Παράθυρο για το Brexit με προσωρινή συμμετοχή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι μόνο της Β.Ιρλανδίας στην Τελωνιακή Ένωση προτείνει η Τερέζα Μέι στο νέο επικαιροποιημένο σχεδιό της.Σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υποστηρίζει εναλλακτικό σχέδιο της Τερέζα Μέι, το οποίο προβλέπει την συμμετοχή στην Τελωνιακή Ένωση, όχι μόνο της Βόρειας Ιρλανδίας αλλά ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου, έως ότου επιτευχθεί μια οριστική λύση στο Ιρλανδικό.

Στις επόμενες δύο εβδομάδες, έως την κρίσιμη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Οκτωβρίου, η Τερέζα Μέι έχει στόχο να περάσει από τη Βουλή το ανανεωμένο σχέδιο γνωστό και ως Cheques. Έτσι η στήριξη του Δουβλίνου έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Με το εμπόδιο του συνεδρίου να έχει παρακαμφθεί, με τις όποιες αμφισβητήσεις και απειλές της σκληρής πτέρυγας των βουλευτών να έχουν πέσει στο κενό, η Πρωθυπουργός είναι έτοιμη για τις επόμενες μάχες.

Στόχος να πεισθούν οι Βρυξέλλες

Η πρώτη μάχη θα είναι να πείσει τους εταίρους της, Ενωτικούς Προτεστάντες του DUP ότι η παραμονή στην Τελωνιακή Ένωση θα αφορά όλη τη χώρα κι όχι μόνο τη Βόρεια Ιρλανδία. Όπως υποστηρίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι σε Λονδίνο και Δουβλίνο, η ενδιάμεση περίοδος ενδέχεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Το επόμενο βήμα της κ. Μέι είναι να άρει τις αντιρρήσεις των Βρυξελλών στην πρότασή της. Θεωρεί πως η ψήφιση του σχεδίου της στο κοινοβούλιο θα είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Μισέλ Μπαρνιέ. Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής εκτιμά πως η συμμετοχή στην Τελωνιακή Ένωση εξασφαλίζει το ελεύθερο εμπόριο δίχως την αποδοχή των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξη στην ενιαία αγορά.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ