Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συνεχίζεται η προσφυγή στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Τεράστιο το μιντιακό ενδιαφέρον για την πιο αβέβαιη εκλογική διαδικασία των τελευταίων χρόνων.Με βασικές παραμέτρους το φόβο για τρομοκρατικό χτύπημα, την γενικευμένη αβεβαιότητα και το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων συνεχίζεται μέχρι κι αυτήν την ώρα η εκλογική διαδικασία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Το ποσοστό συμμετοχής που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα είναι ελαφρά αυξημένο από το αντίστοιχο που καταμετρήθηκε στις προηγούμενες εκλογές του 2012 και φτάνει το 28,54 %. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους ψηφοφόρους να αποδείξουν ότι η δημοκρατία είναι πιο δυνατή από οτιδήποτε άλλο. «Στους καιρούς που ζούμε είναι σημαντική η συμμετοχή στις εκλογές» δήλώσε από την πλευρά του το φαβορί Εμμανουέλ Μακρόν.

Έσπασαν απαγόρευση για exit poll

Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στη συνέχεια. Δημοσίευση exit poll πριν κλείσουν οι κάλπες απαγορεύεται στη Γαλλία, ωστόσο στις εκλογές του 2012 βελγικά και ελβετικά ΜΜΕ έσπασαν την απαγόρευση και δημοσίευσαν διαδικτυακά κάποια πρώτα αποτελέσματα από τις υπερπόντιες κτήσεις. Οι Γάλλοι καλούνται να εκλέξουν τον όγδοο κατά σειρά πρόεδρό τους. Η αγωνία για το αποτέλεσμα είναι μεγάλη, οι παγκόσμιοι προβολείς είναι στραμμένοι πάνω τους, μαζική είναι η άφιξη δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων.

Είναι η πρώτη εκλογή που γίνεται υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η πρώτη φορά που η τράπουλα του παιγνιδιού είναι τόσο μπερδεμένη. Τέσσερις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας ισχυρίζονται ότι διαθέτουν το τζόκερ για να περάσουν στο δεύτερο γύρο. Σε απόσταση αναπνοής και οι τέσσερεις, το κλειδί της νίκης μοιάζει να έχει παραδοθεί στους αναποφάσιστους, που τουλάχιστον πριν την επίθεση στα Ηλύσια Πεδία, έφθαναν στο 36%.

Οξύνθηκαν οι τόνοι

Λόγω της επίθεσης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το ύφος και οι τόνοι υψώθηκαν ακόμα και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. «Όλοι εκτός από αυτούς» είναι ο τίτλος της Libération κάτω από τις φωτογραφίες των Φιγιόν και Λεπέν, «Ιστορική πρόκληση: 4 υποψήφιοι για ένα χωρίς προηγούμενο σασπένς», λέει η Figaro. «Πιθανή η νίκη για τον Μελανσόν» ισχυρίζεται η L´Humanité, «Ένας Γάλλος στους τρεις προτίθεται να ψηφίσει για αυτήν», λέει κάτω από τη φωτογραφία της Λεπέν, η Journal du Dimanche.

Ο Φρανσουά Φιγιόν περιστοιχισμένος από έναν σημαντικό αριθμό σωματοφυλάκων, ύστερα από τις απειλές που δέχθηκε τελευταία, ψήφισε στο Παρίσι, αφού έμεινε στην ουρά τουλάχιστον για εικοσάλεπτο. Στο Παρίσι ψήφισε πολύ αργότερα και ο Μελανσόν. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ψήφισε στην παραθαλάσσια πόλη Τουκέ, η δε Μαρίν Λεπέν, στο λίγο πιο βόρεια προπύργιό της, την πόλη Ενέν – Μπομόν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ