Πώς ένα άρθρο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ απασχόλησε τα κεντρικά ΜΜΕ. Ο καθηγητής Γιάννης Δήμας δίδαξε σε Αμερική, Γερμανία και προσεχώς στον Καναδά.

Άλλες δύο αξιόλογες δραστηριότητες είχε το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο συντοπίτης μας καθηγητής ελληνικών χορών και πανεπιστημιακός δάσκαλος στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Δήμας.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου βρέθηκε στη California της Αμερικής όπου ήταν προσκεκλημένος από την ελληνική κοινότητα της Pasadena του Los Angeles για να διδάξει στις επίλεκτες χορευτικές ομάδες το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που σκοπεύουν να παρουσιάσουν στο προσεχές διαγωνιστικό 37ο Folk Dane Festival που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2013, όπου φυσικά εκ νέου θα πρέπει να ξαναβρεθεί εκεί για την τελική διαγωνιστική συμμετοχή, που φέτος θα γίνει στη πόλη Anaheim της California. Το F.D.F. είναι ένα πολιτιστικό αντάμωμα της νεολαίας του ελληνισμού με άριστες κοινωνικές προεκτάσεις, για την ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αυτό το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και γίνεται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο μήνα αδιάλειπτα και πετυχημένα εδώ και 36 χρόνια με συμμετοχές πάνω από 300 χορευτικές ομάδες της ομογένειας απ’ όλη την Αμερική και το παρακολουθούν συνολικά πάνω 8.000 άτομα. Η ποιοτική δουλειά του συντοπίτη μας πανεπιστημιακού δασκάλου σε συνδυασμό με την άριστη συνεργασία του όπου κι αν βρίσκεται έχουν φέρει αξιόλογα αποτελέσματα, όπως στο F.D.F. στο παναμερικανικό διαγωνιστικό φεστιβάλ Ελληνικού παραδοσιακού χορού.

Έτσι με τις επίλεκτες χορευτικές ομάδες της Pasadena Los Angeles έχει κερδίσει μέχρι σήμερα τα τρία τελευταία χρόνια τρία μετάλλια, ένα χρυσό και δύο αργυρά. Πρέπει να σημειωθεί ότι συνεργάζεται και με ντόπιους μουσικούς οι οποίοι τον συνοδεύουν σε πολλές του δραστηριότητες εκτός συνόρων Ελλάδος. Έτσι αυτή τη φορά συνταξίδευαν μαζί του οι μουσικοί Χρήστος Κιτσόπουλος, Μίλτος Κρανιάς και Αχιλλέας Χαχάμης.

Ως ένα ευχαριστώ προς την τρικαλινή ‘πολιτιστική’ ομάδα για την άψογη δουλειά που παρουσιάζει κάθε φορά που βρίσκεται στην ομογένεια, της έγινε δώρο ένα τριήμερο ταξίδι αναψυχής στην Αριζόνα στην πόλη του Las Vegas και στο φαντασμαγορικό Gran Canyon.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Γιάννης Δήμας πέταξε από την Αμερική προς τη Γερμανία όπου δίδαξε σε ένα άλλο σεμινάριο, στο τριήμερο 5-7 Σεπτεμβρίου στην πόλη Hagen Hohenlimburg που βρίσκεται στην περιφέρεια του Bochum, στη βόρειο Γερμανία. Ήταν προσκεκλημένος από τον ελληνο-γερμανικό πολιτιστικό φορέα «ΑΜΑΛΙΑ», όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου ιατρός Ηλίας Ζαρούχας. Σύσσωμο το Δ.Σ. της ομογένειας συνεργάστηκε άψογα με τον τρικαλινό καθηγητή, ο οποίος προσπάθησε να μυήσει τους χοροδιδασκάλους σε ειδικά θέματα διδακτικής του χορού όπως: ρυθμολογία, ανάλυση, μετρική, μεθοδική. Επίσης είχε μια διδακτική επαφή με παλιούς και νέους χορευτές. Μετά το πέρας του σεμιναρίου την Κυριακή το βράδυ 7 Σεπτεμβρίου το Δ.Σ. του ελληνο-γερμανικού πολιτιστικού φορέα «ΑΜΑΛΙΑ» διοργάνωσε μια πετυχημένη ελληνική βραδιά με μουσική και χορό που την χάρηκαν πολλοί ομογενείς της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιόλογη και ποιοτική δουλειά που συντοπίτη μας πανεπιστημιακού δασκάλου Γιάννη Δήμα που «εξάγει» και προβάλει το ελληνικό λαϊκό πολιτισμό σε Ευρώπη Αμερική Καναδά και Αυστραλία έγινε δημοσιογραφικό θέμα στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, σε αθηναϊκές εφημερίδες καθώς και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, μετά από ειδικό άρθρο που έκανε ο δημοσιογράφος Αποστόλης Ζώης και η ηλεκτρονική εφημερίδα μας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ τον μήνα Απρίλιο 2012.

Οι επόμενες δύο δράσεις του καθηγητή Γιάννη Δήμα είναι μία εντός και μία εκτός χώρας. Στην πρώτη θα διδάξει στο Σύλλογο Βλάχων Βόλου σε θεωρία και πράξη το θέμα: Η χορευτική ταυτότητα της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης. Για την δεύτερη δράση του θα ταξιδέψει στο μακρινό Calgary του Καναδά όπου θα βρεθεί για να διδάξει από 8-12 Νοεμβρίου σε επίπεδο χοροδιδασκάλων το θέμα: Η μεθοδολογία στη διδακτική του ελληνικού χορού και ο τρόπος διατήρησης της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας, σήμερα!.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ