Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στην Ελβετία. Στη Βέρνη, στις 2 Μαΐου  συναντήθηκε με τον ομόλογο του Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κ. Didier Burkhalter και την Ελβετίδα Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Simonneta Sommaruga . Πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις και ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου. –Επισυνάπτεται το κείμενο της δήλωσης και της συνέντευξης Τύπου –   Στην συνέχεια  αναχώρησε για Γενεύη όπου επισκέφθηκε στις 3 Μαΐου,  τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του CERN κ.Rolf Heuer και την έδρα  των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη . Αφού ξεναγήθηκε στον υπόγειο ερευνητικό χώρο ATLAS, συναντήθηκε με τους Έλληνες επιστήμονες που απαρτίζουν την Ελληνική Ερευνητική Ομάδα του CERN και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών. Στη δήλωση του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « … Υποστηρίζουμε ότι η Ευρώπη είναι μια μεγάλη δύναμη και πρέπει να συμβάλει στα παγκόσμια δρώμενα και ιδιαίτερα στον επιστημονικό τομέα, όπου έχει μεγάλες δυνατότητες….οι δικοί μας επιστήμονες, διαπρέπουν.  Και είναι ισότιμοι με όλους τους ξένους επιστήμονες φίλους.  Αυτό το διαπίστωσα σήμερα εδώ.  Χαίρομαι σαν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αισθάνομαι ότι η Ελλάδα προσφέρει.  Προσφέρει στην παγκόσμια επιστήμη..» -Επισυνάπτεται ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης .  Ακολούθως επισκέφθηκε το Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή . Αφού υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών ,ξεναγήθηκε στην Αίθουσα της Κοινωνίας των  Εθνών και στην Αίθουσα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων . Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Γενεύη αναχώρησε για τη Ζυρίχη όπου συναντήθηκε με τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος στη Ζυρίχη καθώς και με Εκπροσώπους Ελληνικών Κοινοτήτων και Ενώσεων Ζυρίχης.

CERN

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε σήμερα, 3.5.2014, τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη, μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του CERN κ.Rolf Heuer.  Αφού ξεναγήθηκε στον υπόγειο ερευνητικό χώρο ATLAS, συναντήθηκε με τους Έλληνες επιστήμονες που απαρτίζουν την Ελληνική Ερευνητική Ομάδα του CERN και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.
Στη συνέχεια προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ήταν μια μεγάλη μέρα, μια μέρα χαράς και συγκίνησης.  Χαράς, γιατί η Ευρώπη δείχνει τις δυνατότητές της, τις επιστημονικές της δυνατότητες.  Μπορεί να συναγωνιστεί την οποιαδήποτε μεγάλη δύναμη.  Υποστηρίζουμε ότι η Ευρώπη είναι μια μεγάλη δύναμη και πρέπει να συμβάλει στα παγκόσμια δρώμενα και ιδιαίτερα στον επιστημονικό τομέα, όπου έχει μεγάλες δυνατότητες.  Συγκίνησης, γιατί συναντήθηκα με τους Έλληνες επιστήμονες.  Όπως ξέρετε, η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CΕRN από το 1954 με τα φτωχά οικονομικά μέσα που έχει, αλλά με το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό.  Αυτό με συγκίνησε σαν Έλληνα, που βλέπω τις δυνατότητες που έχει η πατρίδα μου.  Και νομίζω ότι αυτές τις δυνατότητες κάποια στιγμή θα τις φέρουμε και εντός των τειχών.
Λένε ότι με την κρίση φεύγει σημαντικό επιστημονικό δυναμικό από την Ελλάδα προς τα έξω.  Μπορεί.  Αλλά ξαναγυρίζει πάλι.  Και αυτοί που βγαίνουν έξω, οι δικοί μας επιστήμονες, διαπρέπουν.  Και είναι ισότιμοι με όλους τους ξένους επιστήμονες φίλους.  Αυτό το διαπίστωσα σήμερα εδώ.  Χαίρομαι σαν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αισθάνομαι ότι η Ελλάδα προσφέρει.  Προσφέρει στην παγκόσμια επιστήμη.  Και όπως είπα πριν λίγο, εμείς οι Έλληνες φέρουμε μαζί μας ένα γονίδιο, ένα ιστορικό γονίδιο.  Εδώ αισθάνθηκα ότι οι Έλληνες επιστήμονες φέρουν το γονίδιο του Δημόκριτου. Ευχαριστώ πολύ.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ