Ακόμη και οι πλέον πλούσιες βιομηχανικές χώρες του κόσμου καταγράφουν ελάχιστη πρόοδο στο πεδίο καταπολέμησης της διαφθοράς όπως καταδεικνύει ο νέος ετήσιος «Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς» της Διεθνούς Διαφάνειας.Τι κοινό μπορεί να έχουν το Ιράκ, η Χιλή και ο Λίβανος; Και στις τρεις χώρες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν πέρσι στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των φαινομένων διαφθοράς στην πολιτική και την οικονομία. Ο νέος ετήσιος «Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς» που δημοσιοποίησε η Διεθνούς Διαφάνεια τούς επιβεβαιώνει: σε μεγάλο μέρος των 180 χωρών που μπαίνουν στο μικροσκόπιο της οργάνωσης δεν σημειώνεται η παραμικρή πρόοδος στο πεδίο καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο «Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς» (που όπως υποδηλώνει το όνομα αντικατοπτρίζει σε ποιό βαθμό αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα τη διαφθορά στη χώρα τους και όχι σε ποιο βαθμό υπάρχει όντως) κατατάσσει τις υπό εξέταση χώρες σε μια κλίμακα από το 0 που ισοδυναμεί με απόλυτη διαφθορά έως το 100 που σημαίνει μηδενικά επίπεδα.

Αξιοσημείωτη πρόοδος στην Ελλάδα

Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης και για το 2019 βρίσκονται Δανία και Νέα Ζηλανδία (με 87 βαθμούς) ενώ ακολουθούν Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Σουηδία και Ελβετία. Η Γερμανία βελτιώνεται κατά δυο θέσεις και καταλαμβάνει πλέον την ένατη. Εντούτοις δεν πρόκειται για ουσιαστική βελτίωση αφού συνεχίζει να λαμβάνει 80 βαθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τέσσερις από τις χώρες του G7 και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία ο σχετικός δείκτης έχει επιδεινωθεί.

Σημαντική βελτίωση, αντίθετα, καταγράφεται στην Ελλάδα στην οποία η Διεθνής Διαφάνεια κάνει μάλιστα και ειδική αναφορά. Συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς κατατάσσεται το 2019 πλέον στην 60η θέση -την οποία μοιράζεται μαζί με τις Κούβα και Ιορδανία- από την 67η το 2018. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια μόλις 22 χώρες πέτυχαν αξιοσημείωτη βελτίωση της βαθμολογίας τους, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Γουιάνα (νότια Αμερική) και η Εσθονία», αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Την ίδια περίοδο η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά σε 21 χώρες, ανάμεσά τους ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νικαράγουα ενώ στις υπόλοιπες 137 δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες μεταβολές.

Η αστάθεια φέρνει διαφθορά

Όπως αναφέρει η Μάρβα Φατάφτα, συντονίστρια για την περιφέρεια Μέσης Ανατολής και βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Διαφάνειας: «Οι χώρες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης είναι τέσσερις αραβικές: η Συρία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη. Και δυστυχώς οι χώρες αυτές βιώνουν βία και πόλεμο. Το οποίο μας δείχνει ξεκάθαρα τη διασύνδεση μεταξύ διαφθοράς και αστάθειας».

Η Διεθνής Διαφάνεια προτείνει στις κυβερνήσεις μια σειρά μέτρων για να περιορίσουν τα φαινόμενα διαφθοράς. Μεταξύ άλλων τις προτρέπουν να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη διάκριση των εξουσιών, να προβλέψουν ρύθμιση της δράσης των λόμπι αλλά και τη μεγαλύτερη προστασία δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Μια από τις βασικές διαπιστώσεις της οργάνωσης είναι ότι στις χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις υπάρχει ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων.

Μπένεκε Μίριαμ / Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ