Αυξάνονται οι πιέσεις προς την γερμανική κυβέρνηση για παράταση του λοκντάουν, εν αναμονή σχετικών αποφάσεων την Τρίτη. Στο μεταξύ η Βiontech προσπαθεί να επιλύσει με την ΕΕ ζητήματα που αφορούν τη διανομή των εμβολίων.Θα παραταθούν τελικά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε όλη τη Γερμανία και πέρα από τις 10 Ιανουαρίου; Απαντήσεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα, με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να συναντά τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων την Τρίτη 5 Iανουαρίου για νέες διαβουλεύσεις. Την ίδια ώρα το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ καταγράφει σήμερα πάνω από 12.000 νέα κρούσματα και 336 θανάτους, αριθμοί που εμφανίζονται μειωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ενώ όμως παραμένουν ανησυχητικοί. Γεγονός είναι επίσης ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και παρά το αυστηρό λοκντάουν, ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό κατά την περίοδο της πανδημίας.

Στο μεταξύ αυξάνονται οι πιέσεις από πολιτικούς, αλλά και την επιστημονική κοινότητα για συνέχιση των αυστηρών περιορισμών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εντατικολόγων Ούβε Γιάνσενς αναφέρει σε συνέντευξή του στη Rheinische Post ότι «δεν αναμένει βελτίωση της κατάστασης στις μονάδες εντατικής θεραπείας μέχρι το καλοκαίρι». Έντονη ανησυχία εξέφρασε μιλώντας στις εφημερίδες του ομίλου Funke και η Σουζάνε Γιόνα, πρόεδρος του ιστορικού Ιατρικού Συλλόγου Marburger Bund, απευθύνοντας έκκληση για παράταση των περιοριστικών μέτρων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το γερμανικό σύστημα υγείας, μετά τη νέα επιβάρυνσή του τις ημέρες των γιορτών, πρέπει επειγόντως να αποσυμφορηθεί, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη συνέχιση των απαγορεύσεων για τον περιορισμό των επαφών.

Έντονη ανησυχία από οικονομικούς φορείς

Τις τελικές αποφάσεις κυβέρνησης και κρατιδίων αναμένουν με μεγάλη αγωνία και οι εκπρόσωποι των οικονομικών κλάδων που πλήττονται έντονα από την πανδημία και τους αυστηρούς περιορισμούς. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Στέφαν Γκεντ εξέφρασε τον φόβο ότι τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου.

Για κύμα πτωχεύσεων ως συνέπεια της κρίσης της πανδημίας προειδοποιεί από την πλευρά του ο Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW). Σε συνέντευξή του προς την Augsburger Zeitung εκτιμά ότι «το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι σκληρότερο από το πρώτο» δεδομένου ότι «όσο διαρκεί η πανδημία, τόσο οι επιχειρήσεις φτάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους». Εντούτοις εκτιμά ότι έχει νόημα η παράταση του λόκνταουν στη Γερμανία διότι, όπως σημειώνει, και για την οικονομία βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του δεύτερος κύματος της πανδημίας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Διαβουλεύσεις ΕΕ-Biontech για τη διανομή εμβολίων

Στο μεταξύ μια εμβομάδα μετά την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών στην Ευρώπη, οι ποσότητες εμβολίων κατά του κορωνοϊού που είναι διαθέσιμες φαίνεται να μην επαρκούν. Μέχρι στιγμής έχει διασφαλιστεί η διάθεση 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Biontech. Η γερμανική φαρμακευτική βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεση διανομή μεγαλύτερων ποσοτήτων. Όπως δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων o επικεφαλής της Biontech, Ουγκούρ Σαχίν, οι συζητήσεις «βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο». Αυτό επιβεβαιώνουν και πηγές από την ΕΕ.

Την ίδια ώρα η Γερμανία περιμένει μέχρι αρχές Φεβρουαρίου άλλες 2,68 εκατομμύρια δόσεις, ενώ η επόμενη διανομή στα κρατίδια έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιανουρίου. Τέλος, κριτική στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης και του υπ. Υγείας Γενς Σπαν για τη διαχείριση της διάθεσης και διανομής του εμβολίου στα κρατίδια ασκεί ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ, κάνοντας λόγο για «χάος», το οποίο πρέπει να λάβει τέλος άμεσα.

Δήμητρα Κυρανούδη (DW, dpa, tagesschau.de, DLF)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ