-Επιδείνωση παρουσιάζει η ελληνική Οικονομία στις αρχές του 2013.

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

 

Με εξαπλάσιο ρυθμό αυξάνεται πλέον η φτώχεια στην Ελλάδα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσον όρο αύξησης της φτώχειας στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., όπως διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.
Η φτώχεια που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης προσεγγίζει πλέον την φτώχεια που διαπιστώνει κανείς στα βαλκανικά κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ. Η έκθεση του επίσημου ελληνικού κρατικού φορέα του Υπουργείου Εργασίας κάνει ορισμένες «προκλητικές» διαπιστώσεις για τα χαρακτηριστικά και τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά εργασίας.
Η έκθεση διαπιστώνει, ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έντονη ανακατανομή εισοδήματος. Παρ΄ότι στα χρόνια πριν από την κρίση υπήρξε σοβαρή αύξηση του ΑΕΠ, δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική μείωση της ανισοκατανομής αυτής.
Τα στοιχεία αφορούν την πρώτη περίοδο της κρίσης και βάσει αυτών η σύγκριση του κινδύνου φτώχειας του συνολικού πληθυσμού και αυτού των επιμέρους ομάδων του πληθυσμού ανάλογα με τη θέση στην αγορά εργασίας, δείχνει, ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν οι άνεργοι.

Οι άνεργοι κινδυνεύουν περισσότερο από την φτώχεια

 

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία αυτά, το 2011 στην Ε.Ε. το 65,3% των ανέργων διαπιστώθηκε, ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας. Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά του μέσου ευρωπαϊκού όρου, είναι οι χώρες Βουλγαρία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ρουμανία και Βρετανία. Σημειώνεται, ότι οι άνεργοι στην Γερμανία φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας στην Ε.Ε.(82,3%), ενώ οι άνεργοι στην Κύπρο τον χαμηλότερο (52%). Στην Ελλάδα, πάντοτε βάσει των στοιχείων αυτών, εμφανίζεται το 64,1% των ανέργων να αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας.
Η τάση αυτή ήταν αυξητική και πριν από την κρίση, αλλά η μεγάλη αύξηση του κινδύνου της φτώχειας διαπιστώνεται μεταξύ 2010 και 2011. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ειδικότερα η ομάδα των ανέργων είναι η μόνη ομάδα από τις υπόλοιπες επιμέρους πληθυσμιακές ομάδες, για την οποία ο κίνδυνος φτώχειας στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, κυρίως λόγω της ηλικιακής διάρθρωσης της ανεργίας στην Ελλάδα και του προστατευτικού δικτύου της οικογένειας.
Το 12,9% των εργαζομένων στην Ε.Ε. κατά το 2011 αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας. Το υψηλότερο αντίστοιχο ποσοστό παρουσιάζεται στην Βουλγαρία (34,1%) και το χαμηλότερο στην Φινλανδία (4,9%).
Οι χώρες με υψηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο στην Ε.Ε., είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.

 

Επιδείνωση παρουσίασε η ελληνική Οικονομία τον Ιανουάριο του 2013

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία επιδεινώνεται, σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί στην υπόλοιπη ευρωζώνη, όπου ο δείκτης  βελτιώθηκε, περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, για τρίτο συνεχή μήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην ευρωζώνη ο δείκτης ενισχύθηκε, φθάνοντας  στις 89,2 μονάδες, από 87,8 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012 και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για άνοδό του στις 88,2 μονάδες.
Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, βελτιώθηκε τόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη, όσο και το κλίμα στους κλάδους των κατασκευών και των υπηρεσιών.
Αντιθέτως στην Ελλάδα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2013 στις 85,8 μονάδες από τις 86,9 μονάδες που ήταν τον Δεκεμβρίου του 2012. Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν δεν παρέθεσε ακόμη στοιχεία για να εξηγήσει την επιδείνωση του κλίματος στην χώρα μας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ