Σε συνέχεια επιστολής του υπ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  κ. Π. Κουρουμπλή.

Σε συνέχεια επιστολής του υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τους γερμανούς συναδέλφους τους στο γερμανικό κοινοβούλιο και ευρωκοινοβούλιο με θέμα τις ελληνο-γερμανικές σχέσεις και τη συνεκτική και ισόρροπη ανάπτυξη στην Ευρώπη, η γερμανική εφημερίδα  «Neues Deutschland» δημοσίευσε το ακόλουθο άρθρο.

Εφημερίδα Neues Deutschland, 6/6/2012

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί γερμανούς κοινοβουλευτικούς να μην   εγκαταλείψουν το ευρωπαϊκό όραμα.

της Κ. Χέρτσμπεργκ,

Χωρίς θυμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής με επιστολή του από την Αθήνα προτρέπει τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου να στηρίξουν την Ελλάδα και το όραμα μιας Ευρώπης των λαών.

Ενώ στη Γερμανία υποδαυλίζεται το κλίμα για εκπαραθύρωση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -την Τρίτη δημοσίευσε το «Stern» μια νέα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 49 τοις εκατό είναι υπέρ της εξόδου της χώρας απ’ το κοινό νόμισμα-, ένας Έλληνας κοινοβουλευτικός με επτασέλιδη επιστολή ζητά υποστήριξη απ’ τους Γερμανούς συναδέλφους του. Ως «Έλληνας και ευρωπαίος πολίτης» ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από τον αριστερό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε στις 3 Ιουνίου έκκληση να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία και τους κάλεσε να εργασθούν «για μια Ευρώπη των λαών και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του Μπούντεσταγκ και ιδιαιτέρως στους γερμανούς Ευρωβουλευτές ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θυμίζει με μια πολύ προσωπική εξιστόρηση το ελληνο-γερμανικό παρελθόν.

Ο εξηντάχρονος περιγράφει πώς στα δέκα του χρόνια έχασε το φως του από έκρηξη μιας γερμανικής χειροβομβίδας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. «Έχω οδυνηρή προσωπική εμπειρία για το πού οδηγεί το μίσος και ο πόλεμος μεταξύ των λαών της Ευρώπης», γράφει ο Κουρουμπλής. Ωστόσο, γι αυτά δεν τρέφει αρνητικά αισθήματα απέναντι στον «γερμανικό λαό», η διαγραφή όμως του χρέους της Γερμανίας με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1953 εξασθένησε την Ελλάδα. Ο Έλληνας πολιτικός είναι βέβαιος, ότι η χώρα του δεν θα βρισκόταν σήμερα σ’ αυτή τη «φοβερή κρίση», αν η Γερμανία είχε εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Ούτε έφτασε η Ελλάδα τυχαία σ’ αυτή την κρίση. Είναι που λείπουν οι γερμανικές επενδύσεις, ενώ η γεωργική πολιτική της ΕΕ οδήγησε του Έλληνες παραγωγούς στην καταστροφή. Απ’ την άλλη η αναγκαστική αγορά οπλικών συστημάτων και οι συνέπειες της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ, η οποία αφήνει την Ελλάδα μόνη στο θέμα των φυγάδων που ζητούν πολιτικό άσυλο. Όλα αυτά έχουν εξασθενήσει τη χώρα.

Ο Κουρουμπλής εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν θα παραμείνει το μόνο θύμα αυτής της πολιτικής της ΕΕ. «Οι σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αποτελούν θανάσιμη απειλή για το Ευρωπαϊκό Όραμα», γράφει ο Έλληνας βουλευτής, που τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, ως μέλος του ΠΑΣΟΚ ακόμα, αρνήθηκε να ψηφίσει το πρόγραμμα λιτότητας του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και γι’ αυτό διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Για να σωθεί το ευρωπαϊκό όραμα είναι επίσης αναγκαίο να αποκατασταθούν οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις «υλικά, ψυχικά και ηθικά».

Με τη στάση του αυτή ο Κουρουμπλής συναντά την αλληλεγγύη τουλάχιστον των γερμανών βουλευτών της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Ο Ντίτερ Ντέμ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, και ταμίας του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θεωρεί την αυστηρή κριτική στα αντιδημοκρατικά, μιλιταριστικά και νεοφιλελεύθερα στοιχεία που υπάρχουν μέσα στις ευρωπαϊκές συνθήκες σε συνδυασμό με μια σαφή προσήλωση στην Ευρώπη, ως τη μόνη δυνατότητα να διατηρηθεί ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα. Οι συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λισσαβόνας θα έπρεπε να αναθεωρηθούν, ιδιαίτερα αναφορικά με την έλλειψη ελέγχου της κυκλοφορίας κεφαλαίων.

Εντυπωσιασμένος εμφανίσθηκε ο κ. Ντέμ και από την γαλήνια προαίρεση που εκφράζεται μέσα από τις γραμμές της επιστολής Κουρουμπλή. «Ο τρόπος που διατυπώνονται τα διανοήματα στην επιστολή αυτή αποτελεί δείγμα του αναστήματος και της αξιοπρέπειας της ελληνικής Αριστεράς», δήλωσε ο Ντέμ στην εφημερίδα μας. Στη στάση αυτή αποδίδει ο Ντέμ και την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ: «Επιμένουν στο ευρωπαϊκό όραμα, δεν θέλουν να φύγουν απ’ την ΕΕ και το Ευρώ, απορρίπτουν όμως κατηγορηματικά το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας και το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως ακριβώς και η Αριστερά στη Γερμανία. Για τη σωτηρία της Ελλάδας απαιτείται κατά την άποψη του γερμανού πολιτικού επίδειξη διεθνούς αλληλεγγύης, όπως επιδείχθηκε και στο παρελθόν απέναντι σε άλλες χώρες.

Ότι στο θέμα αυτό η Γερμανία με τη σημερινή της κυβέρνηση έχει δυσκολίες, επιβεβαίωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπεϊ από το Βέλγιο σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Πιστεύει όμως  -κι εδώ είναι η διαφορά- ότι η συζήτηση αυτή έχει ήδη πάρει άλλη τροπή στη χώρα.

Πηγή Δημοσίευσης: http://www.neues-deutschland.de/artikel/228802.griechischer-appell.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ