Νέα εμπλοκή στον σχηματισμό κυβέρνησης προκύπτει στην Ιταλία μετά το βέτο του προέδρου Ματαρέλα στην “υποψηφιότητα” του Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών. Αναζητούνται λύσεις μέχρι το βράδυ της Κυριακής.Η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη. Το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει το υπουργείο Οικονομικών και το ερώτημα, αν ο νέος υπουργός θα είναι ο καθηγητής και οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα. Η Λέγκα τον θέλει οπωσδήποτε μέσα στην σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας, διότι εκπροσωπεί την γραμμή της. Αλλά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα αντιστέκεται, διότι ο Σαβόνα έχει απορρίψει ανοικτά τις σημερινές ισορροπίες του ευρώ και θεωρεί ότι χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, από την μεριά του, λέει ανοικτά ότι ο υπουργός οικονομικών δεν πρέπει να αρέσει στην Γερμανία. Είναι σαφές ότι οι τόνοι έχουν ανέβει επικίνδυνα. Η Λέγκα άφησε να διαρρεύσει ότι στη φάση αυτή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον Σαβόνα και «δεν προβλέπεται σχέδιο Β». Μέρος του Τύπου αναφέρει ότι ο Σαλβίνι δεν θέλησε να συναντήσει τον ιταλό πρόεδρο, αλλά προτίμησε να επιστρέψει στο Μιλάνο για το σαββατοκύριακο, όπου και συνάντησε αμέσως τους στενότερους συνεργάτες του.

Νέα προσπάθεια την Κυριακή

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, καθηγητής Τζουζέπε Κόντε, ελπίζει να μπορέσει να παρουσιάσει -ίσως μέχρι το βράδυ- την οριστική λίστα των υπουργών του στον ιταλό πρόεδρο. Μια δυνατότητα, ενδεχομένως, θα μπορούσε να είναι ο διαχωρισμός του υπουργειου σε υπουργεία Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, όπως συνέβαινε πριν δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με αναλυτές τα Πέντε Αστέρια φοβούνται ότι ο Σαλβίνι μπορεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση για να τινάξει τα πάντα στον αέρα, ώστε να γίνουν και πάλι εκλογές το φθινόπωρο. Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δείχνουν ότι η επιθετική αυτή στρατηγική αυξάνει τα ποσοστά της Λέγκα, ενώ οι «Πεντάστεροι», στην φάση αυτή, βρίσκονται σε δυσκολία. Ο πρόεδρος Ματταρέλλα πάντως θα προσπαθήσει να κλείσει η πολιτική διαπραγμάτευση μέσα στην ημέρα, ώστε να αποφύγει αύριο μια επικίνδυνη οικονομική αστάθεια με ενδεχόμενη νέα αύξηση του σπρεντ.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ