστανίτη.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ