Ολοκληρώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εορτασμοί για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ. Την ίδια στιγμή, η Αυστραλία σκέπτεται να αποχωρήσει από την «προστασία» του Στέμματος.Εβδομήντα χρόνια δεν είναι ένα μικρό χρονικό διάστημα, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς. Πολλώ δε μάλλον όταν κάποιος βρίσκεται εν υπηρεσία, όπως η βασίλισσα Ελισάβετ. Αν σε αυτό κάποιος προσθέσει την έμφυτη αγάπη των περισσότερων Βρετανών για το πολίτευμα, είναι ο τέλειος συνδυασμός για να δικαιολογήσει την φρενίτιδα των τελευταίων ημερών. Από την Πέμπτη χιλιάδες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με την στρατιωτική παρέλαση «Trooping the Colour» και την πτήση επίδειξης της Βασιλικής Αεροπορίας την Πέμπτη, με την Ελισάβετ να δίνει το παρών στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Συνεχίστηκαν την Παρασκευή με την λειτουργία των Ευχαριστιών στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε ένα «Πλατινένιο Πάρτι» στην πλατεία μπροστά από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, με περισσότερα από 22.000 άτομα να έχουν πιάσει θέση στον συναυλιακό χώρο και χιλιάδες ακόμα να βρίσκονται πέριξ του Παλατιού.

Σήμερα, στην κορύφωση αυτών των εκδηλώσεων, έχει προγραμματιστεί μεγαλοπρεπής παρέλαση, ξανά στην πρωτεύουσα της χώρας, με καρναβαλικά άρματα, τον στρατό και το νέο σύμβολο της βρετανικής ποπ μουσικής Έντ Σίραν. Ο ενθουσιασμός είναι τόσο μεγάλος, που, παρά τον παραδοσιακό βρετανικό καιρό που επικρατεί, αναμένεται σήμερα Κυριακή να διοργανωθούν περισσότερα από 16.000 πάρτι στις γειτονιές του Ηνωμένου Βασιλείου. Σχεδόν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν στους δρόμους.

Αν και απούσα, έκλεψε την παράσταση η Ελισάβετ

Όλες αυτές τις ημέρες, καθώς και για τους Βρετανούς είναι τετραήμερη αργία, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί η απουσία της 96χρονης Βασίλισσας Ελισάβετ στις περισσότερες εκδηλώσεις λόγω κινητικών προβλημάτων, όπως ενημέρωσε το Παλάτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο χθες δεν παρευρέθηκε στην μεγάλη συναυλία προς τιμήν της, αλλά ούτε καν στην λειτουργία στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου ή στην αγαπημένη της διοργάνωση των ιπποδρομιών «Epsom Derby». Βέβαια, αν και χιλιόμετρα μακριά, στο Παλάτι του Ουίνδσορ, κατάφερε να «κλέψει» για ακόμα μια φορά την παράσταση. Την συναυλία άνοιξε η ίδια με ένα χιουμοριστικό βίντεο που έπαιξε στις γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί έξω από το Μπάκινγχαμ, στο οποίο δείχνει την προσπάθειά της να πιει τσάι με τον αγαπημένο και διασημότερο ήρωα της βρετανικής παιδικής λογοτεχνίας, το «αρκουδάκι Paddington». Στο βίντεο η Βασίλισσα «αποκαλύπτει» ότι πάντα κρύβει ένα τοστ με μαρμελάδα, όπως ακριβώς και ο Paddington, στην ομολογουμένως πολυσυζητημένη τσάντα που κρατά στις εμφανίσεις της.

Στη συναυλία του Σαββάτου εμφανίστηκαν μεγάλα ονόματα, όπως οι Έλτον Τζον, Queen, Diana Ross. Ο πρίγκιπας Κάρολος, ως διάδοχος του θρόνου, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτές τις εκδηλώσεις. Στην χθεσινή ομιλία του, με αρκετό χιούμορ αλλά και συναισθηματική φόρτιση, αποκάλεσε «μανούλα» την Αυτού Μεγαλειότητα, προσθέτοντας ότι «γελάς και κλαις μαζί με εμάς, αλλά κυρίως βρίσκεσαι πάντα εκεί, για όλους μας, όλα αυτά τα 70 χρόνια».

«Σκεπτικισμός» για το Στέμμα στην Αυστραλία

Και είναι αλήθεια πως όλοι στην Κοινοπολιτεία αποδέχονται την ύπαρξη και τη βοήθεια της Βασίλισσας Ελισάβετ σε ταραχώδεις περιόδους. Όμως δεν φαίνεται πια να έχουν την ίδια αγάπη και σεβασμό για τον θεσμό της βασιλείας. Η Αυστραλία, που ως μέλος της Κοινοπολιτείας γιόρτασε και αυτή το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας, εξέφρασε ήδη την θέλησή της να απομακρυνθεί από τους κόλπους του Στέμματος, μετά το τέλος εποχής της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών μέσω του βουλευτή Ματ Τάιστλεγουαιτ, ο οποίος αναλαμβάνει κυβερνητικό θώκο, δήλωσε ότι «οι Αυστραλοί έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται την επόμενη ημέρα» καθώς όπως τόνισε «πλέον είναι ίσοι με το Ηνωμένο Βασίλειο και ήρθε η ώρα για αλλαγή».

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ