Από στιγμή σε στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει την τοποθεσία όπου θα κάνει την πρώτη γεώτρηση με το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας.Η επιλογή του Ερντογάν θα καθορίσει και το ύψος του υδράργυρουστην Ανατολική Μεσόγειοτο επόμενο τρίμηνο. Αφού η μόνη ξεκάθαρη πληροφορία που έχει διαρεύσει είναι ότι η πρώτη αποστολή έχει σχεδιαστεί για τρεις μήνες.

Τα σενάρια στον τουρκικό Τύπο ποικίλουν, όμως όλα συγκλίνουν στο ό,τι θα μεταβεί σε μια τοποθεσία από αυτές που οι έρευνες των περασμένων ετών είχαν δώσει ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης υδρογονανθράκων.

Στο επίκεντρο παραμένει το οικόπεδο 6 της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου διεξάγουν έρευνες η ΕΝΙ με την ΤOTAL.

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει τώρα την πρωτοβουλία, από το να επιλέξει περιοχές βόρεια της Κύπρου ή ακόμη και περιοχές του τουρκολιβυκού συμφώνου. Στο τελευταίο σενάριο είναι ξεκέθαρο πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα κορυφωθεί επικίνδυνα.

Σήμρερα το πρωί ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μιλώντας σε συνέδριο του Υπουργείου Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, έκανε εκτενέστατη αναφορά στα ελληνοτουρκικά, απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα και λέγοντας πως η Τουρκία επιθυμεί τον διάλογο, αλλά η Ελλάδα τον αποφεύγει. Θυμήθηκε δε ότι είχε ενοχλήσει την Ελλάδα η αναφορά στην απόσταση του Καστελορίζου από την Τουρκία που όπως είπε πάλι, πρόκειται για απόσταση που κολυμπούν για προπόνηση οι μηθητές της στρατιωτικής σχολής.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ