Η υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας – πλαίσιο στο Λονδίνο επισφραγίζει την στενή σχέση των δύο χωρών. Σε θερμό κλίμα η συνάντηση των δύο υπ. Εξωτερικών Δένδια-Τρας. Πέρασαν μόλις εννέα μήνες από το πρώτο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Λονδίνο. Αυτή τη φορά όμως η επίσκεψή του δεν είχε μόνο ομιλίες αλλά και υπογραφές. Το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελλάδα υπέγραψε με το Ηνωμένο Βασίλειο μία συμβολική και ουσιαστική συμφωνία ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και μάλιστα πιο στενά σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία;

Το Μνημόνιο Κατανόησης για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο καλύπτει τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις, οι μορφωτικές σχέσεις και μια γενικότερη δέσμευση η συνεργασία των δύο χωρών να αναπτυχθεί περαιτέρω, ώστε όπως σχολίασε και ο ίδιος ο κ. Δένδιας «να αποδειχθεί ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ελάττωση των σχέσεών του με την Ελλάδα». Βρετανικά μέσα σχολιάζουν την υπογραφή της συμφωνίας ως απόδειξη ότι η Βρετανία στη μετά – Μπρέξιτ εποχή συνεχίζει να βρίσκεται στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό και μάλιστα ενδυναμώνοντας τις σχέσεις με τους παλιούς εταίρους της.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η οποία βρίσκεται μόλις ένα μήνα στο υπουργείο, έχει αποδείξει από την προηγούμενη επιτυχημένη θητεία της στο υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου, ότι γνωρίζει καλά πώς να κρατά τις διεθνείς ισορροπίες. Όπως αναφέρει άλλωστε και η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου, το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο που συμβολίζει τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας της Ελλάδας και τα 200 χρόνια αγαστής συμμαχίας των δύο χωρών.

Ο Νίκος Δένδιας εκμεταλλεύτηκε την επίσκεψή του ώστε να φέρει στο προσκήνιο και τα φλέγοντα ζητήματα στη Μεσόγειο. Τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Λιζ Τρας όσο και στη συνάντηση που ακολούθησε με την υπουργό του ΗΒ αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Μόρτον Γούεντι, συζητήθηκαν διεξοδικά οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Το ζήτημα της Τουρκίας στην επίσκεψη Δένδια

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Νίκος Δένδιας παραβρέθηκε και στην εκδήλωση «Ενίσχυση της Ασφάλειας και της Σταθερότητας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο» που διοργάνωσε το μεγαλύτερο βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας (Royal United Services Institute).

Στην ομιλία του ζήτησε τη στήριξη της Βρετανίας στον αγώνα της Ελλάδας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Έκανε λόγο για «φαντάσματα» του παρελθόντος που ακόμα κυνηγούν την χώρα με σαφείς αιχμές προς την Τουρκία και την τακτική του casus belli που έχει υιοθετήσει από τη δεκαετία του 90’.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο συναντήθηκε και με τους βουλευτές Τομ Τούγκενχατ και Αλμπέρτο Κόστα, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εξωτερικών και Συμπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ελληνοβρετανικής φιλίας αντίστοιχα, με επίκεντρο των συζητήσεών τους την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Λονδίνο έγινε λίγες εβδομάδες πριν και την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέσα Νοεμβρίου.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ