Στο νησί Σεντόζα της Σιγκαπούρης, στο ξενοδοχείο Capella αναμένεται να συναντηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Προετοιμάζεται μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια.Το ξενοδοχείο Capella στο νησί Σεντόζα της Σιγκαπούρης είναι ένα από τα ξενοδοχεία που αγαπούν οι διπλωμάτες. Ξενοδοχείο πέντε αστέρων, μοντέρνα αρχιτεκτονική, κομψή πολυτέλεια. Κάτι καλύτερο δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί για την συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου.

Το νησί Σεντόζα έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα πάντως από ένα ωραίο ξενοδοχείο. Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας της περιοχής και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από τρενάκια του τρόμου μέχρι δεινόσαυρους.

Και ίσως το σκηνικό να ταιριάζει καλύτερα σε αυτή την συνάντηση των δυο αρχηγών που κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι πρόκειται να συμβεί. Είναι γνωστό βέβαια πως το κύριο θέμα είναι πως θα αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση όσον αφορά το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας ωστόσο η εντύπωση που δίνεται προς τα έξω είναι ότι πρόκειται περισσότερο για ένα σόου.

Συνήθως τέτοιες σημαντικές συναντήσεις προετοιμάζονται πολλούς μήνες πριν αλλά η προετοιμασία της συγκεκριμένης συνάντησης ξεκίνησε μόλις πριν από τρεις μήνες.

Οι ανοιχτοχέρηδες και οι τσιγκούνηδες

Η συνάντηση για μεγάλο διάστημα καλύφθηκε από ένα πέπλο μυστηρίου και αρκετές εβδομάδες μετά τη γνωστοποίησή της μαθεύθηκε ότι ο τόπος που θα διεξαχθεί θα είναι η Σιγκαπούρη. Ο λόγος που επελέγη αυτό το μικρό κράτος της νοτιανατολικής Ασίας είναι η ουδετερότητά του και το γεγονός ότι και οι δυο χώρες διατηρούν εκεί πρεσβείες.

Ο Τραμπ θα φθάσει μιάμιση ημέρα πριν από τη συνάντηση αλλά τι ακριβώς θα κάνει εκεί παραμένει άγνωστο. Το 2009 άνοιξε το ξενοδοχείο Capella, το οποίο σχεδιάστηκε από τον σταρ αρχιτέκτονα Νόρμαν Φέστερ, o οποίος σχεδίασε και την γυάλινη οροφή στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η επιλογή του νησιού διευκολύνει κυρίως τους ανθρώπους της ασφάλειας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί όμως μόνο η συνάντηση. Οι δυο ηγέτες δεν θα διανυκτερεύσουν εκεί αλλά στην ηπειρωτική Σιγκαπούρη.

Οι Βορειοκορέατες έχουν πάντως τη φήμη ότι είναι λίγο «σφιχτοί» και προτιμούν τον λογαριασμό των εξόδων τους να τον πληρώνουν οι οικοδεσπότες. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι Αμερικανοί είχαν προσφερθεί να πληρώσουν τα ξενοδοχεία αλλά θα ήταν πάρα πολύ ντροπιαστικό για τους Βορειοκορεάτες και έτσι η ιδέα εγκαταλείφθηκε.

Τώρα οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών προετοιμάζουν τη συνάντηση μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Θα πρέπει να προσέξουν τα δώρα που θα ανταλλαγούν, το πώς θα καθίσουν, τη διάταξη στο χώρο ακόμα και την απόσταση ανάμεσα στις δυο σημαίες. Ωστόσο και οι δυο ηγέτες θεωρούνται απρόβλεπτοι και ότι δεν δίνουν καμία σημασία στο πρωτόκολλο. Σε κάθε περίπτωση πάντως αναμένεται να είναι μια ενδιαφέρουσα και σίγουρα λίγο διαφορετική συνάντηση.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ