Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει το βράδυ μεγάλη διαδικτυακή συναυλία με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για ένα εμβόλιο κατά του Covid-19. Θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας ένα εμβόλιο; Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε;Με τη βοήθεια κορυφαίων ονομάτων της ποπ, όπως Coldplay, Justin Bieber, Usher, Shakira η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει το βράδυ μεγάλη, διαδικτυακή συναυλία για τη συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ας σημειωθεί ότι στην πρώτη σύνοδο δωρητριών χωρών στις αρχές Μαΐου συγκεντρώθηκαν 7,5 δις ευρώ. Αυτή τη φορά όμως η Κομισιόν δεν αρκείται σε μια απλή βιντεοδιάσκεψη, αλλά υπόσχεται ένα φαντασμαγορικό σόου με διεθνή ακτινοβολία.

Με αφορμή το νέο μαραθώνιο συγκέντρωσης χρημάτων τίθεται ξανά το ερώτημα σε ποιο σημείο βρίσκεται η κούρσα για το εμβόλιο. «Είμαστε σε καλό δρόμο», λέει η Ιλόνα Κίκμπους, η οποία εργάζεται εδώ και 30 χρόνια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διδάσκει στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γενεύης: «Είναι μια επανάσταση. Για πρώτη φορά καταβάλλονται κοινές προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο στην έρευνα και ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της πανδημίας, ενώ παράλληλα αναζητούνται τρόποι για το πώς θα εμβολιαστούν, το ταχύτερο, όσο το δυνατόν περισσότεροι όταν υπάρξει εμβόλιο».

«Καμία εγγύηση ότι θα υπάρξει εμβόλιο»

Παρά τις κοινές προσπάθειες επικρατεί κλίμα ανταγωνισμού για την πρωτιά μεταξύ αρκετών μεγάλων χωρών. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με πολλές εταιρίες βιοτεχνολογίας και φαρμακοβιομηχανίες, όπως η AstraZenaca, ενώ παράλληλα έχουν αναθέσει σε υψηλόβαθμο στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων με προϋπολογισμό 10 δις δολάρια, να διανείμει το εμβόλιο σε όλους τους Αμερικανούς. Στη μάχη για το εμβόλιο έχει ριχτεί, φυσικά, και η Κίνα. Οι δύο υπερδυνάμεις γνωρίζουν καλά ότι όποιος αποκτήσει πρώτος το εμβόλιο εξασφαλίζει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, μιας και μπορεί να επανεκκινήσει ταχύτερα την οικονομία του.

Ο ειδικός σε ζητήματα φαρμακοβιομηχανίας Αλεξάντερ Νόικεν από την εταιρία συμβούλων EY δηλώνει στην DW ότι ορθώς οι διάφορες χώρες διαθέτουν χρήματα σε διάφορες εταιρίες βιοτεχνολογίας, διότι, όπως υπολογίζει, σχεδόν το 97% των περίπου 160 προγραμμάτων ανάπτυξης εμβολίου δεν θα καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα για το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο, απαντά ότι, στην παρούσα φάση, δεν γνωρίζουμε καν αν θα υπάρξει: «Εδώ και δεκαετίες διεξάγονται έρευνες, αλλά δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο κατά της μαλάριας ή του AIDS. Όσο περισσότερες προσπάθειες γίνονται τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για την ανάπτυξη εμβολίου. Κανείς όμως δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις ότι αν κάνουμε υπομονή σε κάποια φάση θα έχουμε στα χέρια μας εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».

Νίκολας Μάρτιν

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ