Η γερμανική βουλή ενέκρινε τον διορισμό ενός εντεταλμένου με ειδική αρμοδιότητα τα κρούσματα αντισημιτισμού. Υπέρ του μέτρου το ακροδεξιό AfD ενώ το κόμμα της Αριστεράς διαφωνεί για πολύ συγκεκριμένο λόγο.Το ζήτημα του αντισημιτισμού είναι άκρως επίκαιρο στη Γερμανία. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο στους δρόμους του Βερολίνου κάηκαν επανειλημμένα σημαίες του Ισραήλ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Αφορμή τους ήταν η απόφαση του αμερικανού προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Οι οργισμένες αντιδράσεις στο Βερολίνο έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν έντονη δημόσια συζήτηση που έφτασε την προηγούμενη Πέμπτη και στη γερμανική Βουλή.

«Να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό με αποφασιστικότητα», είναι ο τίτλος του αιτήματος που υπέβαλαν από κοινού στη βουλή τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες: τα χριστιανικά κόμματα (CDU και CSU), οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ολοένα περισσότεροι Εβραίοι που διαμένουν στη Γερμανία κάνουν σκέψεις να εγκαταλείψουν τη χώρα, επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην έκθεση της γερμανικής βουλής για τον αντισημιτισμό, η οποία παρουσίασε τον Απρίλιου του 2017 μια ειδική επιτροπή. Σύμφωνα με αυτήν το μεγαλύτερο μέρος αντισημιτικών επιθέσεων και εγκλημάτων διαπράττεται από εκπροσώπους του ακροδεξιού χώρου. Στην έκθεση γίνεται όμως επίσης λόγος για αντισημιτικές ενέργειες από μετανάστες. Από ανθρώπους που κατάγονται από περιοχές «όπου το μίσος κατά του Ισραήλ και ο αντισημιτισμός είναι διαδεδομένα». Δεν πρέπει να επιτραπεί τίποτα από τα δύο, τόνισε ο Φ. Κάουντερ.

Επιδοκιμασία και από το AfD

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε την ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να αναλάβει δράση προκειμένου να αποτρέψει πράξεις μίσους κατά των Εβραίων. Όποιος εκδηλώνει τον αντισημιτισμό του πρέπει να οδηγείται προ των ευθυνών του, ανέφερε ο Φ. Κάουντερ, κερδίζοντας μάλιστα το χειροκρότημα ακόμη και της ΚΟ του ακροδεξιού κόμματος AfD. Η βουλευτής του AfD Μπέατριξ φον Στορχ έκανε λόγο για καλά στοιχεία στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία κατά του αντισημιτισμού, εννοώντας κυρίως την προταθείσα αυστηροποίηση του δικαιώματος παραμονής. Με αυτήν επιδιώκεται η διευκόλυνση της απέλασης αλλοδαπών που διαπράττουν πράξεις με αντισημιτικό κίνητρο.

Ωστόσο, η βουλευτής του AfD δεν έκανε καμία αναφορά στα κρούσματα αντισημιτισμού εντός του κόμματός της. Η βουλευτής των σοσιαλδημοκρατών Κέρστιν Γκρίζε και η πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ επέστησαν την προσοχή σε αντισημιτικές εκδηλώσεις στελεχών του AfD, όπως του επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία Μπγερν Χέκε, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει πέρσι «μνημείο της ντροπής» το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.

«Διαρκές πρόβλημα» ο αντισημιτισμός

Η αντιπρόεδρος της βουλής Πέτρα Πάου, από το κόμμα της Αριστεράς, τόνισε στη σύντομη ομιλία της ότι το μίσος κατά των Εβραίων αποτελεί «διαρκές πρόβλημα» και υπογράμμισε την ευθύνη όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων να στρέψουν την προσοχή τους στις προτάσεις και συστάσεις της επιτροπής ειδικών που έχει συσταθεί.

Στις προτάσεις της επιτροπής περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο διορισμός ανεξάρτητου εντεταλμένου για θέματα αντισημιτισμού. Πάντως η Πέτρα Πάου διαφώνησε ρητά στην πρόταση -την οποία στηρίζουν οι υπόλοιπες ΚΟ- για απέλαση αλλοδαπών που ευθύνονται για αντισημιτικές πράξεις. Το κόμμα της Αριστεράς απέρριψε τη διάταξη αυτή, θεωρώντας ότι συνιστά διάκριση κατά των μεταναστών.

Το αίτημα εγκρίθηκε ομόφωνα από τις πέντε ΚΟ, με το κόμμα της Αριστεράς να επιλέγει την αποχή.

Μαρσέλ Φύρστεναου / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ