Το πρόγραμμα MENDI στοχεύει στην ελληνογερμανική συνεργασία σε έναν τομέα με δυνατότητες ανάπτυξης, όπως είναι ο τουρισμός. Ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας, κ. Thomas Rachel δηλώνει στην Αθήνα: «Να αυξήσουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης για νέους ανθρώπους».

Η Ελλάδα και η Γερμανία εγκαινίασαν σήμερα στην Αθήνα ένα πρόγραμμα δυικής επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού. «Με το πρόγραμμα αυτό θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα, ότι η εκπαίδευση που προσανατολίζεται σε πρακτικές ανάγκες, μπορεί να αυξήσει τις ευκαιρίες απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, κ. Τόμας Ράχελ (Thomas Rachel) στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του προγράμματος „MENDI – Mentoring Dual International“ στην Αθήνα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο έλληνας Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

 

Στόχος του προγράμματος MENDI είναι να εισάγει στην Ελλάδα κάποια στοιχεία του συστήματος της δυικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. «Χρησιμοποιοώντας έναν τομέα με δυναμική ανάπτυξης όπως ο τουρισμός για παράδειγμα, θέλουμε να δείξουμε, ότι οι δυνατότητες απασχόλησης των νέων μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με μια εκπαίδευση περισσότερο προσανατολισμένη σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Ράχελ.

 

Το πρόγραμμα προβλέπει τη στενή συνεργασία ελληνικών και γερμανικών φορέων και εταιριών. Με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, η Ακαδημία της DEKRA σε στενή συνεργασία με τη Robinson Club, θυγατρική της TUI, δημιούργησε σε Αθήνα και Ηράκλειο ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης βασισμένο στα γερμανικά πρότυπα. Η συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Αθήνα εξασφαλίζει την αναγνώριση των πτυχίων που θα χορηγούνται και στη Γερμανία. Την επιστημονική εποπτεία του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο του Όσναμπρυκ (Osnabrück).

 

Οι βάσεις για το πρόγραμμα MENDI τέθηκαν με το Μνημόνιο του Βερολίνου, το οποίο υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2012 από τους Υπουργούς Παιδείας επτά ευρωπαϊκών κρατών, μεταξύ αυτών της Ελλάδας και της Γερμανίας. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς ελληνογερμανικής συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης μια ομάδα εργασίας, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους εργοδοτών κι εργαζομένων και επιμελητηρίων. Υπό την εποπτεία των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών η εν λόγω ομάδα εργασίας αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος και σχεδιάζει περαιτέρω κοινά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας

 

 

Πηγή φωτογραφιών: Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Λεζάντα:  Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Α. Κελέμης, ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας, κ. T. Rachel, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μ. Μαΐλλης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ