Η Γερμανία ήταν εκείνη που επέμενε εξαρχής να συνδεθεί η διάθεση των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Πλέον όμως δεν τηρεί τους όρους που η ίδια έθεσε. Κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της περασμένης άνοιξης για την οικοδόμηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το Βερολίνο επέμενε εξαρχής να συνδεθεί η διάθεση των πόρων με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Handelsblatt, η Γερμανία όμως είναι εκείνη σήμερα που δεν τηρεί τους όρους που η ίδια επέβαλε, ερχόμενη πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με την Κομισιόν. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, σε συζητήσεις τους με την καγκελαρία και τα γερμανικά υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκριναν τη γερμανική πλευρά λόγω ελλιπών μεταρρυθμιστικών σχεδίων για τα επόμενα χρόνια. Η Γερμανία δεν επιδεικνύει τον μεταρρυθμιστικό ζήλο που αξιώνει από άλλες χώρες, ισχυρίζεται η Κομισιόν, καλώντας το Βερολίνο να αναθεωρήσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα «για το καλό της ίδιας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων η Γερμανία αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους υπόλοιπους. Ελπίζουμε να το αντιλαμβάνεστε αυτό», φέρονται να επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν στους γερμανούς συνομιλητές τους την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι εάν δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις η Γερμανία, τότε δεν πρόκειται να το κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες. Η ελλιπής μεταρρυθμιστική βούληση της Γερμανίας, όπως λένε, έχει άμεσες συνέπειες για το σύνολο της ΕΕ.

Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αξιώνουν οι Βρυξέλλες

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το συγκροτηθέν Ταμείο Ανάκαμψης η Γερμανία είχε επιμείνει να συνδεθούν οι πόροι με το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», τις τακτικές, εξειδικευμένες συστάσεις της Κομισιόν προς τις χώρες μέλη για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Όσον αφορά τη Γερμανία οι Βρυξέλλες διαπιστώνουν την ανάγκη «εκτεταμένων μέτρων για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος», μεταρρύθμισης του φορολογικού αλλά και ανοίγματος «κλειστών» επαγγελμάτων, όπως των αρχιτεκτόνων.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, στα μεταρρυθμιστικά σχέδια που κατέθεσε το Βερολίνο στην Κομισιόν προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης (η Γερμανία δικαιούται 25,6 δις ευρώ μη επιστρεπτές επιχορηγήσεις), δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στα μέτρα που αξιώνουν οι Βρυξέλλες. Αντ΄ αυτού η Γερμανία «πουλάει ως μεταρρυθμίσεις τη μείωση της φορολογίας για ηλεκτροκίνητα οχήματα. […] Μπορεί ορισμένα από τα μέτρα αυτά να ακούγονται λογικά, εντούτοις πρόκειται για επιδοτήσεις και όχι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει η εφημερίδα.

Κορυφαίοι γερμανοί οικονομολόγοι ευθυγραμμίζονται απολύτως με την κριτική εκ Βρυξελλών. «Στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται σαφές ότι η Γερμανία δεν αποτελεί πρότυπο μεταρρυθμίσεων», σχολιάζει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Κλέμενες Φυστ.

Κυβερνητικά στελέχη που επικαλείται η HB αντιδρούν με εκνευρισμό στις επικρίσεις που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση. Με φόντο την «σούπερ εκλογική χρονιά» στη Γερμανία μάλιστα, με πολλαπλές περιφερειακές αναμετρήσεις και αποκορύφωμα τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι ίδιοι χαρακτηρίζουν προβληματικές τις απαιτήσεις αυτές.

Καμία κατανόηση στο Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να δείχνει όμως επί της αρχής την παραμικρή κατανόηση για τα πυρά που δέχεται. Σίγουρα η Γερμανία δεν είναι που έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες μεταρρυθμίσεων, λένε κυβερνητικοί κύκλοι.

Το Βερολίνο έχει ακόμη αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να αποκλιμακώσει τη διαφαινόμενη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Τα τελικά μεταρρυθμιστικά σχέδια πρέπει να αποσταλούν στην Κομισιόν μέχρι τα τέλη Απριλίου. Τι θα γίνει όμως εάν αυτά δεν ικανοποιήσουν και πάλι την Επιτροπή; Θα παρακρατήσει όντως τα 25 δις ευρώ που προορίζονται για τη Γερμανία;

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης μπορεί μάλλον να αποκλειστεί. Αφενός η Κομισιόν δεν θέλει να συγκρουστεί με την μεγαλύτερη χώρα μέλος, αφετέρου η ίδια η Γερμανία δεν θέλει να στιγματιστεί ως εκείνη που βάζει εν τέλει φρένο στις μεταρρυθμίσεις που η ίδια επέβαλε. Γι΄ αυτό και επεξεργάζεται ήδη ένα αναθεωρημένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Η Κομισιόν ζητά, για παράδειγμα, εδώ και χρόνια από τη Γερμανία να επιληφθεί των διοικητικής φύσης προβλημάτων στο πεδίο των δημόσιων επενδύσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται ήδη έναν οδικό χάρτη για να ξεμπλοκάρει τις επενδύσεις αυτές, ελπίζοντας ότι αυτό θα ικανοποιήσει την Κομισιόν και θα κάνει τα στραβά μάτια στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.

Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ