Με αναφορές στην Ελλάδα η σημερινή ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «για την κατάσταση της Ένωσης» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την άλλη εβδομάδα οι προτάσεις για το προσφυγικό.Ήταν η πρώτη ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «για την κατάσταση της Ένωσης», καθώς η ίδια είχε αναλάβει καθήκοντα με καθυστέρηση ολίγων μηνών μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε: «Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν πάντοτε να υπολογίζουν στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για να προστατεύσουν τα νόμιμα, κυριαρχικά τους δικαιώματα. Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον. Η επιστροφή των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στις τουρκικές ακτές, τις προηγούμενες ημέρες, αποτελεί θετικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για διάλογο, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες και αρχίζοντας συνομιλίες με καλή πίστη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και την επίτευξη βιώσιμων λύσεων».

Σε σχέση με τον ιδιαίτερο ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτονικών κρατών». Ακόμη πιο επικριτικός ήταν στη δική του παρέμβαση στις Βρυξέλλες ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στην Ευρωβουλή: «Δεν μπορούμε εμείς και ιδιαίτερα η γερμανική προεδρία να είναι απλός διαμεσολαβητής, θα πρέπει να ταχθούμε στο πλευρό της Ελλάδας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ», ανέφερε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Προσεχώς οι νέες προτάσεις για το προσφυγικό

Μιλώντας γενικότερα για το μεταναστευτικό ζήτημα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη» και ότι «οι εικόνες από τον καταυλισμό της Μόριας είναι μία οδυνηρή υπόμνηση για το ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή γραμμή». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, «η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα δεν είναι εθελοντική υπόθεση». Στη δευτερολογία της η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει τις νέες προτάσεις για το προσφυγικό ζήτημα και «θα έχουμε τον χρόνο να τις συζητήσουμε». Μιλώντας εκ μέρους του Συμβουλίου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, υποσχέθηκε τη στήριξή του στην υλοποίηση μίας νέας μεταναστευτικής πολιτικής.

Στο επίκεντρο η πράσινη οικονομία και το κλίμα

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εστίασε στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, στην πράσινη οικονομία και στην προστασία του κλίματος. Ο φιλόδοξος στόχος για την Ευρώπη, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, θα πρέπει να είναι η μείωση των ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030. Και η ίδια βέβαια γνωρίζει, όπως ανέφερε, ότι η φιλόδοξη αναπροσαρμογή του στόχου για κάποιους φαίνεται υπερβολική, ενώ για άλλους δεν είναι καν επαρκής.

Η ομιλία «για την κατάσταση της Ένωσης» γίνεται μία φορά τον χρόνο εν είδη απολογισμού, αλλά και για να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα βήματα της Κομισιόν. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε στις Βρυξέλλες καθώς, λόγω της πανδημίας, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι αναγκάστηκε να αναβάλει την τελευταία στιγμή τη σύγκληση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο. Όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν άφθονες οι φωνές κριτικής προς την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και τα ζοφερά σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης που ακούστηκαν στην Ολομέλεια. Η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη δευτερολογία της, τόνισε ότι δεν συμμερίζεται τις σκοτεινές προβλέψεις. «Οι καιροί είναι δύσκολοι όταν υπάρχει οκνηρία και έλλειψη των απαραίτητων μέσων, αλλά σήμερα δεν έχουμε τίποτα από αυτά τα δύο», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη προφανώς στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Reuters)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ