Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, όπου το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν “Διμερείς Σχέσεις Ελλάδος – Αυστραλίας, Θέματα της Ομογένειας στην Αυστραλία, Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Αυστραλία (Endeavour Language Teacher Fellowships 2014)”.
Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν η Πρέσβης της Αυστραλίας, κυρία Τζένη – Πολυξένη  Μπλούμφιλντ, καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκαν τα εξής:

ΤΖΕΝΗ-ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΜΠΛΟΥΜΦΙΛΝΤ (Πρέσβης της Αυστραλίας) (ΦΩΤΟ): Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα που μου δίνεται η ευκαιρία να ενημερώσω στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για τις διμερείς σχέσεις Αυστραλίας-Ελλάδας και για θέματα που αφορούν την ομογένεια στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης της Αυστραλίας σχετικά με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας.Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά, κ. Πρόεδρε για την ευγενική σας πρόσκληση με τιμά ιδιαίτερα. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπείται σήμερα από τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Αναστάσιο Τσαγγαλίδη, για την άριστη συνεργασία και φιλοξενία σε Αυστραλούς εκπαιδευτικούς. Σας ευχαριστούμε πολύ. Θα ήθελα επί τη ευκαιρία και καθώς πλησιάζει το πέρας της θητείας μου στην Ελλάδα, να ευχαριστήσω τη Βουλή των Ελλήνων για τη φιλοξενία, τη στήριξη και την εξαιρετική συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Ελλάδα.
Όπως γνωρίζετε κύριοι Βουλευτές, η Αυστραλία και η Ελλάδα έχουν μία σχέση βαθιάς φιλίας με ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς μας. Η δυναμική ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας, που αριθμεί περί τα 500.000 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή, ίσως και πολλά περισσότερα, με 100.000 εξ αυτών Ελλήνων μεταναστών πρώτης γενιάς γεννημένων στην Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ μας. Η μετανάστευση των Ελλήνων στην Αυστραλία, που άρχισε στα τέλη του 19ου αιώνα και κορυφώθηκε με το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα της δεκαετίας του ΄50 και του  ΄60, όταν η Αυστραλία υποδέχτηκε περίπου 160.000 Έλληνες μετανάστες, επέφερε μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή πολλών Ελλήνων, αλλά και στις σχέσεις των δύο λαών μας. Οι Αυστραλοί πολίτες, ελληνικής καταγωγής, συμβάλλουν δυναμικά σε όλες τις πτυχές της αυστραλιανής οικονομίας και κοινωνίας και εμπλουτίζουν την πολυπολιτισμική κοινωνία μας.
Ορόσημο για τη σχέση των δύο λαών μας υπήρξε, επίσης, η κοινή μας ιστορία κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Πριν από λίγες μέρες, εορτάσαμε στη Λήμνο και στην Αθήνα την ημέρα μνήμης των ANZAC, των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών, που πολέμησαν στη μάχη της Καλλίπολης το 1915, την πρώτη στρατιωτική εκστρατεία του νεοσύστατου τότε αυστραλιανού κράτους, μια σημαντική ημέρα για το έθνος μας, αλλά και για την κοινή μας ιστορία.
Το νησί της Λήμνου έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία της Καλλίπολης, ως ναυτική βάση, σταθμός ανεφοδιασμού, καταφύγιο και τόπος περίθαλψης και ανάπαυσης για τους Αυστραλούς στρατιώτες. Πενήντα χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες πέρασαν από το νησί, κατά την περίοδο αυτή. Το 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μάχη της Καλλίπολης και η Λήμνος θα έχει κεντρική θέση σε αυτούς τους εορτασμούς. Η Αυστραλία θυμάται και είναι ευγνώμων για τη φιλία και την αλληλεγγύη των Λημνίων σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο για το έθνος μας. Επίσης, φέτος εορτάζουμε την 73η επέτειο της ένδοξης Μάχης της Κρήτης. Κανένα άλλο γεγονός δεν έχει μείνει περισσότερο χαραγμένο στην κοινή ιστορική μνήμη των Ελλήνων και των Αυστραλών. Στις δύσκολες στιγμές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Αυστραλία στάθηκε δίπλα στους φίλους Έλληνες. Πάνω από 17.000 Αυστραλοί στρατιώτες, εθελοντές, πολέμησαν στην Ελλάδα, 6.000 αιχμαλωτίστηκαν ή τραυματίστηκαν και σχεδόν 600 έχασαν τη ζωή τους, ένας τραγικός απολογισμός. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη και για τους δύο λαούς μας, γι’ αυτό και κάθε χρόνο η Ένωση Παλαιών Πολεμιστών και Αποστράτων της Αυστραλίας απονέμει χρηματικά βραβεία σε αριστούχους μαθητές της Κρήτης, προς τιμήν της κοινής μας ιστορίας, αλλά και για να υπενθυμίσει στη νέα γενιά, Ελλήνων και Αυστραλών, το βαρυσήμαντο μήνυμα της Μάχης της Κρήτης, ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα ύψιστα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Κύριοι βουλευτές, σε μια κρίσιμη καμπή για την παγκόσμια οικονομία, οι δύο χώρες μας συνεργάζονται για τους κοινούς μας στόχους, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο. Όπως, ίσως, γνωρίζετε η Αυστραλία είναι η 12η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, προεδρεύουσα φέτος στο G20, μια ευθύνη, που η χώρα μας αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με την Ε.Ε., και βεβαίως με την Ελλάδα, καθώς και με άλλα μέλη του G20, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων, των υποδομών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής ευημερίας και τις ευκαιρίες προόδου.
Ως μια επιτυχημένη οικονομία, με 23 χρόνια αδιάκοπης ανάπτυξης, το αποτέλεσμα εκτενών και επίπονων μεταρρυθμίσεων, με σημαντική παρουσία διασποράς και γεωγραφική εγγύτητα στη ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή της Ασίας, η Αυστραλία αποτελεί μια αξιοσημείωτη αγορά για εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις. Οι χώρες μας οι ήδη έχουν στενές σχέσεις στο ναυτιλιακό κλάδο, με μεγάλο ποσοστό των αυστραλιανών εξαγωγών να μεταφέρονται από ελληνόκτητα πλοία στις αγορές μας. Συγχρόνως, υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και σε άλλους τομείς και οι ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ο τουρισμός από την Αυστραλία προς την Ελλάδα αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ ελληνικά προϊόντα, όπως το τυρί, το λάδι, τα αλλαντικά, τα κρασιά, φημίζονται για την καλή τους ποιότητα και έχουν διεισδύσει επιτυχώς στην αγορά της Αυστραλίας Επίσης, σημειώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον αυστραλιανών εταιρειών σε αναπτυξιακούς τομείς στην Ελλάδα. Σε αυτό αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του νέου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Αυστραλίας, του πρώτου φορέα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα για την προώθηση των εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών με την Αυστραλία και με την ευρύτερη περιοχή. Μέσα από εκδηλώσεις δικτύωσης και διασύνδεσης, ενημερωτικές ημερίδες, επιχειρηματικές αποστολές και άλλες δράσεις, οι επιχειρηματίες μπορούν πλέον να ενημερωθούν και να αξιοποιήσουν τις συνέργειες και τις προοπτικές που αναδύονται. Παρά τη νεότητά του, το Συμβούλιο έχει ήδη σημαντικές περγαμηνές να επιδείξει όπως την αυστραλιανή συμμετοχή στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης μετά από πολλές δεκαετίες, δύο επιτυχημένες επιχειρηματικές αποστολές στην Αυστραλία σε στενή συνεργασία με τα ελληνοαυστραλιανά επιμελητήρια της ομογένειας της Αυστραλίας, καθώς και πρωτοβουλίες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών σε νευραλγικούς τομείς για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
Αναφέρω ενδεικτικά την επίσκεψη στην Ελλάδα του καθηγητή κ. Γκάρυ Μπάνκς, Προέδρου της Επιτροπής Παραγωγικότητας της Αυστραλίας, ο οποίος μίλησε στο ελληνικό επιχειρηματικό κοινό και στο Κοινοβούλιο για την μεταρρυθμιστική εμπειρία της Αυστραλίας, καθώς και την παροχή υποτροφίας σε δύο ανώτατα στελέχη από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα επιμόρφωσης για μελλοντικούς ηγέτες της δημόσιας διοίκησης στην Αυστραλία. Την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Αυστραλίας χαιρέτισαν πρόσφατα και οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών μας, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας προς κοινό όφελος. Ευελπιστούμε ότι χτίζοντας πάνω στις γερές αυτές βάσεις και με τη στήριξη όλων, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας – Αυστραλίας θα συνεχίσει να προσφέρει έργο και να συμβάλει ουσιαστικά στη στενότερη συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών μας.
Κύριοι βουλευτές, πέρα από τους ιστορικούς, εμπορικούς και κοινοτικούς μας δεσμούς, οι λαοί μας συνδέονται και πολιτιστικά. Οι πολιτιστικές δράσεις της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας εμπλουτίζουν την πολιτιστική κοινωνία της Αυστραλίας με στοιχεία
του ελληνικού πολιτισμού. Ως μεταναστευτική χώρα που υποδέχτηκε πάνω από 7 εκατ. μετανάστες και 700 χιλιάδες πρόσφυγες στη μεταπολεμική περίοδο, η Αυστραλία χαρακτηρίζεται από την πολύ πολιτισμική ιδιομορφία της. Είναι μια κοινωνία που συντελείται από ένα πλούσιο φάσμα πολιτιστικής, εθνικής, γλωσσικής, αλλά και θρησκευτικής κληρονομιάς. Η συμβολή των μεταναστών στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Αυστραλίας υπήρξε καθοριστική. Όχι μόνο μέσα από τη μεταφορά πολύτιμων γνώσεων και δεξιοτήτων που υποστηρίζουν τη δόμηση μιας σύγχρονης και αναπτυγμένης οικονομίας, αλλά και μέσα από την διαμόρφωση μιας κοινωνίας που σέβεται και προωθεί ενεργά την διαφορετικότητα εντός ενός πλαισίου εθνικής ενότητας, αρμονικής συνύπαρξης και διατήρησης των δημοκρατικών αξιών και του κράτους δικαίου. Η αυστραλιανή κυβέρνηση προωθεί ενεργά τον πολύ πολιτισμό και τα οφέλη αυτού του κοινωνικού μοντέλου είναι σημαντικά. Για παράδειγμα, η χώρα μας έχει δυτική παράδοση και νομικό σύστημα, αλλά ο πληθυσμός της μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Τα αγγλικά, όπως γνωρίζετε, είναι η επίσημη γλώσσα, αλλά περίπου 4 εκατ. Αυστραλοί μιλούν και δεύτερη γλώσσα.
Οι μετανάστες αποτελούν το συνδετικό κρίκο με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την κοινωνία και την οικονομία μας. Η Αυστραλία ενισχύει την κοινωνική συνοχή ενθαρρύνοντας την απόκτηση της αυστραλιανής υπηκοότητας, ενισχύοντας έτσι το συναίσθημα του «ανήκειν» και αποτρέποντας τη δημιουργία περιθωριοποιημένων ομάδων εντός του ευρύτερου κοινωνικού ιστού. Πάνω από το 95% των Ελλήνων της Αυστραλίας έχουν την αυστραλιανή υπηκοότητα. Η Αυστραλία συνεχίζει να δέχεται νέους τους μετανάστες μέσω του προγράμματος εξειδικευμένης επαγγελματικής μετανάστευσης που είναι μεν αυστηρά ελεγχόμενο, αλλά ανοιχτό δε σε όλο τον κόσμο χωρίς εθνικές, φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις.
Θα ήθελα να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι βάσει των στατιστικών στοιχείων δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική αλλαγή στον αριθμό Ελλήνων που επισκέπτονται ή εγκαθίστανται στην Αυστραλία. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί πολίτες με διπλή υπηκοότητα, οι αποκαλούμενοι ελλήνοαυστραλοί που ενδεχομένως ταξιδεύουν από τη μια χώρα στην άλλη για διάφορους λόγους. Θα ήθελα να σημειώσω ότι περίπου 100.000 Αυστραλοί πολίτες ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, οι περισσότεροι με διπλή υπηκοότητα. Μία από τις πιο σημαντικές κοινότητες Αυστραλών πολιτών παγκοσμίως.
Η Αυστραλία είναι υπερήφανη για την πολύ πολιτισμική ταυτότητα της χώρας μας. Άλλωστε ας μου επιτραπεί να επισημάνω ότι ο διορισμός Πρέσβευως της Αυστραλίας στην Ελλάδα με ελληνική καταγωγή, πιστεύω ότι αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον επιτυχημένο πολύ πολιτισμικό χαρακτήρα της Αυστραλίας. Θεωρώ την ελληνική μου καταγωγή σημαντικό προτέρημα στο ρόλο που μου ανέθεσε η Αυστραλία.
Για όλες τις χώρες η ύπαρξη ομογενειακών κοινοτήτων είναι συγκριτικό πλεονέκτημα. Η ομογένεια προσφέρεται ως πλαίσιο δικτύωσης σε διεθνές επίπεδο, ένα δίκτυο για την άντληση τεχνογνωσίας, διασυνδέσεων, επενδυτικών κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού. Μια βάση για την εξωστρέφεια της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Οι Έλληνες της διασποράς είναι οι πρεσβευτές της Ελλάδας στον κόσμο, επαφίεται σε κάθε χώρα κατά ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει το πολύτιμο αυτό δυναμικό της διασποράς της. Η ελληνική διασπορά έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ελληνικού έθνους και πιστεύουμε ότι και σήμερα μέσα από μια στοχευμένη στρατηγική μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών που υπάρχουν. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα η ύπαρξη μιας συντονισμένης και ισχυρής διασποράς μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα. Ενδεικτική είναι και η αλληλεγγύη της ελληνικής κοινότητας καθώς και της ευρύτερης κοινότητας της Αυστραλίας μέσα από ανιδιοτελής πράξεις κοινωνικής προσφοράς στον ελληνικό λαό. Σε συνεργασία με ομογενειακός και άλλους φορείς έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις που αποσκοπούν στην στήριξη, ανακούφιση και προαγωγή της ευημερίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αναφέρω ενδεικτικά το φιλανθρωπικό έργο του συνδέσμου Ελληνίδων του Σίδνεϋ, καθώς και του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού 2ΜΝ. Όλοι έχουμε καθήκον να προσφέρουν με κάθε δυνατό τρόπο προστασία και φροντίδα στους ασθενέστερους της κοινωνίας μας, διότι χωρίς αλληλεγγύη και συλλογικότητα δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή θα.
Κύριοι βουλευτές, χαίρομαι ιδιαίτερα που η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής αναφέρεται και σε θέματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην Αυστραλία. Αυτό διότι η Αυστραλία επενδύει συνειδητά στη γνώση και στην παιδεία ως βασική προϋπόθεση για την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για το υψηλό του επίπεδο, ο τομέας της εκπαίδευσης συμβάλλει δεκαπέντε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο Α.Ε.Π. της χώρας μας και σχεδόν 500.000 φοιτητές από 190 χώρες, ξένοι φοιτητές επιλέγουν την Αυστραλία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τους. Επιστρέφοντας οι φοιτητές αυτοί αποτελούν μια γέφυρα επικοινωνίας, ανταλλαγής και αλληλεγγύης ανάμεσα στην Αυστραλία και τις χώρες τους και δρουν ως πρεσβευτές, όχι μόνο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αλλά και του κοινωνικού και πολύ πολιτισμικού μοντέλου της Αυστραλίας.
Στην Αυστραλία ομιλούνται σήμερα πάνω από 260 διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των διαλέκτων αυτοχθόνων Αυστραλών. Η αυστραλιανή κυβέρνηση προωθεί ενεργά την γλωσσομάθεια. Η ελληνική γλώσσα, από τις πιο ευρέως ομιλούμενες στην Αυστραλία, έχει ενταχθεί επισήμως στις γλώσσες επιλογής που διδάσκονται στα αυστραλιανά σχολεία. Το 2007, οι πολιτειακές κυβερνήσεις της Αυστραλίας καθιέρωσαν ενιαία διδακτική ύλη στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που προβλέπει τη διδασκαλία 13 ξένων γλωσσών σε σχολεία της επικράτειας από το 2015, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Το γεγονός αυτό συνιστά μια σημαντική εξέλιξη για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία πέρα από την υπάρχουσα διδασκαλία σε κοινοτικά και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στόχος του προγράμματος είναι εντός μιας δεκαετίας, 40% των τελειόφοιτων λυκείου να έχουν σπουδάσει μια ξένη γλώσσα. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας γίνεται υποχρεωτική από την 5η δημοτικού μέχρι την 1η λυκείου, με επακόλουθο την πρόσληψη εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και μέσω του προγράμματος και επαγγελματικής μετανάστευσης της Αυστραλίας, καθώς και προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με προτεραιότητα στις ξένες γλώσσες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Αυστραλίας προωθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών μέσω του προγράμματος υποτροφιών για εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών Endeavour.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση συνδράμει ώστε Αυστραλοί καθηγητές της ελληνικής γλώσσας να παρακολουθήσουν τα προγράμματα του σχολείου της νέας ελληνικής γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ομάδες καθηγητών επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2012 και του 2014. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι καθηγητές παρακολουθήσαν εντατικά προγράμματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού και είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αποκομίζοντας πλούσιες εμπειρίες για να μεταδώσουν στους μαθητές τους. Θα ήθελα να σημειώσω ότι από τη φετινή ομάδα μόνο μια καθηγήτρια είχε γεννηθεί στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι ήταν όλοι παιδιά της ομογένειας, γεννημένοι στην Αυστραλία και μια καθηγήτρια ήταν τρίτης γενιάς, δηλαδή, οι παππούδες της είχαν μεταναστεύσει στην Αυστραλία και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτούς.
Σαφώς, μέσα από την εκπαίδευση και την παιδεία, μεταλαμπαδεύονται πολιτισμικά στοιχεία κάθε χώρας. Κεντρικό ρόλο όμως στη διάδοση του πολιτισμού έχουν και οι δημιουργικές τέχνες και οι πολιτιστικές ανταλλαγές. Αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την παγκόσμια προβολή της κάθε χώρας, διότι, μέσω αυτών επηρεάζονται αντιλήψεις, διαμορφώνονται γνώμες και δημιουργούνται γέφυρες εργασίας.
Κύριοι Βουλευτές, η Αυστραλία αναγνωρίζει την τεράστια προσφορά του ελληνισμού στην ανθρωπότητα. Καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής έχουν συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη και της Αυστραλίας, υφαίνοντας ελληνικά πολιτισμικά στοιχεία σε έργα που απεικονίζουν την πολυσύνθετη πολιτιστική ιδιαιτερότητα της Αυστραλίας. Ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε ενεργά πρωτοβουλίες πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών και πιστεύουμε ότι σε αυτό τον τομέα μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι η Πρεσβεία μας σε συνεργασία με αυστραλιανά μουσεία και με τη στήριξη του αυστραλιανού αρχαιολογικού ινστιτούτου στην Αθήνα, συνδράμει με κάθε τρόπο προκειμένου στο εγγύς μέλλον να πραγματοποιηθεί η περιοδική έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στην Αυστραλία. Έχουν περάσει 30 χρόνια από την τελευταία φορά που υποδεχτήκαμε μια έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στην Αυστραλία. Μια τέτοια έκθεση θα ήταν ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την Αυστραλία, αλλά και για την ελληνική ομογένεια ειδικότερα, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στους πολίτες μας να γνωρίσουν από κοντά το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Βεβαίως, για τριάντα χρόνια, το αυστραλιανό αρχαιολογικό ινστιτούτο και ο Διευθυντής του, ο Καθηγητής, κ. Αλέξανδρος Καμπίτογλου, ο πρώτος έλληνας Καθηγητής που διορίστηκε σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας – και Θεσσαλονικιός – έχει αποτελέσει σημαντικό φορέα συνεργασίας στον αρχαιολογικό τομέα. Το ινστιτούτο συμβάλλει ενεργά στην ανάδειξη και στην προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο στην Αυστραλία, όσο και παγκοσμίως, μέσω των σημαντικών ευρημάτων από τις ανασκαφές στην Ζαγορά της Άνδρου και στην Τορώνη Χαλκιδικής. Μέσα από θερινά προγράμματα πρακτικής εξάσκησης για φοιτητές κλασικών σπουδών και αρχαιολογίας, καθώς και από μια σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στην Αυστραλία.
Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η κινητικότητα των καλλιτεχνών και γενικότερα οι ανταλλαγές και συνεργασίες των δύο χωρών στις τέχνες και στον πολιτισμό, σημαντικά εργαλεία προβολής και δημόσιας διπλωματίας. Αναφέρω ενδεικτικά τη συμμετοχή Αυστραλών ζωγράφων στην «Art Αθήνα», τη συμμετοχή 21 Αυστραλών καλλιτεχνών στο «IETM Athens 2013», δηλαδή, στη διεθνή συνάντηση παραστατικών τεχνών, την προβολή θεατρικού έργου της πρωτοποριακής αυστραλιανής θεατρικής ομάδας ατόμων με αναπηρία «Back to Back» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την προβολή στο Μέγαρο Μουσικής έργου του Μπαλέτου της Αυστραλίας που γιόρτασε πρόσφατα τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του και που χαίρει παγκόσμιας εκτίμησης. Ευελπιστούμε στη συνέχιση αυτών των ανταλλαγών και στην επέκτασή τους και σε άλλα, πολιτιστικά και επιστημονικά πεδία.
Σημαντικό παράδειγμα των τουριστικών και πολιτιστικών μας ανταλλαγών αποτελεί και η σύναψη αμοιβαίας συμφωνίας για το πρόγραμμα διακοπών με παράλληλη εργασία για νέους. Το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής μιας άλλης χώρας, να αναπτύξουν διαπροσωπικές διασυνδέσεις και να αποκομίσουν μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις. Όταν εγκριθεί αυτό το αμοιβαίο διακρατικό πρόγραμμα, νέοι Αυστραλοί και Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παρατεταμένες διακοπές στην αντίστοιχη χώρα φιλοξενίας δημιουργώντας ακόμη πιο στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ σύντομα σε ένα σημαντικό γεγονός που λαμβάνει χώρα φέτος. Την 30η Επέτειο Αδελφοποίησης των δύο ιστορικών Μητροπόλεων, της Μελβούρνης και της Θεσσαλονίκης. Ως πολύ αδελφοποιημένη με τη Μελβούρνη, την αποκαλούμενη τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη στον κόσμο, η Θεσσαλονίκη κατέχει ξεχωριστή θέση στις ελληνοαυστραλιανές σχέσεις. Η Θεσσαλονίκη είναι μία από μόνο έξι πόλεις, με τις οποίες, η Μελβούρνη έχει σχέση αδελφοποίησης και η δεύτερη μετά από την Οσάκα της Ιαπωνίας. Η αδελφοποίηση το 1984 αποτέλεσε κορυφαία αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του ελληνισμού της Μελβούρνης, μεταξύ αυτών και πολλών Θεσσαλονικέων, στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης και γενικότερα της Αυστραλίας. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη, γιατί οι δύο αυτές πόλεις είναι και ιδιαίτερες πατρίδες μου, εφόσον γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στη Μελβούρνη. Η  30η επέτειος καθώς και η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας φέτος, μια υποψηφιότητα που υποστήριξε ενεργά και ο δήμος της Μελβούρνης, αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τις κοινωνίες των δύο πόλεων να γνωριστούν καλύτερα, να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και να αναδείξουν την πολιτιστική και ιστορική τους ιδιαιτερότητα.
Ενόψει της φετινής επετείου, επίσημη αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου της Βικτώριας, συμπεριλαμβανομένων των Προέδρων της Βουλής και της γερουσίας του παραβρέθηκαν το Σεπτέμβριο του 2013 στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης ως μια ένδειξη των στενών σχέσεων και δεσμών μεταξύ των δύο λαών μας, αλλά και της εμπιστοσύνης του αυστραλιανού λαού και του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τίμησε με την παρουσία του την αυστραλιανή συμμετοχή. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί πριν από την αναχώρησή μου από την Ελλάδα θα έχω την ευκαιρία να παραβρεθώ σε εκδήλωση που διοργανώνει η πρεσβεία μας σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της κοινής μας επετείου και έτσι να αποχαιρετήσω τη γενέτειρά μου εορτάζοντας συγχρόνως τις στενές της σχέσεις με την πόλη στην οποία μεγάλωσα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η μεγάλη, ζωντανή και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο και για τις δύο χώρες μας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει για τη διεύρυνση των σχέσεων μας σε όλα τα επίπεδα προς όφελος και των δύο χωρών μας. Και πιστεύουμε ότι μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που προανέφερα, τόσο οι χώρες μας, όσο και οι δύο λαοί μας έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά.
Κύριοι βουλευτές, η Αυστραλία αναγνωρίζει τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει πρόσφατα η Ελλάδα και την μεγάλη προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο αυτή την προσπάθεια. Όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, οι Έλληνες ξέρουν να αντιμετωπίζουν τις όποιες προκλήσεις με τόλμη και αποφασιστικότητα, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα όχι μόνο μέσα από τις επιτυχίες της χώρας στη ναυτιλία, στο τουρισμό, αλλά και μέσα από τις σημαντικές επιτυχίες των Ελλήνων σε όλα τα πεδία της επιχειρηματικής, τεχνολογικής, επιστημονικής και πολιτιστικής δράσης όπου και να βρίσκονται ανά τον κόσμο όπως και στην Αυστραλία. Για αυτό και είμαστε σίγουροι για ένα μέλλον με προοπτική και ελπίδα για την Ελλάδα. Σας Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΑΓΓΑΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Καθηγητής): Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και σας ευχαριστώ και για την παρουσία σας εδώ. Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές και κ. Πρέσβη, φέτος ήταν η δεύτερη φορά που σας  ακούσαμε  μετά το 2012 που υλοποιήσαμε στο σχολείο νέας ελληνικής στο Αριστοτέλειο το πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με βάση την συμφωνία μας με το Υπουργείο Παιδείας της Αυστραλίας.
Το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά που μας προσέγγισαν και μας ζήτησαν να αναπτύξουμε κάτι τέτοιο ακριβώς με βάση αυτό το πρόγραμμα στήριξης της γλωσσομάθειας που έχουν ως Υπουργείο. Το εφαρμόσαμε για πρώτη φορά το 2012 και με βάση εκείνη την εμπειρία το βελτιώσαμε ακόμα καλύτερα πιστεύουμε φέτος και τον Ιανουάριο του 2014 υποδεχτήκαμε 9 εκπαιδευτικούς, 8 διδάσκουσες την ελληνική στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αυστραλίας.
Οι περισσότερες από την περιοχή της Μελβούρνης, είχαμε συμμετέχουσες και από άλλες περιοχές, αλλά το ενδιαφέρον πράγματι ήταν ότι αν και όλες είχαν κάποια σχέση καταγωγής με την Ελλάδα οι περισσότερες είχαν γεννηθεί στην Αυστραλία και μάλιστα κάποιοι ήταν και τρίτης γενιάς.
Διδάσκουν όλες αυτές στην δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά δεν διδάσκουν μόνο ελληνικά. Είναι έτσι το σύστημα της Αυστραλίας που είναι δυνατόν να είναι διορισμένες ως καθηγήτριες ελληνικών και κάποιου άλλου αντικειμένου, ενδεχομένως μιας άλλης ξένης γλώσσας.
Επομένως, δεν ήταν δεδομένο από την αρχή ότι όλων τα ελληνικά θα ήταν στο ίδιο επίπεδο και ότι όλες θα είχαν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες. Επομένως, σύμφωνα με το πρόγραμμα υποβλήθηκαν σε τέστ κατατακτήριο με το που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Πέρασαν από γραπτές και προφορικές εξετάσεις, κατατάχθηκαν ευτυχώς όλες σε αρκετά υψηλά επίπεδα, Β2 και Γ1 στο ευρωπαϊκό πλαίσιο γλωσσομάθειας, δηλαδή πολύ πάνω από το lower που θα λέγαμε με τους παλιούς όρους. Και στη συνέχεια επέλεξαν σε συνεργασία με τα μέλη του διδακτικού προσωπικού που είχαν την επιμόρφωση τους επέλεξαν τα διδακτικά εγχειρίδια που θα χρησιμοποιούσαν για το πρόγραμμα αυτό της επιμόρφωσης των τριών εβδομάδων.
Το πρόγραμμα προέβλεπε 50 ώρες γλωσσικού καθαρά μαθήματος σε τάξη και επιπλέον άλλα μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού σε συγκεκριμένες δραστηριότητες σε μουσεία, στην ανοιχτή αγορά της Θεσσαλονίκης, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε πολύ συγκεκριμένα άλλα πράγματα που μπορώ να σας τα αναφέρω στη συνέχεια. Αλλά είναι  σημαντικό ότι συμμετείχαν από την αρχή και οι ίδιες οι συμμετέχουσες στην επιλογή του διδακτικού υλικού και στην επιλογή των μαθηματικών που τους ενδιέφεραν.
Ένα βασικό ζήτημα που ζήτησαν από την αρχή και που εντάξαμε στο πρόγραμμα ήταν τα μαθήματα φωνητικής διόρθωσης, διόρθωσης δηλαδή βελτίωσης της προφοράς τους.  Όσο καλά και να είναι τα ελληνικά ενός ανθρώπου που δεν είναι ακριβώς δίγλωσσος σίγουρα η προφορά θα προδίδει την υπόσταση του ως μη φυσικού ομιλήτη. Επομένως είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να κάνουν μαθήματα σε αυτή την κατεύθυνση βελτίωσης της δικής τους προφοράς και πράγματι είχαμε συνεργαζόμενα μέλη του προσωπικού μας με ακριβώς αυτή την εξειδίκευση, τη διδασκαλία και τη βελτίωση της προφοράς των αλλόγλωσσων.
Παράλληλα, όπως οι ίδιες ζήτησαν είχαμε εντάξει σε συγκεκριμένα μαθήματα αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης και ως  ξένης γλώσσας και επίσης οι θεματικές … περιελάμβαναν πράγματα όπως η γλώσσα των νέων με βάση υλικό από κόμικς, από το youtube, από  συγκεκριμένα περιβάλλοντα που οι ίδιες θεωρούσαν ότι ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον μαθητικό τους κοινό στην Αυστραλία.
Τα μαθήματα γλώσσας περιελάμβαναν επίσης μια διάλεξη για τη χρήση των λεξικών και τους κινδύνους των στερεοτύπων που περνάνε στα λεξικά και όλα αυτά τα πράγματα που είναι γνωστά στους γλωσσολόγους αλλά όχι πάντοτε ξεκάθαρα στους δασκάλους της ξένης γλώσσας. Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο συνδυάστηκε με γλωσσικό μάθημα, όπως και η επίσκεψη στην ανοικτή αγορά της Θεσσαλονίκης ήταν μια καθαρά γλωσσική δραστηριότητα και η έμφαση γενικά ήταν στους μεθόδους διδασκαλίας, στους τρόπους που θα μπορούσαν οι ίδιες να αξιοποιήσουν αυτά που τους δείξαμε επιστρέφοντας τη δική τους διδακτική πρακτική.
Εκτός από τα καθαρά γλωσσικά και μεθοδολογικά ας πούμε αντικείμενα που είδαμε σε αυτή τη φάση, υπήρχαν συγκεκριμένα πολιτισμικά στοιχεία του προγράμματος σύμφωνα, με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, υπήρχαν συγκεκριμένες ώρες που έπρεπε να καλυφθούν σε πολιτισμικές δραστηριότητες, μεταξύ αυτών ήταν το εργαστήριο μαγειρικής που ζήτησαν και έλαβαν μέρος και μαγείρευσαν κοκκινιστό μοσχάρι και κάποια γλυκά, ήταν επίσης η παρακολούθηση μαθημάτων στο Πειραματικό σχολείο που έχουμε στον Εύοσμο, το Δημοτικό Σχολείο του Ευόσμου που έχουμε στην Ελλάδα διότι γίνονται μαθήματα αγγλικών μέσω άλλων μαθημάτων, σε πειραματική βάση δηλαδή είναι δυνατόν να κάνεις κάποια μαθήματα βιολογίας ή μαθηματικών με χρήση της αγγλικής ως γλώσσα διδασκαλίας για την διδασκαλία κάποιων άλλων μαθημάτων περιεχομένου, οπότε και αυτά από τη δική τους πλευρά ήταν ένα δείγμα για το τι θα μπορούσαν να κάνουν εκείνες στα μαθήματα της δικής τους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, το Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη, είχαν τη δυνατότητα να δουν πολλές καινούργιες εκδόσεις σχετικές με την διδασκαλία της εθνικής ως ξένης, αλλά και τις σχετικές με την ελληνική γλώσσα γενικότερα. Το Ινστιτούτο είχε την καλοσύνη να τους διαθέσει βιβλία στην ίδια εκδοτική τιμή που διαθέτει και στους  έλληνες εκπαιδευτικούς, συμμετείχαν σε διάφορες άλλες πολιτισμικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις, φυσικά το γύρο της Θεσσαλονίκης, εκδρομές στη Βεργίνα και Έδεσσα. Στο τέλος του προγράμματος είχαν μια διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα και εδώ με κάποιες ξεναγήσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης,  όπως μπορείτε να φανταστείτε, στην αρχαία αγορά κλπ. που κατέληξε με μια δεξίωση της κυρίας Bloomfield, κατόπιν αυτού του διημέρου.
Σημειώθηκε απόλυτη ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές λέγοντας και από τις τρεις, τέσσερις πλευρές και οι επιμορφούμενοι ήταν τελικά καταχαρούμενοι και το σχολείο θεωρεί πως έκανε τελικά πολύ καλά τη δουλειά του.
Καμαρώνουμε όχι γιατί κάναμε πολύ καλά τη δουλειά μας, που ούτως ή άλλως διδασκαλία της ελληνικής κάνουμε, αλλά θεωρούμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς έχουμε και μια σημαντική στήριξη της ελληνικής γλώσσας και ελληνομάθειας, που όπως ακούσαμε, στην περίπτωση της Αυστραλίας, είναι ένα ανταγωνιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον, οι 13 γλώσσες που διδάσκονται εκεί. Η ελληνική είναι απλώς μια από αυτές, μπορείτε να φανταστείτε κατ’ αναλογία εδώ τη δυσκολία μας να ενταχθεί η δεύτερη ή η τρίτη γλώσσα στην Δευτεροβάθμια ή Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Εκεί μιλάμε για 13 οι οποίες πρέπει να διεγκωνισθούν για να επιβιώσουν και προφανώς η επιμόρφωση του προσωπικού που θα διδάξει την ελληνική ως ξένη, είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε λεπτομέρεια του προγράμματος. Σας ευχαριστώ πολύ.

Πιο νωρίς είχε μιλήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε:

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας, χρόνια πολλά και ότι ο καθείς επιθυμεί. Είχαμε μία καθυστέρηση γιατί υπήρχε ένα τεχνικό πρόβλημα από το κανάλι της Βουλής.
Έχουμε σήμερα την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στην Επιτροπή μας την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, την κυρία Τζένη – Πολυξένη Μπλούμφιλντ, που συστήνετε ως Τζένη η ίδια καθαρά για να χαρακτηρίζει την ελληνική της καταγωγή. Είναι γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μετανάστης στην Αυστραλία από μικρή ηλικία και καταξιώθηκε εκεί. Κατάφερε και εντάχθηκε στο Διπλωματικό Σώμα της Αυστραλίας από το 1995 και έχει υπηρετήσει σε Πρεσβείες όπως είναι της Ιαπωνίας, του Ιράν και της Αυστραλίας.
Από το 2011 είναι Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα και θεωρούμε και το έχουμε ακούσει και από άλλους ότι όλο το διάστημα που υπηρετεί εδώ, υπηρέτησε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της πατρίδας της, αλλά ανέλαβε και πρωτοβουλίες για να αναπτύξει πολύ περισσότερο τις σχέσεις της χώρας της, της πατρίδας της που τη φιλοξενεί, αλλά και της πατρίδας της που την γέννησε. Νομίζω ότι το τέλος της θητείας της που είναι τον Ιούνιο και η αποχώρησή της από την Ελλάδα θα είναι ένα πλήγμα για τη χώρα μας, γιατί κι εμείς νιώθαμε πάρα πολύ καλά όπως και αυτή και ο κώδικας επικοινωνίας ήταν πάρα πολύ καλός.
Εγώ νιώθω λίγο άτυχος γιατί την γνώρισα τελευταία και έχω αντιληφθεί από τις λίγες κουβέντες που προλάβαμε να κάνουμε ότι είναι ένας άνθρωπος που μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και των αρμοδιοτήτων της, δηλαδή να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας της, προβάλει και βοηθάει πάρα πολύ τη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτήν την δύσκολη περίοδο. Είναι ένας άνθρωπος με πλούσιες επιστημονικές γνώσεις. Έχει σπουδάσει διεθνείς και εμπορικές σχέσεις, πολιτικές επιστήμες, νομική και μιλάει πάρα πολύ καλά τα ελληνικά, τα ιαπωνικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα περσικά, βεβαίως γιατί ήσασταν στο Ιράν ως Πρέσβης και τα ιταλικά.
Νομίζω ότι φεύγοντας από την Ελλάδα και πηγαίνοντας στην Αυστραλία θα μεταφέρει εκεί και την εμπειρία της και τα συναισθήματά της, αλλά θα βοηθήσει και από εκεί και την ελληνική ομογένεια και τη χώρα μας, γιατί ποτέ δεν  έχει κρύψει τα συναισθήματα που τρέφει για την πατρίδα της καταγωγής της, δηλαδή τα ελληνικά και μάλιστα κατά το ήμισυ ποντιακά και εκτιμούμε ότι είναι πάρα πολύ τυχερή η χώρα μας που έχει πάρα πολλούς τέτοιους διαπρεπείς ανθρώπους στο εξωτερικό, οι οποίοι αγαπούν την πατρίδα τους, τη στηρίζουν και σε κάθε ευκαιρία που τους δίνετε το δείχνουν εμπράκτως, αλλά και ρητορικά.
Σήμερα την έχουμε καλέσει στην Επιτροπή  μας να μας μιλήσει για τα θέματα των αρμοδιοτήτων της, για τις διμερείς σχέσεις, αλλά κυρίως για το θέμα της Ελλάδος και της Αυστραλίας, για τις γνώσεις που έχει για την ομογένεια εκεί, που αριθμεί περίπου 700.000 και είναι ένα ολόκληρο κράτος ελληνικό. Επίσης, για το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία, με βάση το οποίο η κυβέρνηση της Αυστραλίας δίνει υποτροφίες κάθε χρόνο σε 15, 20, εξαρτάται από τον αριθμό, καθηγητές οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα με πληρωμένα τα έξοδα από την Αυστραλία, κάνουν εντατικά σεμινάρια επιμόρφωσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στην Επιτροπή Εποπτείας του σχολείου νέας ελληνικής γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, ο οποίος βρίσκεται και αυτός εδώ και θα μας μιλήσει γι’ αυτό το πρόγραμμα.
Επίσης, μαζί μας βρίσκεται ο Πρέσβης, ο κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάτος. Η Επιτροπή Φιλίας Ελλάδας-Αυστραλίας την οποία ζήτησε η ίδια η κυρία Πρέσβης να βρίσκεται εδώ και να έχει μαζί σας επί τη ευκαιρία μια συζήτηση. Η κυρία Ευφροσύνη Πολυζωΐδου από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η κυρία Ευανθία Παπαδάτου και ο κ. Θεόδωρος Δημάδης από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Παρακαλώ, κ. συνάδελφε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ