Σκηνικό κατάρρευσης μετά από άτακτο Brexit με ελλείψεις στην αγορά και χάος στα λιμάνια προβλέπει κυβερνητικό έγγραφο που αποκαλύπτουν οι Τάιμς του Λονδίνου. Καθησυχαστική εμφανίζεται ωστόσο η πολιτική ηγεσία.Πρόκειται για έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε εισαγόμενα φρούτα, απώλεια εργασίας 2.000 εργαζομένων στον τομέα της ενέργειας, ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως ινσουλίνη και αντιγριππικά εμβόλια, μαζικές διαμαρτυρίες και βίαιες διαδηλώσεις στο εσωτερικό, επανάληψη των συγκρούσεων καθολικών και προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία σε περίπτωση κλεισίματος των συνὀρων και ακόμη για καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, στο τούνελ της Μάγχης και στο λιμάνι του Ντόβερ.

Η κυβἐρνηση έσπευσε να απαξιώσει το δημοσίευμα, δηλώνοντας πως είναι το λιγότερο αξιόπιστο από τα δεκάδες σενάρια επί χάρτου που είχαν κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, η αποκάλυψη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. 100 βουλευτές όλων των κομμάτων, σε επιστολή τους, καλούν την κυβέρνηση να συγκαλέσει πάραυτα το Κοινοβούλιο, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη περίοδος ανάληψης πρωτοβουλιών από τους βουλευτές έως την 31η Οκτωβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία παράτασης της ενεργοποίησης του άρθρου 50 περί αποχώρησης.

Διεθνείς επαφές Τζόνσον

Κι ενώ πληθαίνουν οι πιέσεις προς την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για άρση του αδιεξόδου με τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέπτεται την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη το Βερολίνο και το Παρίσι για συνομιλίες που αφορούν στη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφαλείας, εμπορίου και προστασίας του περιβἀλλοντος. Όλα αυτά ενόψει της Συνόδου των G7 το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να θέσει στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν και το θἐμα του Brexit.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ