• ioannina1Ø Γράφει ο Γιώργος Μάστακας *.

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Τα «Ελευθέρια-2013» καθώς και η 100η επέτειος της απε-λευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων από τους Τούρκους στις 21 Φε-βρουαρίου 2013 γιορτάστηκαν με επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις, τόσο στα Ιωάννινα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων και ανήμερα της ηπειρωτικής και εθνικής επετείου, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 12.15 μ.μ. το Δημοτικό Σχολείο Ζωοδόχου διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση απαγγελίες ποιημάτωioanninaν και αφηγήσεις  λογοτεχνικών κειμένων, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, σχετικές προβολές, εικαστικές δημιουργίες κ. ά. για να τιμήσει τους γενναίους Μπιζανομάχους, τους Ηπειρώτες αλλά και τους Έλληνες από την υπόλοιπη Ελλάδα που με την ηρωικούς αγώνες τους κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 αποκατέστησαν το εθνικό όραμα όλου του ελληνισμού, κατακτώντας τα εδάφη και αποκαθιστώντας την Ελλάδα στα σημερινά σύνορά της.

Το ιστορικό για τη λαμπρή επέτειο και τα πολεμικά γεγονότα του 1912-13 ανέφερε με ομιλία του ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Γιώργος Λώλης, ύστερα από σύντομο χαιρετισμό, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει το χρέος των σύγχρονων Ελλήνων (πολιτικής ηγεσίας και λαού) απέναντι στους ηρωικούς προγόνους μας που πρόσφεραν βαρύ φόρο αίματος για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι.

Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων και ιστορικών αφηγήσεων εποχής από τους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου μας. Το πρόγραμμα διανθίστηκε μελωδικά και ευχάριστα με επετειακά τραγούδια από την παιδική χορωδία και μικρή ορχήστρα που διεύθυνε άριστα ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας Νίκος Σουτόπουλος, ο οποίος είχε επίσης την επιμέλεια της πρόσκλησης και του προγράμματος. Το  πολύτιμο  οπτικο-ακουστικό  υλικό  από το αρχείο  φωτογραφιών εποχής  της  Μαρούλας  Παπευσταθίου,  καθώς  και  η  προβολή  της ταινίας « Η  Ήπειρος του χθες και  του σήμερα » με μουσικές, εικόνες   και  κείμενα των:  Κώστα  Κίγκα, Μιχάλη  Αράπογλου  και Παναγιώτη Τζόκα, μας  μετέφεραν  στο χώρο αλλά  και  στο  χρόνο  των  ιστορικών γεγονότων,  ενώ  ανέδειξαν ταυτόχρονα την πλούσια ιστορία, την παιδεία, τον πολιτισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου.

Εντύπωση προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους επισκέπτες οι απαγγελίες των μικρών μαθητών  των λογοτεχνικών κειμένων από το βιβλίο “La ville assiege” (Η πολιορκημένη πόλη) της βραβευμένης Γαλλίδας   λογοτέχνιδας Guy Chantepleure (Jean Dussap), συζύγου του τότε Γάλλου Προξένου στα Ιωάννινα, που περιγράφει με γλαφυρό λογοτεχνικό λόγο τις ημέρες πολιορκίας και κατάληψης της πόλης από τον ελληνικό στρατό που ηγούνταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος στις 21 Φεβρουαρίου 1913.

 Η εκδήλωση τελείωσε πανηγυρικά με το τραγούδι «Τα πήραμε τα Γιάννενα» το οποίο τραγούδησε με ζωντάνια αλλά και χόρεψε φορώντας παραδοσιακές ηπειρώτικες φορεσιές το παιδικό χορευτικό τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Ζωοδόχου, καταχειροκροτούμενο από τους παρευρισκόμενους, μικρούς και μεγάλους. Τους χορούς δίδαξε με επιτυχία ο επίσης εκπαιδευτικός του σχολείου μας Σπύρος Μπέλος.

Η εορταστική εκδήλωση έκλεισε με τον καθιερωμένο εθνικό ύμνο και τη δεξίωση που ακολούθησε.

 

Ανάμεσα στους επισήμους που παρακολούθησαν την όμορφη εκδήλωση ήταν ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Α/βάθμιας Εκπάιδευσης του Δήμου Ζίτσας Ευάγγ. Κολιούσης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ζωοδόχου Βασίλης Γκαρώνας, o εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Ζωοδόχου π. Παναγιώτης Σχίζας, η Σχολ. Σύμβουλος Φιλολόγων Δ.Ε. Ν. Θεσπρωτίας Μαρούλα Παπαευσταθίου, ο Διευθυντής Εθνικής Τράπεζας Ιωαννίνων Θεόδωρος Τσάγκας, ο Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας Θεόδωρος Μήτσης,  εκπρόσωπος της Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Ζωοδόχου κας Ελένης Πάκου, ο γνωστός Ηπειρώτης τραγουδιστής παραδοσιακής μουσικής Σάββας Σιάτρας κ. ά., καθώς και πλήθος κόσμου από τη Ζωοδόχο, την Ελεούσα και τα Ιωάννινα.

Ευχαριστίες οφείλονται στο Πνευματικό Κέντρο Μετσόβου και το χοροδιδάσκαλο Γ. Μέτσιο, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδοτοπίου για τις παραδοσιακές φορεσιές. Επίσης, το Σύλλογο Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζωοδόχου Β. Γκαρώνα Γυναικών Ζωοδόχου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο της Ζωοδόχου.

Τα εορταστικά εδέσματα ήταν μια προσφορά του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ζωοδόχου.

Οι εκτυπώσεις της πρόσκλησης και του προγράμματος έγιναν στο βιβλιοπωλείο Ελεούσας «Λυχνάρι» και η ηλεκτρονική σχεδίαση από τη Γραμματειακή Λειτioannina2ουργό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Έλενα Μαϊμάρη.

Φωτογραφία: Νίκος  Σουτόπουλος

——————

* Ο Γιώργος Μάστακας είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ζωοδόχου

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι ένα υπέροχο και πολύ κατατοπιστικό άρθρο!
    Πολλά συγχαρητήρια σε ολα τα παιδάκια αλλά και στους δασκάλους τους για την υπεροχή εκδήλωση που διοργάνωσαν στα δύσκολα χρόνια που ζούμε. Ειναι πολύ σημαντικό: (1) να μην ξεχνούμε οτι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ με αξίες και αρχές, και (2) να αγαπούμε την πατρίδα και τη θρησκεία μας.
    Τέλος, ευχαριστώ που μου δόθηκε έστω και από μακρυά να βοηθησω στην προσπάθεια των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Ζωοδοχου.

  2. Όσο οι Έλληνες δεν ξεχνούν
    τόσο οι αντίπαλοι νικούνται.
    Συνεχίζουμε και αγωνιζόμαστε
    για μια Ελλάδα
    που ξεχωρίζει και πρωτοπορεί.
    Από εμάς εξαρτάται να είμαστε παρών
    όταν οι περιστάσεις το απαιτούν !
    Συγχαρητήρια σε όσους
    συνέβαλαν και τίμησαν την εκδήλωση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ