Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε την Τρίτη κοντά στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ. Η αστυνομία κάνει λόγο για διαπληκτισμό μεταξύ αστέγων.Επίθεση με μαχαίρι κοντά στο τέρμιναλ αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ… Τα πρώτα breaking news των γερμανικών ΜΜΕ προκάλεσαν έντονη ανησυχία. Ευτυχώς γρήγορα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπήρξαν θύματα, ούτε είχε σημειωθεί κάποια επίθεση με πολιτικά ή συναφή κίνητρα. Για πολλούς πάντως, η είδηση αυτή από το αστυνομικό δελτίο αποτέλεσε μία αφορμή για να θυμηθούν τους «πληβείους» των μεγαλουπόλεων που συχνά προσπερνούμε αδιάφορα κάτω από ανεμοδαρμένες γέφυρες, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς ή στις παρυφές πολυσύχναστων αεροδρομίων. Πρόκειται για τους xχιλιάδες άστεγους που κάθε τόσο διασχίζουν τα πολυτελή τέρμιναλ των αεροδρομίων, σιωπηλοί αλλά με ερευνητικό βλέμμα. Συνήθως ψάχνουν ξεχασμένα κέρματα ή παρατημένα πλαστικά μπουκάλια, τα οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σημεία ανακύκλωσης για να εισπράξουν το ταπεινό αντίτιμο των δέκα, είκοσι ή εικοσιπέντε λεπτών που αποφέρει κάθε μπουκάλι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας δύο άστεγοι ήταν οι «πρωταγωνιστές» του βίαιου επεισοδίου στο Ντίσελντορφ. Διαφώνησαν και συνεπλάκησαν το μεσημέρι της Τρίτης κοντά στο πάρκινγκ του αεροδρομίου για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και τελικά ο ένας τράβηξε μαχαίρι τραυματίζοντας τον άλλον, ευτυχώς ελαφρά, ενώ στη συνέχεια ετράπη σε φυγή. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης η αστυνομία δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει τον δράστη.

Πεντάωρη αναμονή στην αίθουσα αναχωρήσεων

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, το οποίο κατά τα άλλα θεωρείται ιδιαίτερα φιλικό προς τον ταξιδιώτη, προσέλκυσε αρνητική δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη εκατοντάδες επιβάτες αναγκάστηκαν να περιμένουν έως και πέντε ώρες στην αίθουσα αναχωρήσεων για να επιβιβαστούν σε πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας Pegasus για την Τουρκία, οι οποίες ωστόσο ακυρώθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε άλλα αεροδρόμια της Γερμανίας. Ήταν τόσο έντονη η αγανάκτηση των επιβατών, ώστε κάποιοι από αυτούς επιχείρησαν να χειροδικήσουν εναντίον των υπαλλήλων στο γκισέ, με την αστυνομία να επεμβαίνει για να αποτρέψει τα χειρότερα και τη διοίκηση του αεροδρομίου να προειδοποιεί ότι, αν επαναληφθούν παρόμοιες σκηνές, θα κινηθεί νομικά εναντίον της Pegasus, απαιτώντας αποζημίωση για την αναστάτωση.

Από την πλευρά της η τουρκική εταιρία, η οποία είχε αναθέσει την εξυπηρέτηση των επιβατών σε τρίτη εταιρία εν είδει εργολαβίας, υποστηρίζει ότι βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανή προβλήματα και δεν διέθετε το απαραίτητο προσωπικό για να ανταποκριθεί στην αθρόα προσέλευση του κόσμου, καθώς την τελευταία στιγμή πολλοί υπάλληλοι της συνεργαζόμενης εταιρίας παραιτήθηκαν ή δήλωσαν ασθένεια. Πάντως ο Οζάι Ταρίμ, γραμματέας του συνδικάτου Verdi, έχει διαφορετική άποψη και υποστηρίζει ότι η εταιρία που επελέγη από την Pegasus για την εξυπηρέτηση των επιβατών «δεν έχει υπογράψει συλλογικές συμβάσεις, ενώ οι συνεργάτες της δεν διαθέτουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Οι τιμές της είναι πολύ φθηνές, αλλά το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει…»

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA,WDR, Rheinische Post)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ