Με πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ που χρησιμοποιείται και από τους Αμερικανούς «απάντησε» τελικά το Ιράν στην προ ημερών δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις.Ποιες θα είναι οι συνέπειες της ιρανικής αντεκδίκησης; Ελλοχεύει ο κίνδυνος άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και συνακόλουθα μιας γενικευμένης σύρραξης στην Εγγύς και Μέση Ανατολή; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε ο πολιτικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Hudson της Ουάσιγκτον Πίτερ Ρόου μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:

«Εκτιμώ ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση μαίνεται εδώ και καιρό. Ο Σουλεϊμανί ήταν ένας ψυχρός δολοφόνος ο οποίος, χωρίς υπερβολή, ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Συρία και ο οποίος διέταξε τη δολοφονία εκατοντάδων Αμερικανών στο Ιράκ. […] H απάντηση που έδωσε τώρα το Ιράν επιτρέπει την εκτίμηση ότι στόχος της Τεχεράνης ήταν να πραγματοποιήσει μια εντυπωσιακή μεν επίθεση, χωρίς ωστόσο να παραβιάσει την κόκκινη γραμμή του Τραμπ και να προκαλέσει αμερικανικά αντίποινα. […] Εκτιμώ ότι το Ιράν […] δεν θέλει εν τέλει να τα βάλει με τις ΗΠΑ».

Φαινομενική η ιρανική ομόνοια;

Μήπως όμως και οι ΗΠΑ υποτίμησαν από την πλευρά τους τις συνέπειες της δολοφονίας του ιρανού στρατηγού και, κυρίως, τα κύματα οργής κατά των Αμερικανών στο Ιράν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της υπερδύναμης;

«Δύσκολο να απαντηθεί. Τα τελευταία χρόνια το Ιράν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Προ εβδομάδων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσιοποίησε τις νέες του προβλέψεις. Το 2019 η ιρανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 10% ενώ το 2020 αναμένεται χειρότερο και δυσκολότερο. Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες υπήρχαν διαδηλώσεις στο Ιράν, η χώρα ήταν αποδυναμωμένη. Σήμερα είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο ενωμένοι ή όχι είναι οι Ιρανοί. Διότι είδαμε μεν τις εικόνες από την κηδεία, ωστόσο επρόκειτο ως επί το πλείστον για τον σκληρό πυρήνα του καθεστώτος […] ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 500.000 Ιρανούς. Εάν προσθέσει κανείς και τις οικογένειες, τότε μιλάμε μεν για μερικά εκατομμύρια, αλλά αυτό σε μια χώρα 80 εκατομμυρίων».

Σύμφωνα με τον ειδικό, το καθεστώς βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων τα οποία δεν αντιμετωπίζονται μακροπρόθεσμα μέσα από μια κηδεία, όσο σημαντικός κι αν ήταν ο Σουλεϊμανί, όπως λέει.

«Ο Σουλεϊμανί αντικαταστάθηκε ήδη. Αλλά έχει το νέο πρόσωπο της ίδιες ικανότητες και κυρίως το ίδιο εκτόπισμα; Ο Σουλεϊμανί ήταν υπουργός Εξωτερικών, αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, όλα σε ένα. Υπό αυτή την έννοια πρόκειται για τεράστιο πλήγμα για το Ιράν».

Γιέργκ Μύνχενμπεργκ (DLF)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ