Συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα στο Βερολίνο οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών με σκοπό την επίσημη έναρξη των διερευνητικών επαφών. Ανοιχτά όλα τα σενάρια.Οι προκαταρτικές διερευνητικές επαφές στις ομάδες εργασίας Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα στο Βερολίνο χωρίς να είναι δυνατή μια πρόβλεψη για την έκβασή τους. Σχεδόν ένα 24ωρο μετά το ξεκίνημα της πέμπτης ημέρας των διαβουλεύσεων δεν διαφαίνεται, μέχρι στιγμής, φως στην άκρη του τούνελ. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa κύρια εμπόδια αποτελούν η δημοσιονομική και h προσφυγική πολιτική, το συνταξιοδοτικό και η υγεία.

Εξερχόμενος για ένα σύντομο διάλειμμα από τα κεντρικά του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπου λαμβάνουν χώρα οι επαφές, ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Υγείας Κρίστιαν Σμιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και ότι στόχος όλων των πλευρών θα πρέπει να είναι ένα «καλό αποτέλεσμα». Το αργότερο σήμερα Άγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς επιδιώκουν να καταθέσουν στα προεδρεία των κομμάτων τους προς έγκριση τα αποτελέσματα των επαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αντιπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν για πολλές ώρες τους τρόπους χρηματοδότησης διαφόρων καθοριστικών τομέων όπως η φορολογική και η κοινωνική πολιτική αλλά και η υγεία. Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 45 δις, οι ομάδες εργασίας κατέληξαν ήδη χθες το πρωί σε ένα συνολικό κόστος που φθάνει το διπλάσιο ποσό.

Αγκάθια τα δημοσιονομικά και ο φορολογικός συντελεστής

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις θεωρείται το αίτημα του SPD για αύξηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 42% στο 45%. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι Χριστιανοδημοκράτες εμμένουν σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή στον μηδενικό νέο δανεισμό. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το αίτημα του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς η νέα κυβέρνηση να δώσει μεγάλο βάρος στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί τελικά συμφωνία μεταξύ των τριών δυνητικών κυβερνητικών εταίρων και οι αρχηγοί των κομμάτων προτείνουν στα προεδρία των κομμάτων τους την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να λάβουν πράσινο φως σε έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Ήδη πάντως η Juso, η κομματική οργάνωση του SPD, που εξ΄ αρχής τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλει αντίσταση στο συνέδριο. Ο πρόεδρoς της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε μάλιστα στο dpa ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια έτσι ώστε να καταψηφίσουν το αναμενόμενο αίτημα του Μάρτιν Σουλτς για πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ