H Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του Kαλού Kόμματος, αποχώρησε χθες από την συνάντηση των 6 ηγετών της αντιπολίτευσης. Ποια τα επόμενα βήματα της αντιπολίτευσης και πώς θα αντιμετωπιστεί ο Ερντογάν;Όλο και σε πιο πολύπλοκα μονοπάτια οδεύει το προεκλογικό σκηνικό στην Τουρκία. Χθες η Mεράλ Aκσενέρ πρόεδρος του Kαλού Kόμματος έφυγε οργισμένη από την συνάντηση των έξι ηγετών της αντιπολίτευσης. Η έκκληση που έκανε άμεσα στους δύο δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, Μανσούρ Γιαβας και Eκρέμ Ιμάμογλου, όμως δεν βρήκε ευήκοα ώτα.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ενόψει των εξελίξεων κάνει διαβουλεύσεις με το κομματικό του επιτελείο. Έτσι παραμονές της προκήρυξης των εκλογών μπαίνουμε σε θολό τοπίο. Η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε ακόμη να ορίσει υποψήφιο απέναντι στον Ερντογάν.όμως είναι γνωστό πως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιμένει να είναι αυτός υποψήφιος.

Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι ποια πορεία θα ακολουθήσει η Ακσενέρ. Θα βάλει η ίδια υποψηφιότητα ή θα ορίσει κάποιον άλλον; Όπως και να έχουν τα πράγματα, εάν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από δύο, φαίνεται απίθανο να καταφέρει ο Ερντογάν να εξασφαλίσει το 50% στον πρώτο γύρο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα τερματίσει πρώτος. Αλλά θα πρέπει να επικρατήσει και στον δεύτερο γύρο.

Αχαρτογράφητο τοπίο …

Οι διαβουλεύσεις στην αντιπολίτευση φαίνεται πως θα συνεχιστούν. Εάν όμως δεν βρεθεί κοινή γραμμή μεταξύ Aκσενέρ και Κιλιτσντάρογλου, τα πράγματα θα οδηγηθούν σε σενάριο περισσότερων υποψηφίων.

Αχαρτογράφητο δηλαδή τοπίο και για τους δημοσκόπους φαίνεται πάντως πως ο Ερντογάν δικαιώνεται και διότι υπάρχει πλέον ρήξη όπως ο ίδιος είχε προβλέψει στο μέτωπο της αντιπολίτευσης και από την άλλη, η επιλογή του να σπεύσει όσο πιο γρήγορα να κάνει εκλογές στις 14 Μαΐου περιορίζει τα περιθώρια διαβουλεύσεων. Με αυτά τα δεδομένα οι εκλογές φαίνεται ότι θα προκηρυχθούν το πολύ σε μία εβδομάδα.

Η αβεβαιότητα μπορεί να ωφελήσει τον Ερντογάν δημοσκοπικά. Οι τρεις και περισσότεροι υποψήφιοι να του στερήσουν μία νίκη στον πρώτο γύρο αλλά ακόμη και να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο είναι δεδομένο πλέον πως οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε μία δυσμενέστερη για το κόμμα του Ερντογάν ισορροπία μέσα στην Βουλή. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση της Ακσενέρ βάζει φωτιά στο τοπίο όσο και να διίστανται οι απόψεις για το ποιος τελικά θα ωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις στην κάλπη. Μια οριστική ρήξη στο μέτωπο της αντιπολίτευσης θα ενισχύσει με βεβαιότητα τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ