Εξαιρετικά, υγιεινά και γευστικά είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης στην Ελλάδα, και τούτο οφείλεται κυρίως στην διατροφή τους με τα αυτοφυή αρωματικά βότανα της ελληνικής φύσης. Αυτό ήταν το βασικό στοιχείο των παρουσιάσεων του καθ Γεώργιου Αρσένου  και του Δρ Αθανάσιου Γελασάκη  στην ημερίδα ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ το περασμένο Σάββατο,  στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στο Ναύπλιο.

Ο κ. Γιάννης Αδριανός (βουλευτής), ο κ. Δημήτρης Κοδέλας (βουλευτής), ο κ. Γιώργος Χαμπής (Δ/ντής Αγρ. Οικονομίας-Κτηνοτροφίας), ο κ. Αθανάσιος Αρβανίτης (κτηνίατρος), η κα Ρ. Γιαννακού, ο κ. Ι. Κωνοπισόπουλος (Περ. Σύμβουλος) και πολλοί ακόμα κτηνοτρόφοι άκουσαν με πολλή προσοχή τον χαιρετισμό από τον κ. Φάνη Στεφανόπουλο (Περιφερειακό Σύμβουλο, εκ μέρους τoυ κ. Τατούλη  και του κ. Χειβιδόπουλου) και το καλωσόρισμα από την κα Κωνσταντίνα Ζούζια, που είχε τον γενικό συντονισμό και την πετυχημένη κινητοποίηση.

Στην αίθουσα την γεμάτη από τους (τελευταίους) στυλοβάτες της μόνης εναπομείνουσας στην Ελλάδα Βιομηχανίας τροφίμων, οι κτηνοτρόφοι, άκουσαν με πολύ ενδιαφέρον τον καθ Γ. Αρσένο (εργαστήριο ζωοτεχνίας ΑΠΘ), και τον Δρ Αθανάσιο Γελασάκη (ερευνητή εργαστηρίου ζωοτεχνίας) που μεταξύ των πολύ σημαντικών επισημάνθηκαν:

  1. ΝΑΙ, υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα, αν ασχοληθείς με τα γίδια, τα πρόβατα, τα γελάδια, τα κουνέλια κλπ.
  2. Η Ελλάδα το 2011 είχε: 117.971 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, 299.000 βοοειδή κρεατοπαραγωγής, 9.747.325 πρόβατα, 4.562.684 γίδια, 1.050.000 χοίρους, 34.500.000 πτηνά, 1.000.000 κουνέλια και 44.307 ιπποειδή.
  3. Η Ελλάδα παράγει 672.013 tn φρέσκο γάλα (αυτάρκεια 91%), 58.956 tn κρέας βοειδών (με ΜΟΝΟ 28% αυτάρκεια), 551.892 tn πρόβειο γάλα (αυτάρκεια 98%), 152.000 tn γίδινο γάλα (οι Γάλλοι με 1.800.000 γίδια προσφέρουν 40 είδη τυριών …), 114.805tn χοιρινό κρέας (40% αυτάρκεια), 4.000tn κρέας κουνελιών (με τις ελληνικές ανάγκες να είναι 7.000tn, δηλαδή τουλάχιστον άλλες 20 κερδοφόρες εκμεταλλεύσεις) και ανεκμετάλλευτο προϊόν από τα ιπποειδή.
  4. Η Ελλάδα έχει 320 σφαγεία ενώ οι πραγματικές της ανάγκες θα έπρεπε να καλύπτονται από 60 μόνο σύγχρονα υγιεινά σφαγεία.
  5. Στην Ελλάδα ο κτηνοτρόφος είναι απλά «εργάτης» των εμπόρων, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στον καταναλωτή, και δεν λύθηκε ακόμα το θέμα πώλησης απ’ ευθείας από τον κτηνοτρόφο στον καταναλωτή στις λαϊκές ή άλλού.
  6. Τα κύρια ερωτήματα είναι: Τι κτηνοτροφία θέλουμε, Πόσο βιώσιμη είναι η σημερινή κτηνοτροφία μας και Σε ποιες ζωοτροφές θα στηριχθεί η κτηνοτροφία της Ελλάδας.
  7. Το μέλλον ανήκει στους κτηνοτρόφους, αν συνδυάζουν την φυτική με την ζωϊκή παραγωγή, αν αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως επιχειρηματίες με υψηλό βαθμό κινδύνων και όχι ως εισπράκτορες επιδοτήσεων και αν προσανατολισθούν στην ποιότητα και την καινοτομία (όχι μόνο στο κόστος).
  8. Η αλλαγή του κλίματος επιβάλλει την προσέγγιση του εκπαιδευτικού συστήματος στην κτηνοτροφία, ώστε ο κτηνοτρόφος να μην αντιμετωπίζεται ως περιθωριακός. Οι δάσκαλοι και οι μαθητές πρέπει να έχουν την ευκαιρία να «ζήσουν» κομμάτι της κτηνοτροφικής ζωής, με επισκέψεις σε κτηνοτροφικές μονάδες, με εκδρομές σε επισκέψιμα αγροκτήματα και με πρόσκληση αγροτών στα σχολεία για να μιλήσουν στους μαθητές για την αγροτική ζωή.
  9. Από τον κύκλωπα Πολύφημο ακολουθούμε την ίδια τεχνική στην κτηνοτροφία. Ακόμα το σφάγιο προσφέρεται στο «τσιγκέλι». Η Αγορά θέλει το κρέας τεμαχισμένο, έτοιμο για την κουζίνα της πολυάσχολης νοικοκυράς, κατευθείαν από τον κτηνοτρόφο.

Από την συζήτηση επισημάνθηκαν πολλά ενδιαφέροντα σημεία μεταξύ των οποίων:

  • Ο έλεγχος κόστους παραγωγής δεν περιλαμβάνει μόνο το κόστος πετρελαίων και φαρμάκων, αλλά και την τεχνολογική αναβάθμιση των αρμεχτηρίων (όχι χέρια), τον δείκτη μετατρεψιμότητας της ζωοτροφής , εγκαταστάσεις συντήρησης, επεξεργασίας, τυποποίησης, συσκευασίας με το όνομα του κτηνοτρόφου, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και βέβαια την προστασία του περιβάλλοντος (με οικολογικό σήμα).
  • Το 40% κατσικίσιου γάλακτος χάνεται από κρυμμένες μαστίτιδες (25% πρόβειου)
  • Νέα προϊόντα με κατσικίσιο γάλα με πρόσθεση αρωματικών φυτών από την πλούσια και μοναδική ελληνική βιοποικιλότητα (άνιθο, ρίγανη, πιπεριά κλπ)
  • Αξιοποίηση βοσκοτόπων με μελέτες βελτίωσης λειμώνων και συνεργασία με δασικούς
  • Το μοναδικά αυτοφυή ενδημικά 1600 βότανα της ελληνικής φύσης κάνουν το κρέας και το ελληνικό κατσικίσιο γάλα μοναδικά χωρίς ανταγωνισμό γεύσης.
  • Η τυποποίηση του κρέατος ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΨΥΞΗ θα ανοίξουν καινούργιες προοπτικές στο ελληνικό κατσικίσιο κρέας.
  • Η διατροφή με αρωματικά βότανα συστηματικά προσφέρει σημαντική διαφοροποίηση, όπως έγινε ήδη με το κοτόπουλο Γαλανού (Πέλλα), με το μοσχαρίσιο κρέας Άρωμα (Ημαθία), με τα αυγά Ω3 (Θεσσαλονίκη) κλπ
  • Η κτηνοτροφία προσφέρει εκτός από γάλα και κρέας και πολλά ακόμα που πρέπει να αξιοποιηθούν επίσης, όπως γεννήτορες, μαλλί, δέρμα, κοπριά κλπ.
  • Οι ταΐστρες πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μέτρο ανά 3 γίδια και να υπάρχει διαθέσιμο νερό 10 κιλά/ζώο, ενώ ο καλός εξαερισμός είναι βασική συνθήκη για την υγιεινή των ζώων.

Από την συζήτηση έγινε απολύτως κατανοητό ότι ΣΥΝΤΑΓΗ επιτυχίας δεν υπάρχει μόνο μια, αλλά όλες απαιτούν: ΑΓΑΠΗ για το επάγγελμα, ΑΝΟΙΚΤΟ μυαλό και επιχειρηματική νοοτροπία, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ υποστήριξη και ΟΡΑΜΑ για το μέλλον.

Αν για την επιχειρηματικότητα τα κύρια χαρακτηριστικά είναι: η επίτευξη των στόχων (κέρδη), η ύπαρξη έρευνας και γεωργικών εφαρμογών, η λειτουργία αγροτικής εκπαίδευσης και η σύμφωνη με τις ανάγκες αγροτική επαγγελματική κατάρτιση και η συνεχής υποστήριξη (επιμελητήρια ή αγροτικό επιμελητήριο, δικτύωση, επισκέψεις μελέτης, εξεύρεση αγορών, αγροτικές αγορές, δημοπρατήρια, συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ), τότε η πλήρης απουσία των παραπάνω, καθιστά τους αγρότες, όχι απλά σκληρά προσπαθούντες επιχειρηματίες, αλλά αγρότες ήρωες.

Η πολύ έντονη συνεχής αναφορά από τον καθ Γ. Αρσένο στην αξιοποίηση της αυτοφυούς ενδημικής βιοποικιλότητας για την παραγωγή νέων προϊόντων ζωικής παραγωγής, έρχεται να υπερτονίσει την ταυτόχρονη προσπάθεια γεωργών από την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας, για την δημιουργία Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου στην Αργολίδα.

Μάλιστα το τετραήμερο 11 έως 14 Οκτ 2012, στην Θεσσαλονίκη, Κιλκίς & Πέλλα, ομάδα Αγροτών με πρωτοβουλία της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας με επί κεφαλής την κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (6976562330) θα παρακολουθήσει εντατικό σεμινάριο σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε μαζική κλίμακα (πάνω από 100 στρέμματα). Έτσι θα έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα που ο καθ Γ. Αρσένος περιέγραψε για την διατροφή των ζώων με συγκεκριμένα αρωματικά. Και την υγιεινή των ζώων με συγκεκριμένα βότανα, Και την παραγωγή ειδικών προϊόντων με πρόσθεση αρωματικών φυτών στο τελικό προϊόν, Και την προστασία του περιβάλλοντος και της χλωρίδας των βουνών μας από την ανεξέλεγκτη συλλογή για λόγους εμπορίας, κυρίως όμως για την παραγωγή ξηρής εμπορεύσιμης δρόγης, και αρωματικών ελαίων για την παγκόσμια κοσμετολογία, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίζεται η λειτουργία του Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ