Η Ινδία παρασκευάζει εμβόλια που καλύπτουν πάνω από το 60% των αναγκών παγκοσμίως. Και τώρα η χώρα ανεβάζει ταχύτητα για να μην αφήσει κανέναν ανεμβολίαστο.Ίσως να μην ιδιαίτερα γνωστό, αλλά η Ινδία με το Ινστιτούτο Ορού που διαθέτει, είναι η μεγαλύτερη παρασκευάστρια χώρα εμβολίων στον κόσμο, καλύπτοντας το 60% των αναγκών παγκοσμίως. Η κυβέρνηση έχει δώσει -ή ακόμη και χαρίσει- εκατομμύρια δόσεις με το σύνθημα «Φιλία μέσω εμβολίων». Τώρα μέσα στη χώρα η κυβέρνηση ξεκίνησε τον Μάρτιο κάτι σαν μαραθώνιο για ηλικιωμένους. Εμβολιάζει όλους εκείνους που έχουν συμπληρώσει τα 45 χρόνια με βεβαρυμμένη υγεία αλλά και αυτούς άνω των 60.

«Πιεστική ανάγκη»

Όταν τον Ιανουάριο ξεκίνησε την εμβολιαστική της καμπάνια, οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν ήταν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και γηροκομεία, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι, όπως οι οδοκαθαριστές. Στην αρχή ο ρυθμός ήταν πολύ αργός, τώρα όμως η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητα και δεν θέλει να αφήσει να πάει χαμένη ούτε στιγμή, όπως διαβεβαιώνει ο Σρινάτ Ρέντο, πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας. «Μεγαλώνει συνεχώς το αίσθημα ότι υπάρχει πιεστική ανάγκη για εμβολιασμούς. Κυρίως λόγω των μεταλλάξεων, που είναι πιθανόν πιο μεταδοτικοί».

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφεται ραγδαία μείωση των κρουσμάτων, ενώ την ίδια ώρα αίρονται σταδιακά οι απαγορεύσεις εξόδου. Για την φαινομενική αντίφαση υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις. Μεμονωμένες εστίες όπου υπάρχει ανοσία στην κοινότητα, νέος ηλικιακά πληθυσμός που αντέχει περισσότερο στον κορωνοϊό αλλά και περιπτώσεις διασταυρούμενης ανοσίας σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε περισσότερους ιούς από ότι οι κάτοικοι στην Ευρώπη. Βέβαια λόγω των μεταλλάξεων τα κρούσματα αυξάνουν και πάλι και η κυβέρνηση κάνει το παν για να επισπεύσει τους εμβολιασμούς.

Επάρκεια εμβολίων

Παντού υπάρχουν πλακάτ με το σύνθημα ότι το εμβόλιο κατά του Covid-19 είναι ασφαλές. Και σε κάθε τηλεφώνημα ακούγεται ένα άλλο μήνυμα για να πείσει τους ανθρώπους ότι ο εμβολιασμός είναι ακίνδυνος και χρήσιμος. Αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν όλοι πειστεί. «Ακόμη και μορφωμένοι άνθρωποι που έχουν επίγνωση των κινδύνων από τον κορωνοϊό, αμφιβάλουν», λέει ένας περαστικός που μόλις εμβολιάστηκε στο Νέο Δελχί. «Φαίνεται ότι τους λείπει η εμπιστοσύνη». Ίσως να οφείλεται στο ότι η Ινδία έδωσε την άδεια να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο, που δεν έχει ολοκληρώσει την τρίτη φάση δοκιμών και έχει παρασκευαστεί στη χώρα. Αλλά στην Ινδία παρασκευάζεται και το εμβόλιο της AstraZeneca. Που σημαίνει ότι κανείς δεν έχει λόγο να ανησυχεί μήπως λείψουν εμβόλια στη χώρα με πάνω από ένα δις κατοίκους.

Το αντίθετο μάλιστα: Η Ινδία προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Κίνα και έχει ήδη παραδώσει σχεδόν 7 εκ. δόσεις σε άλλες χώρες. Είναι περισσότερες από όσες διαθέτει η Γερμανία για εμβολιασμούς. «Στο εγγύς μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός Ναρένδρα Μόντι, «θα παρασκευάζουμε ακόμη περισσότερα εμβόλια στην Ινδία».

Ζίλκε Ντίτριχ, ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ