Στα χέρια του Ιράν εξακολουθεί να βρίσκεται το βρετανικό Stena Impero. Γερμανικό και γαλλικό υπΕξ ζητούν από την Τεχεράνη να επιτρέψει άμεσα στο δεξαμενόπλοιο να συνεχίσει ανενόχλητο το ταξίδι του.Αυστηρό μήνυμα προς την Τεχεράνη απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. «Είτε η διεθνής τάξη στα στενά του Ορμούζ αποκατασταθεί πάραυτα ή θα υπάρξουν δυσάρεστες επιπτώσεις», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Φόρειν Οφις. Ο κ. Χαντ πρόσθεσε πως το Λονδίνο επιθυμεί την διπλωματική λύση αλλά είναι προετοιμασμένο για τα πάντα. Συνέστησε μάλιστα τους πλοιοκτήτες να αποφεύγουν για κάποιο διάστημα την διέλευση των στενών του Ορμούζ.

Το υπό βρετανική σημαία τάνκερ Stena Impero με 23 ναυτικούς διαφόρων εθνικοτήτων με κατεύθυνση λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, κρατείται υπό ομηρία από Φρουρούς της Επανάστασης. Σε ένα άλλο τάνκερ, το Mesdar, βρετανικών συμφερόντων υπό λιβεριανή σημαία, το οποίο είχε περικυκλωθεί από ιρανικά ταχύπλοα και διέκοψε το σήμα του με την ιδιοκτήτρια εταιρία, επιτράπηκε να συνεχίσει το ταξίδι του.

Στάση αναμονής μέχρι να οριστεί ο διάδοχος της Μέι

Αφορμή για τις εχθρικές ενέργιες της Τεχεράνης κατά πετρελαιοφόρων βρετανικών συμφερόντων, ήταν ο έλεγχος των Βρετανών σε ιρανικό σκάφος στο Γιβραλτάρ, το οποίο, συμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε πετρἐλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο.

Με μια εντελώς μη διπλωματική δήλωση, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, αποκάλεσε τη Βρετανία «κατοικίδιο των ΗΠΑ», αγνοόντας την αρνητική τοποθέτηση και σκληρή επίκριση της βρετανικής κυβέρνησης στην μονομερή απόσυρση της Ουάσινγκτον από τη πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο συνεκλίθη εκτάκτως, το ανώτατο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας Κόμπρα, το οποίο απεφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής, έως την Τρίτη οπότε θα ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου της Τερίζα Μέι. Πάντως, ο αμερικανός Πρόεδρος ανήγγειλε, την Παρασκευή το βρἀδυ, πως θα μιλήσει με το Λονδίνο, δηλαδή με το εκλεκτό του για την Πρωθυπουργία, Μπόρις Τζόνσον.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ