DUISBURG. Στις 13.11.2010 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ελληνικές ημέρες γλωσσών και πολιτισμού» με παρουσιάσεις από τα τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ελληνικού Σχολείου της πόλης Duisburg υπό την επιμέλεια των εκπαιδευτικών, κ. Πανωραίας Πανταζή-Χριστογιάννη και κ. Αθανασίου Τσακμακίδη.

Συγκεκριμένα η φιλόλογος καθηγήτρια κ. Πανωραία Πανταζή-Χριστογιάννη μαζί με τους γονείς και μαθητές όλων των τάξεών της παρουσίασε ελληνική μελοποιημένη ποίηση από το έργο του Γ. Σεφέρη, Ο. Ελύτη και Γ. Ρίτσου στα ελληνικά και στα γερμανικά, τα οποία συγχρόνως ακούστηκαν και από την χορωδία, αποτελούμενη από γονείς και μαθητές, που σχηματίστηκε ειδικά για αυτή την εκδήλωση καθώς και μια μικρή ομιλία σχετικά με την σημασία της εκμάθησης της μητρικής γλώσσας και του πολιτισμού για τα ελληνόπουλα της Γερμανίας.

Η εκπαιδευτικός τόνισε ιδιαίτερα : «Η γλώσσα είναι απόρροια πολιτισμού και μέσω αυτής ο άνθρωπος διαμορφώνει τον χαρακτήρα του. Η μητρική γλώσσα συντελεί στην καλύτερη εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής, στην ενσωμάτωσή του στην γερμανική κοινωνία και συντελεί στο να έχει καλύτερες επιδόσεις στο γερμανικό σχολείο και στο να μαθαίνει πιο εύκολα άλλες ξένες γλώσσες (η μια γλώσσα υποστηρίζει την άλλη). Ο Έλληνας μαθητής ολοκληρώνεται ως προσωπικότητα αφού γνωρίζει τις ρίζες του, τον πολιτισμό του, την γλώσσα του και έτσι μπορεί να καταξιωθεί ως άνθρωπος σε αυτή την κοινωνία και ως ευρωπαίος πολίτης.»

Ακολούθως παρουσιάστηκαν χριστουγεννιάτικα – πρωτοχρονιάτικα τραγούδια και κάλαντα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Duisburg με τον δάσκαλο κ. Αθανάσιο Τσακμακίδη.

Από το προχωρημένο τμήμα των Νεοελληνικών του Λαϊκού Πανεπιστημίου Duisburg υπό την επιμέλεια του κ. Günter Seidemann δόθηκε διάλεξη με θέμα: «Αφιέρωμα στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.»

Την εκδήλωση αυτή παρακολούθησε ελληνογερμανικό κοινό και είχε μεγάλη επιτυχία. Την εκδήλωση χαιρέτησε η επιθεωρήτρια κυρία Brigitta Kleffken από την σχολική Γερμανική Επιθεώρηση της πόλης Duisburg, η οποία και συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους καθώς και τους γονείς και μαθητές όπως και όλους τους έλληνες μετανάστες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ